eniu 28.02.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 28.02.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 z glowy:) nareszcie blysnales:) teraz popatrz co producenci kotlow i instalatorzy na twe cytaty:) face pomyśl trochę, myślenie nie boli. Cytowałem obowiązujące rozporządzenie Ministra Infrastruktury. Producentów lub importerów kotłów, sprzedających w Polsce również obowiązują te same przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 28.02.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 eniu na tych zdjęciach widać wełnę która jest punktowo przepalona. Jedna jest jak widzę po napisach Schiedla a druga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 eniu na tych zdjęciach widać wełnę która jest punktowo przepalona. Jedna jest jak widzę po napisach Schiedla a druga? To ten sam kawałek "ino" z drugiej strony . Przypadek ! W piątek obcinałem kątówką "wąsy" w "takim sobie piecyku". Wąsy to pręt gwintowany fi 8 - 10 mm. By nie zniszczyć płytek podłogowych chwyciłem co było pod ręką - ten właśnie kawałek otuliny z systemu Schiedla. Moje paplanie się potwierdziło w 100 %. Nie wiem czy zwykła wełna Rockwool nie wytrzymała by więcej . Przy czasie zrobię próby i filmik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 face pomyśl trochę, myślenie nie boli. Cytowałem obowiązujące rozporządzenie Ministra Infrastruktury. Producentów lub importerów kotłów, sprzedających w Polsce również obowiązują te same przepisy. Piecyk na paliwo stale (peleciak) , dobrze skonstruowany ,produkuje spaliny o takiej temperaturze ,że rurę aluminiową sporo , którą to się podłącza do komina lub przez ścianę , można w ręku trzymać przy średnich nastawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) face pomyśl trochę, myślenie nie boli. Cytowałem obowiązujące rozporządzenie Ministra Infrastruktury. Producentów lub importerów kotłów, sprzedających w Polsce również obowiązują te same przepisy. owszem obowiazuja - dodam ze producenci maja niektore bardziej rygorystyczne niz ministerstwo, a niektore "obchodza" ingerencja w automatyke kotla skoro twierdzisz ze myslenie nie boli to zacznij korzystac z tej rewelacji ja przede wszystkim z rozumu korzystam w instrukcjach montazu kotlow - de dietrich, vaillant jesli juz przewod poziomy spalinowy zalecaja 1m - instalatorzy zreszta tez generalnie dla kotlow kondensacyjnych wskazane jest pionowe odprowadzenie spalin/doprowadzenie powietrza aby uzyskac wieksza sprawnosc kotla (dluzsza droga wymiany ciepla), instrukcja mowi o kanalach min 60/100 a instalatorzy o min 80/125 Edytowane 28 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rad1de 28.02.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 ja wam powiem jedno zastanawiał bym się nad kominem ceramicznym ze nowe nie znaczy dobre widział ktoś taki komin po pożarze sadzy ? niech jakaś firma pokaże jak wygląda jak wogółe maja bo napewno nie w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 28.02.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 poziome wyprowadzenie spalin nie moze miec wiecej niz ok 1m dl - kociol musi byc na scianie zewn badz w narozniku sciany zewn i wewn nizsza sprawnosc kotla, mniejszy zysk od kondensatu z komina kociol max 24 czy 25 kW moze miec wyrzut poziomy spalin face skąd masz takie informacje? Możesz poprzeć je jakimiś przykładem, linkiem itp? Czy ktoś ma piec gazowy kondensacyjny z poziomym kominem i może wypowiedzieć się na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) mam kociol gazowy kondensacyjny, jednak nie z poziomym kominem chociaz rozwazalem jako tansza opcje (podobno)podtrzymuje ze ok 1m dl dla poziomego przewodu - stad miejsce montazu wymienioneco do sprawnosci kotla doczytaj ktory odprowadzenie spalin/doprowadzenie powietrza najlepsze, gdzie odprowadzic kondensat z komina itpograniczeniem mocowe to rzeczywiscie ok 21kW http://www.dedietrich.pl/content/view/full/3366link do strony producenta kotla, instrukcja, pkt 4.7 instrukcji dotyczy mozliwosci odprowadzania spalin i doprowadzenia powietrzaporozmawiaj z instalatorem zapytaj co proponuje i co bedzie najlepszym rozwiazaniem ps: poszukaj w watkach ogrzewaniu gazowym i kotlach gazowych Edytowane 28 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 ja wam powiem jedno zastanawiał bym się nad kominem ceramicznym ze nowe nie znaczy dobre widział ktoś taki komin po pożarze sadzy ? niech jakaś firma pokaże jak wygląda jak wogółe maja bo napewno nie w całości To nie są systemy produkujące sadzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 01.03.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Dzięki face za info, poczytam sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 01.03.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 mam kociol gazowy kondensacyjny, jednak nie z poziomym kominem chociaz rozwazalem jako tansza opcje (podobno) podtrzymuje ze ok 1m dl dla poziomego przewodu - stad miejsce montazu wymienione co do sprawnosci kotla doczytaj ktory odprowadzenie spalin/doprowadzenie powietrza najlepsze, gdzie odprowadzic kondensat z komina itp ograniczeniem mocowe to rzeczywiscie ok 21kW http://www.dedietrich.pl/content/view/full/3366 link do strony producenta kotla, instrukcja, pkt 4.7 instrukcji dotyczy mozliwosci odprowadzania spalin i doprowadzenia powietrza porozmawiaj z instalatorem zapytaj co proponuje i co bedzie najlepszym rozwiazaniem ps: poszukaj w watkach ogrzewaniu gazowym i kotlach gazowych W tej instrukcji pkt. 4.7 piszą, że przyłącze przewodu spalinowego od kotła do komina pionowego nie powinna wynosić więcej jak 1 metr. Natomiast nie dotyczy to do komina poziomego, wyprowadzającego spaliny za ścianę zewnętrzną budynku. http://www.dedietrich.pl/content/download/3081/40078/file/MCR-II_IIN-IT.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.03.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) W tej instrukcji pkt. 4.7 piszą, że przyłącze przewodu spalinowego od kotła do komina pionowego nie powinna wynosić więcej jak 1 metr. jak i rowniez poziome odprowadzenie spalin z komina pionowego Natomiast nie dotyczy to do komina poziomego, wyprowadzającego spaliny za ścianę zewnętrzną budynku. to nie jest sprecyzowane podane sa maksymalne dlugosci przewodow dla danego rozwiazania w rozwinieciu i tak np dla kolanka 87*jest podana dl zastepcza 1,1 m przepis mowi o 2 m odejmij itp i masz 0,9m zreszta nie bede przekonywal - instalator i serwisant powie prawde co i jak to dedykowany wyrzut boczny dla dd http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=2214671 pozdrawiam:) Edytowane 1 Marca 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 01.03.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 podane sa maksymalne dlugosci przewodow dla danego rozwiazania w rozwinieciu i tak np dla kolanka 87*jest podana dl zastepcza 1,1 m przepis mowi o 2 m odejmij itp i masz 0,9m Kolanko 87* ma 1,1 metra ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.03.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) Kolanko 87* ma 1,1 metra ??? dlaczemu przekrecasz co napisalem? udajesz czy nie wiesz co to dl zastepcza i jak sie liczy straty ogolnie w przewodach jakichkolwiek pracujacych pod cisnieniem Edytowane 1 Marca 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 01.03.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Też planuje zrobić kominy jak Carpenter78 tylko wkład okrągły (ponoć spaliny w kominie wirują) mam jeszcze pomysła żeby na niewielkim odcinku owinąć wkład miękką rurą miedzianą , do czegoś się przyda darmowe ogrzewanie. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.03.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 co bedzie podlaczone do tegoz komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 02.03.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 (edytowane) Do jednego kocioł na paliwa stałe do drugiego kominek.A odnośne wkładu to kwadratowy czy okrągły czy do kominka kwadratowy (tak wyczytałem na forum) a do pieca okrągły? Edytowane 2 Marca 2011 przez Bullineczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.03.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Do jednego kocioł na paliwa stałe do drugiego kominek. A odnośne wkładu to kwadratowy czy okrągły czy do kominka kwadratowy (tak wyczytałem na forum) a do pieca okrągły? Bullineczka, czytałaś watek "Kominek ,jaki komin ,czym podłączyć , gdzie wyczystka"? Ta wężownica miedziana to ma z wodą być i z bojlerem współpracować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 02.03.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Nie wiem czy jest sens podłączać pod wężownice ( ale niewykluczone ), podłogówka raczej odpada, myślę o podgrzewaniu bufora lub np schodów wejściowych. Ten ostatni pomysł zrealizuję ale wykorzystując ciepło ziemi. Co do napełnienia wężownicy to np Ergolit, handluję mat. ins. grzew. więc mam w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts