Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie kominy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z glowy:)

nareszcie blysnales:)

teraz popatrz co producenci kotlow i instalatorzy na twe cytaty:)

face pomyśl trochę, myślenie nie boli.

Cytowałem obowiązujące rozporządzenie Ministra Infrastruktury. Producentów lub importerów kotłów, sprzedających w Polsce również obowiązują te same przepisy.

eniu na tych zdjęciach widać wełnę która jest punktowo przepalona. Jedna jest jak widzę po napisach Schiedla a druga?

To ten sam kawałek "ino" z drugiej strony . Przypadek ! W piątek obcinałem

kątówką "wąsy" w "takim sobie piecyku". Wąsy to pręt gwintowany fi 8 - 10 mm.

By nie zniszczyć płytek podłogowych chwyciłem co było pod ręką - ten właśnie

kawałek otuliny z systemu Schiedla. Moje paplanie się potwierdziło w 100 %.

Nie wiem czy zwykła wełna Rockwool nie wytrzymała by więcej . Przy czasie zrobię

próby i filmik.

Cytowałem obowiązujące rozporządzenie Ministra Infrastruktury. Producentów lub importerów kotłów, sprzedających w Polsce również obowiązują te same przepisy.

Piecyk na paliwo stale (peleciak) , dobrze skonstruowany ,produkuje spaliny

o takiej temperaturze ,że rurę aluminiową sporo , którą to się podłącza do komina

lub przez ścianę , można w ręku trzymać przy średnich nastawach.

owszem obowiazuja - dodam ze producenci maja niektore bardziej rygorystyczne niz ministerstwo, a niektore "obchodza" ingerencja w automatyke kotla

skoro twierdzisz ze myslenie nie boli to zacznij korzystac z tej rewelacji

ja przede wszystkim z rozumu korzystam

w instrukcjach montazu kotlow - de dietrich, vaillant jesli juz przewod poziomy spalinowy zalecaja 1m - instalatorzy zreszta tez

generalnie dla kotlow kondensacyjnych wskazane jest pionowe odprowadzenie spalin/doprowadzenie powietrza aby uzyskac wieksza sprawnosc kotla (dluzsza droga wymiany ciepla), instrukcja mowi o kanalach min 60/100 a instalatorzy o min 80/125

Edytowane przez face

poziome wyprowadzenie spalin nie moze miec wiecej niz ok 1m dl - kociol musi byc na scianie zewn badz w narozniku sciany zewn i wewn

nizsza sprawnosc kotla, mniejszy zysk od kondensatu z komina

kociol max 24 czy 25 kW moze miec wyrzut poziomy spalin

face skąd masz takie informacje? Możesz poprzeć je jakimiś przykładem, linkiem itp?

Czy ktoś ma piec gazowy kondensacyjny z poziomym kominem i może wypowiedzieć się na ten temat?

mam kociol gazowy kondensacyjny, jednak nie z poziomym kominem chociaz rozwazalem jako tansza opcje (podobno)

podtrzymuje ze ok 1m dl dla poziomego przewodu - stad miejsce montazu wymienione

co do sprawnosci kotla doczytaj ktory odprowadzenie spalin/doprowadzenie powietrza najlepsze, gdzie odprowadzic kondensat z komina itp

ograniczeniem mocowe to rzeczywiscie ok 21kW

http://www.dedietrich.pl/content/view/full/3366

link do strony producenta kotla, instrukcja, pkt 4.7 instrukcji dotyczy mozliwosci odprowadzania spalin i doprowadzenia powietrza

porozmawiaj z instalatorem zapytaj co proponuje i co bedzie najlepszym rozwiazaniem

ps: poszukaj w watkach ogrzewaniu gazowym i kotlach gazowych

Edytowane przez face

ja wam powiem jedno zastanawiał bym się nad kominem ceramicznym ze nowe nie znaczy dobre widział ktoś taki komin po pożarze sadzy ? niech jakaś firma pokaże jak wygląda jak wogółe maja bo napewno nie w całości

To nie są systemy produkujące sadzę....

mam kociol gazowy kondensacyjny, jednak nie z poziomym kominem chociaz rozwazalem jako tansza opcje (podobno)

podtrzymuje ze ok 1m dl dla poziomego przewodu - stad miejsce montazu wymienione

co do sprawnosci kotla doczytaj ktory odprowadzenie spalin/doprowadzenie powietrza najlepsze, gdzie odprowadzic kondensat z komina itp

ograniczeniem mocowe to rzeczywiscie ok 21kW

http://www.dedietrich.pl/content/view/full/3366

link do strony producenta kotla, instrukcja, pkt 4.7 instrukcji dotyczy mozliwosci odprowadzania spalin i doprowadzenia powietrza

porozmawiaj z instalatorem zapytaj co proponuje i co bedzie najlepszym rozwiazaniem

ps: poszukaj w watkach ogrzewaniu gazowym i kotlach gazowych

W tej instrukcji pkt. 4.7 piszą, że przyłącze przewodu spalinowego od kotła do komina pionowego nie powinna wynosić więcej jak 1 metr.

Natomiast nie dotyczy to do komina poziomego, wyprowadzającego spaliny za ścianę zewnętrzną budynku.

http://www.dedietrich.pl/content/download/3081/40078/file/MCR-II_IIN-IT.pdf

W tej instrukcji pkt. 4.7 piszą, że przyłącze przewodu spalinowego od kotła do komina pionowego nie powinna wynosić więcej jak 1 metr.

jak i rowniez poziome odprowadzenie spalin z komina pionowego

Natomiast nie dotyczy to do komina poziomego, wyprowadzającego spaliny za ścianę zewnętrzną budynku.

to nie jest sprecyzowane

podane sa maksymalne dlugosci przewodow dla danego rozwiazania w rozwinieciu

i tak np dla kolanka 87*jest podana dl zastepcza 1,1 m

przepis mowi o 2 m odejmij itp i masz 0,9m

zreszta nie bede przekonywal - instalator i serwisant powie prawde co i jak

to dedykowany wyrzut boczny dla dd

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=2214671

pozdrawiam:)

Edytowane przez face

Do jednego kocioł na paliwa stałe do drugiego kominek.

A odnośne wkładu to kwadratowy czy okrągły czy do kominka kwadratowy (tak wyczytałem na forum) a do pieca okrągły?

Bullineczka,

czytałaś watek "Kominek ,jaki komin ,czym podłączyć , gdzie wyczystka"?

Ta wężownica miedziana to ma z wodą być i z bojlerem współpracować ?

Nie wiem czy jest sens podłączać pod wężownice ( ale niewykluczone ), podłogówka raczej odpada, myślę o podgrzewaniu bufora lub np schodów wejściowych. Ten ostatni pomysł zrealizuję ale wykorzystując ciepło ziemi. Co do napełnienia wężownicy to np Ergolit, handluję mat. ins. grzew. więc mam w dobrej cenie.