Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie kominy?

Recommended Posts

musze podjąć decyzję w sprawie kominów: jeden do kominka, drugi do pieca gazowego z zamkniętą komora spalania. Jakie kominy radzicie - ja mam zamiar zastosować schiedel ale może macie jakieś sugestie/doświadczenia?

czy do pieca gazowego kondensacyjnego wystarczy schiedel quadro czy trzeba avant.

inni fachowcy radzą żeby nie wydawać niepotrzebnie kasy na systemowe kominy i dać zwykłe.

Wszelkie opinie mile widziane

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli kocioł będzie kondensacyjny to wystarczy dla niego szacht wentylacyjny w który wstawia się rurę spalinową ze stali nierdzewnej najczęściej 80 mm średnicy. W kotłowni jest specjalna przejściówka pozwalająca wykorzystać przestrzeń między ścianami szachtu i rurą spalinową do zasysania powietrza do spalania (powierzachnia przekroju dla kanałów wentylacyjnych Schiedla jest w zupełności wystarczająca ).

Jestem właśnie po rozmowie z przedstawicielem Schiedla. Rozmawiałem też z moim wykonawcą i specem od kominków. Jeśli już (podobnie jak ja) decydujesz się na komin systemowy, to:

1.

Do kominka Rondo Plus średnica 20 cm - wełna wewnątrz podobno dobrze stabilizuje ceramikę i poprawia "cug". Trójnik 45 stopni do podłączenia kominka.

2.

Do pieca z zamkniętą komorą spalania Schiedel Quadro 14 cm. Avant jest droższy. Różni się rurą ceramiczną. Ma ona takie dodatkowe wzdłużne żeberka na zewnątrz, które poprawiają pracę z piecem kondensacyjnym. No i na Avanta trzeba obecnie około 1,5 miesiąca czekać.

Pozdrawiam

Darek

• 4 months później...
  • 1 month później...
Jeśli kocioł będzie kondensacyjny to wystarczy dla niego szacht wentylacyjny w który wstawia się rurę spalinową ze stali nierdzewnej najczęściej 80 mm średnicy. W kotłowni jest specjalna przejściówka pozwalająca wykorzystać przestrzeń między ścianami szachtu i rurą spalinową do zasysania powietrza do spalania (powierzachnia przekroju dla kanałów wentylacyjnych Schiedla jest w zupełności wystarczająca ).

Zgadzam się ze zdaniem powyższym - ja u siebie zrobiłem podobnie - w kominie wymurowałem dodatkowy kanał wentylacyjny którym kocioł będzie zasysał powietrze do spalania - ten kanał podłączam do pieca do części rury ssącej ( zewnętrzna część rury spalinowo-powietrznej pieca ) .

Można również zastosować od razu system rur dwuściennych jak tutaj i wykorzystać przewód spalinowy w gotowym już kominie wstawiając takie rury i łącząc z kotłem ...

Pozdrawiam

Jak moge tanio ale solidnie zrealizowac komin u siebie ?

Bede mial gazowke (kondensat) w piwnicy - mam dwie dostepne lokalizacje.

Jedna jest przy scianie zewnetrznej budynku wiec mozna przez sciane wypuscic rure na zewnatrz ale co dalej ? Jak i czym wyprowadzic ją wyżej po scianie ? Czy wysokosc na jaka musze wyprowadzic tą rure jest okreslona ? Czy jej koniec moze znajdywac się pod okapem dachu ? (oczywiscie nie bezposrednio pod - tak z metr,poltora). Jaki jest koszt takiej rury ?

Ewentualnie moge przeniesc piec do drugiej lokalizacji i tam postawic normalny komin dla gazowki (wzdłuż kominu dla kominka) - i tu znow pytanie - co tansze ? Wymurowac z byle czego i wlozyc rure (jaką?) czy wziasc schiedla (np te ktore tu polecacie - rozumiem ze to sa kompleksowe rozwiazania, juz z rurą).

witam, policz sobie cegle plus zaprawy wiecej [duzo wiecej ] to na tesame pieniadze wyjdzie, a systemowe to jest dwa w jednym, czyli bespieczne.

pozd. :wink:

Na pewno.

Cegła pełna na komin 9m i to o przekroju 27x27 (czyli smok jakich mało) kosztuje 518zł.

Piachu na budowie i tak idzie tonami i resztki trzeba rozsypać po działce.

Cemenu za 100zł.

Robota w cenie stanu surowego.

Koszt całkowity 618zł

Ile kosztuje Shiedel fi 200 ?? (że porównawczo o fi 300 nie wspomnę)

Ale co tam ceny

Przecie jak komin to tylko Shiedel. Reszta to szajs