Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie kominy?

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie dotyczące ustawienia kominów. Stawiam w domu dwa kominy obok siebie, jeden do pieca na opał stały, a drugi do kominka. Kominy są razem z przewodami wentylacyjnymi. Wymyśliłem, że postawię je odwrotnie do siebie. Czy tak może być, czy nie będzie to przeszkadzało w użytkowaniu kominów. Czy są jakieś wady tego rozwiązania.

Celem wyjaśnienia załączam rysunek

1.jpg

Czapę będę wykonywał sam.

Pozdrawiam

1.jpg

Edytowane przez ewa&mariusz

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte_12*
Czy tak może być

Należy się domyślać, że są to kominy wentylacyjne jednokanałowe(?)

Jakimś wyjściem z tej sytuacji byłoby (zamiast wylotów "na przestrzał") wykonanie dwóch bocznych wylotów pod kątem 90 stopni z każdego kanału. Do tego oczywiście odpowiednia czapa i wyprowadzenie kanałów spalinowych wyżej

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Otwory na przestrzał byłyby najleprze, bo wiatr wpadający do kanału przez otwór przelatywałby na wylot i dodatkowo zasysał powietrze w przewodzie. Może tak jak pisze sobieradek?..to trochę zniweluje "wpychanie" powietrza do komina, ale nie na maksa, jakieś zawirowania bedą.

Jeżeli cokolwiek będziesz robił to staraj sie ustawić wyloty kanałów nie na stronę zachodnią (bo tak najczęściej wieją wiatry).

Ostatnio u goscia miałem trochę podobny dylemat, wychodziło mi że komin za bardzo zbliżył się do krokwi koszowej i podjelismy decyzję aby nie wstawaić tych pustaków z wentylacją razem, ale tylko dwa kanały spalinowe, a wentylację dostawilismy z boku z ceramiki, dwie kształtki ceramiczne sa w miarę kompatybilne z kształtka kominową, co do szerokości, ale to nie wszystko, wentylację przy kominie biegła tylko do poziomu sufitu a dalej jest zamieniona na kanały rurowe i odchylona od komina aby wyszła na dach jako wywietrzniki dachowe.

Gość elka51
Witam. Aby kominy wentylacyjne były na przestrzał musiałbym ustawić je wzdłuż siebie , a tak zrobić nie mogę.

Bo?

Muszą być postawione obok siebie. No i tu jest problem aby dobrze wentylowały. Nie będą na przestrzał i może być problem.

Zawsze coś musi wyskoczyć.

Nie posiadasz projektu?

Gość elka51
Witam. Zrobić tak nie mogę BO komin byłby znaczni szerszy i nie zmieści się w dachu.

???? nie przesadzaj - ten komin nie jest większy od dachu :cool:

Projekt posiadam i są kominy wrysowane tak jak pokazałem tylko kanały wentylacyjne i spalinowe są posadowione obok siebie, a nie przemiennie.

To dlaczego robisz inaczej? W projekcie też "nie mieści się w dachu"?

Witam. Nie zmieści się w więźbie dachowej jak dam kominy poprzecznie. W projekcie mam tak jak narysowałem tylko komin nr 2 jest odwrotnie postawiony, wentylacje są obok siebie. Ja przestawiłem wentylacją do ściany gdyż chciałem mieć wlot do komina od czoał gdyż piec będzie stał na wprost komina i chciałem podłączyć go po jak najkrótszej drodze czyli na wprost. I z tąd moje pytanie czy tak będzie dobrze, czy coś zmienić w ustawieniu kominów.

Pozdrawiam.

Witam. Nie zmieści się w więźbie dachowej jak dam kominy poprzecznie. W projekcie mam tak jak narysowałem tylko komin nr 2 jest odwrotnie postawiony, wentylacje są obok siebie. Ja przestawiłem wentylacją do ściany gdyż chciałem mieć wlot do komina od czoał gdyż piec będzie stał na wprost komina i chciałem podłączyć go po jak najkrótszej drodze czyli na wprost. I z tąd moje pytanie czy tak będzie dobrze, czy coś zmienić w ustawieniu kominów.

Pozdrawiam.

Ważniejsza jest wentylacja kotłowni . Dla kominka z wkładem

kominkowym , wentylacja to trochę pic na wodę. Zrób więc za radą

Antecha - wyloty z kotłowni od strony jak najdalszej zachodu.

Ważna sprawa , to spora różnica w poziomie wylotu , miedzy

kominem wentylacyjnym a spalinowo / dymowym . Min. 50 cm.

Zapobiegnie to zasysaniu dymu przez wentylację przy ciągu

wstecznym. Taka cofka w grawitacji , niestety się zdarza ,

choćbyś zrobił najlepiej jak można.

Gość Konto usunięte_12*
A układ kominów może być taki przemienny jak narysowałem?

Może będzie i lepiej, bo oba nagrzane kominy będą przy okazji z dwóch stron (a nie z jednej, jak masz w projekcie) podgrzewały te kanały wentylacyjne i wtedy (podczas ich pracy) oraz przy tych dwóch bocznych wlotach/wylotach w kanałach wentylacyjnych cofka (zimą) już nie wystąpi :)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Witam. Te kominy nie dają mi spokoju, tylko myślę i przeglądam projekt, ale chyba jednak zostanie tak jak narysowałem i mi doradziliście co i jak.

Jednak i tak zastanawiałem się już nad rozwaleniem stropu aby ustawić kominy w poprzek siebie i aby wentylacja była na przestrzał, jednak trzebe by było sporo stropu rozwalić i lekko zmienić rozstaw krokwi na dachu, tak że jeśli zrobię jak na rysunku i będzie dobrze to tak zostawiam.

Jedeną wentylację z komina nr 1 może zrobię tak jak radzi Antech aby poprowadzić wentylację na poddaszu osobną rurą i wyprowadzić jak wywietrznik dachowy.

Ale mieszam, ale kominy nie dają mi spokoju.

Dzięki za rady.

Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*
Jednak i tak zastanawiałem się już nad rozwaleniem stropu aby ustawić kominy w poprzek siebie i aby wentylacja była na przestrzał, jednak trzebe by było sporo stropu rozwalić i lekko zmienić rozstaw krokwi na dachu

Nie trzeba tak demonizować tej zasady "na przestrzał", bo cała rzecz się sprowadza tylko do tego, aby napór wiatru od strony tylko jednego bocznego wlotu (niestety częsty błąd naszych Budowniczych) nie spowodował wtłaczania zimnego powietrza do kanału wentylacyjnego. Podobnie (choć na pewno nieco gorzej), jak w konfiguracji "na przestrzał" zadziałają dwa boczne wloty pod kątem 90 stopni, bo z którejkolwiek strony będzie większe ciśnienie wiatru, powietrze będzie miało możliwość wyjścia tym drugim. Tylko duże ciśnienie pochodzące od wiatru przy jednym bocznym otworze może spowodować pokonanie siły wyporu słupa ciepłego powietrza znajdującego się w kanale wentylacyjnym, bo wtedy nie ma innego wyjścia.