Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

rysunek pogladowy pod tym adresem

http://www.il.pw.edu.pl/~gm/

pozdrawiam,

czy sa moze jakies gotowe elementy w castoramie,

chodzi mi o to zeby drenaz byl podlaczony i wrazie czego woda sie jeszczeprzelewala wylewka.

https://forum.murator.pl/topic/56232-jak-rozwi%C4%85za%C4%87-po%C5%82%C4%85czenie-rury-spustowej-z-drena%C5%BCem/

Witaj. Wg mnie kup gotowa studzienkę połaczeniową z 1 odejściem i 2 dojściami fi 150 mm (takie jak do wpinania kanalizy) .Wstaw redukcje ze 150 mm na 50 i 75 .Odpływ albo 100 albo 150 mm..Klapa ze stanem zero kostki brukowrej albo plastik albo żeliwna w zależności od sposobu użytkowania .Zawsze masz obraz do środka 300 mm poprzez klape rewizyjną i w razie zatkania obojętnej której rury przetkanie .Raz w roku powinno sie przemyć to wszystko wodą pod ciśnieniem w celu usunięcia piasku gromadzącego się w rurach. Rura odpływowa do studzienki chłonnej .Wiech
Nie powinno się łączyć odwodnienia dachu z drenażem.

A kto tak powiedział - można, ale trzeba zrobić trochę większy spadek drenażu oraz dobrać średnice rur drenarskich tak, aby nie były mniejsze od średnicy rynien oraz uwzględniały sumowanie ilości przepływu.

Na forum już ten temat był omawiany.

W hurtowniach hydraulicznych i marketach są specjalne elementy (obsada rury spustowej) cena ok. 25 zł z syfonem i osadnikiem zanieczyszczeń

np. taka: http://www.zmm-maxpol.pl/oferta/kanaliza/wpust_deszczowy_caly.gif lub taka: http://www.zmm-maxpol.pl/oferta/kanaliza/studzienka_3.gif

więcej elementów zależnie od potrzeb: http://www.zmm-maxpol.pl/oferta/e_kanaliza.html

Świeżo takie coś u siebie zakładałem i działa jak ta lala :p

Owszem nie powinno się łaczyć ,choć nie zawsze tak jest.W takim wypadku albo osobne rury z drenażu i dachu ,albo tak jak opisałem wcześniej,tym bardziej że jest mała rura wchodząca 70 mm i 50 mm a wyjście 100 lub 150 mm i do tego klapa rewizyjna z rurą 300 mm, Wiech

Panowie polecam czytać uważniej bo pisałem nie powinno a nie nie można w rozumieniu zastosowania rozwiązania tożsamego do tego bez łaczenia drenazu z rurą spustową.

Poza tym jednak łącząc te dwie funkcje powoduje,ze drenaż nie odbiera wody z gruntu w czasie opadów.

Panowie polecam czytać uważniej bo pisałem nie powinno a nie nie można w rozumieniu zastosowania rozwiązania tożsamego do tego bez łaczenia drenazu z rurą spustową.

No właśnie - kolega gaimar pisze:

"jak rozwiązać połączenie rury spustowej z drenażem"

więc odpowiedź typu "nie powinno się" nie wiele mu pomaga, bo z racji pytania wynika, ze on chce tak zrobić.

Powyższe stwierdzenie "nie powinno się" powinno być poparte co najmnieje argumentami, a jeszcze lepiej gdy by podawało sposób rozwiązania tematu czyli: "jeśli już trzeba to można to zrobić tak:...."

ale się nagadałem, ale myślę, że wiadomo o co chodzi :wink:

No właśnie - kolega gaimar pisze:

"jak rozwiązać połączenie rury spustowej z drenażem"

więc odpowiedź typu "nie powinno się" nie wiele mu pomaga, bo z racji pytania wynika, ze on chce tak zrobić.

Powyższe stwierdzenie "nie powinno się" powinno być poparte co najmnieje argumentami, a jeszcze lepiej gdy by podawało sposób rozwiązania tematu czyli: "jeśli już trzeba to można to zrobić tak:...."

ale się nagadałem, ale myślę, że wiadomo o co chodzi :wink:

Podałęm wyzej dlaczego nie powinno - w czasie opadów zamiast odwadniac drenaż nawadnia - odbiera jedynie wodę z połaci z które część nawadnia grunt.

Geno mam wiele pochlebnych opini wypowiadanych przez Ciebie na forum.Ale w tej wypowiedzi czegoś nie rozumiem.Wydaje mi się że jeżeli zachowamy odpowiedni spadek rur i głębokość wkopania studzienki wpinającej (niżej od poziomu wpinania rur) to rury dopływowe i odpływ który jest niżej nie będzie kolidować z drenażem.Wydaje mi się że drenaż zarówno opaskopwy jak i działki bedzie normalnie odbierał wode także w czasie deszczu. Wiech
Geno mam wiele pochlebnych opini wypowiadanych przez Ciebie na forum.Ale w tej wypowiedzi czegoś nie rozumiem.Wydaje mi się że jeżeli zachowamy odpowiedni spadek rur i głębokość wkopania studzienki wpinającej (niżej od poziomu wpinania rur) to rury dopływowe i odpływ który jest niżej nie będzie kolidować z drenażem.Wydaje mi się że drenaż zarówno opaskopwy jak i działki bedzie normalnie odbierał wode także w czasie deszczu. Wiech

Nie ma możliwości aby drenaż w pełni odbierał wodę jeśli własnie jest wypełniony wodą pochodzącą z połaci, która to dodatkowo przesącza się perforacjami na zewnątrz rury drenarskiej chyba,ze zastosowac większe przekroje.

jakoś wyżej nie znalazłem takiej odpowiedzi.

Aczkolwiek to prawda że drenaż może wtedy nawadniać, ale czy deszcz nie nawadnia....

Nawadnia ale po to jest drenaż żeby odwadniał ten grunt - dlatego dużo lepiej jest odwadniac dach przez oddzielny system odpływu , bez perforacji.

Geno przecież rury są oddzielnie ,a łaczą sie tylko przy studzience rewizyjnej.Drenaż wokół domu perforowany a z dachu rura spustowa pełna .Jeżeli rura drenażowa będzie odpowiednio wyżej od wylotu spustu to nie będzie sie cofać pod górę do derenażu. Kończę bo wyjeżdżam na 3 tygodnie na wczasy.Pozdrawiam Wiech

dach domu to wielka zlewnia wody. Przy sporej ulewie nigdy drenaz nie da sobie rady z taka ilością wody.

Drenaż robimy po to, aby odciągnąć wodę opadową i gruntową od fundamentów. Natomiast odprowadzenie wody z rur spustowych rynien /jak napisaliście odbywa sie to pełnymi rurami / mija sie z celem, jezeli zamierzamy tą wode wpuścić do studzienek drenazowych.

mamy osobno zrobiony drenaż, osobno studzienki i rury odprowadzające wodę z dachu.

a dokad odprowadzasz wode z dachu?

pozdrawiam

jeżeli do mnie to pyatanie, to już odpowiadam.

rurami spustowymi do studzienek /nie drenażowych:)/ a dalej rura na nasza łąkę. W najbliższym czasie zamierzam ją przedłuzyć, aby woda z dachu zasilała nam staw.

a dokad odprowadzasz wode z dachu?

pozdrawiam

jeżeli do mnie to pyatanie, to już odpowiadam.

rurami spustowymi do studzienek /nie drenażowych:)/ a dalej rura na nasza łąkę. W najbliższym czasie zamierzam ją przedłuzyć, aby woda z dachu zasilała nam staw.

Szczęściara :D

bo ma gdzie wodę z drenażu odprowadzić, sprawa gorzej wygląda, jeśli nie ma takiej możliwości.

Poza tym jednak łącząc te dwie funkcje powoduje,ze drenaż nie odbiera wody z gruntu w czasie opadów.

Wystarczy jak bedzie odbieral po opadach ;)

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

.... ubawiłem się zdrowo :)