ewamariusz 07.09.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Witam. Mam pytanie dotyczące ustawienia kominów. Stawiam w domu dwa kominy obok siebie, jeden do pieca na opał stały, a drugi do kominka. Kominy są razem z przewodami wentylacyjnymi. Wymyśliłem, że postawię je odwrotnie do siebie. Czy tak może być, czy nie będzie to przeszkadzało w użytkowaniu kominów. Czy są jakieś wady tego rozwiązania. Celem wyjaśnienia załączam rysunek Czapę będę wykonywał sam. Pozdrawiam Edytowane 7 Września 2011 przez ewa&mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 07.09.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Wyjścia kanałów wentylacyjnych powinny być na obie strony komina, aby zniwelować do minimum szanse "odwrotnego ciągu", w tym ustawieniu tego nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.09.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Czy tak może być Należy się domyślać, że są to kominy wentylacyjne jednokanałowe(?) Jakimś wyjściem z tej sytuacji byłoby (zamiast wylotów "na przestrzał") wykonanie dwóch bocznych wylotów pod kątem 90 stopni z każdego kanału. Do tego oczywiście odpowiednia czapa i wyprowadzenie kanałów spalinowych wyżej Edytowane 7 Września 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 08.09.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam. Doradzcie mi w takim razie jak to najlepiej zrobić. Tak, żeby było dobrze. Kominy z wentylacją jednokanałową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 08.09.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Otwory na przestrzał byłyby najleprze, bo wiatr wpadający do kanału przez otwór przelatywałby na wylot i dodatkowo zasysał powietrze w przewodzie. Może tak jak pisze sobieradek?..to trochę zniweluje "wpychanie" powietrza do komina, ale nie na maksa, jakieś zawirowania bedą. Jeżeli cokolwiek będziesz robił to staraj sie ustawić wyloty kanałów nie na stronę zachodnią (bo tak najczęściej wieją wiatry).Ostatnio u goscia miałem trochę podobny dylemat, wychodziło mi że komin za bardzo zbliżył się do krokwi koszowej i podjelismy decyzję aby nie wstawaić tych pustaków z wentylacją razem, ale tylko dwa kanały spalinowe, a wentylację dostawilismy z boku z ceramiki, dwie kształtki ceramiczne sa w miarę kompatybilne z kształtka kominową, co do szerokości, ale to nie wszystko, wentylację przy kominie biegła tylko do poziomu sufitu a dalej jest zamieniona na kanały rurowe i odchylona od komina aby wyszła na dach jako wywietrzniki dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 08.09.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam. Aby kominy wentylacyjne były na przestrzał musiałbym ustawić je wzdłuż siebie , a tak zrobić nie mogę. Muszą być postawione obok siebie. No i tu jest problem aby dobrze wentylowały. Nie będą na przestrzał i może być problem. Zawsze coś musi wyskoczyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 08.09.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam. Aby kominy wentylacyjne były na przestrzał musiałbym ustawić je wzdłuż siebie , a tak zrobić nie mogę. Bo? Muszą być postawione obok siebie. No i tu jest problem aby dobrze wentylowały. Nie będą na przestrzał i może być problem. Zawsze coś musi wyskoczyć. Nie posiadasz projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 08.09.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam. Zrobić tak nie mogę BO komin byłby znaczni szerszy i nie zmieści się w dachu. Projekt posiadam i są kominy wrysowane tak jak pokazałem tylko kanały wentylacyjne i spalinowe są posadowione obok siebie, a nie przemiennie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 08.09.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam. Zrobić tak nie mogę BO komin byłby znaczni szerszy i nie zmieści się w dachu. ???? nie przesadzaj - ten komin nie jest większy od dachu Projekt posiadam i są kominy wrysowane tak jak pokazałem tylko kanały wentylacyjne i spalinowe są posadowione obok siebie, a nie przemiennie. To dlaczego robisz inaczej? W projekcie też "nie mieści się w dachu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 08.09.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam. Nie zmieści się w więźbie dachowej jak dam kominy poprzecznie. W projekcie mam tak jak narysowałem tylko komin nr 2 jest odwrotnie postawiony, wentylacje są obok siebie. Ja przestawiłem wentylacją do ściany gdyż chciałem mieć wlot do komina od czoał gdyż piec będzie stał na wprost komina i chciałem podłączyć go po jak najkrótszej drodze czyli na wprost. I z tąd moje pytanie czy tak będzie dobrze, czy coś zmienić w ustawieniu kominów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.09.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam. Nie zmieści się w więźbie dachowej jak dam kominy poprzecznie. W projekcie mam tak jak narysowałem tylko komin nr 2 jest odwrotnie postawiony, wentylacje są obok siebie. Ja przestawiłem wentylacją do ściany gdyż chciałem mieć wlot do komina od czoał gdyż piec będzie stał na wprost komina i chciałem podłączyć go po jak najkrótszej drodze czyli na wprost. I z tąd moje pytanie czy tak będzie dobrze, czy coś zmienić w ustawieniu kominów. Pozdrawiam. Ważniejsza jest wentylacja kotłowni . Dla kominka z wkładem kominkowym , wentylacja to trochę pic na wodę. Zrób więc za radą Antecha - wyloty z kotłowni od strony jak najdalszej zachodu. Ważna sprawa , to spora różnica w poziomie wylotu , miedzy kominem wentylacyjnym a spalinowo / dymowym . Min. 50 cm. Zapobiegnie to zasysaniu dymu przez wentylację przy ciągu wstecznym. Taka cofka w grawitacji , niestety się zdarza , choćbyś zrobił najlepiej jak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 08.09.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam. Eniu akurat komin nr 2 jest od kotłowni i wentylacja wychodzi na stronę pólnocną a robiąc dwa boczne przeloty jak radzi Sobieradek będzie to strona pónocno - wschodnia. A układ kominów może być taki przemienny jak narysowałem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.09.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Nie znajduje argumentów , które by tego zabraniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 08.09.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 To tyle dobrego, już myślałem że będzie to jakaś lipa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.09.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 (edytowane) A układ kominów może być taki przemienny jak narysowałem? Może będzie i lepiej, bo oba nagrzane kominy będą przy okazji z dwóch stron (a nie z jednej, jak masz w projekcie) podgrzewały te kanały wentylacyjne i wtedy (podczas ich pracy) oraz przy tych dwóch bocznych wlotach/wylotach w kanałach wentylacyjnych cofka (zimą) już nie wystąpi Edytowane 8 Września 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 09.09.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Witam. Te kominy nie dają mi spokoju, tylko myślę i przeglądam projekt, ale chyba jednak zostanie tak jak narysowałem i mi doradziliście co i jak. Jednak i tak zastanawiałem się już nad rozwaleniem stropu aby ustawić kominy w poprzek siebie i aby wentylacja była na przestrzał, jednak trzebe by było sporo stropu rozwalić i lekko zmienić rozstaw krokwi na dachu, tak że jeśli zrobię jak na rysunku i będzie dobrze to tak zostawiam. Jedeną wentylację z komina nr 1 może zrobię tak jak radzi Antech aby poprowadzić wentylację na poddaszu osobną rurą i wyprowadzić jak wywietrznik dachowy. Ale mieszam, ale kominy nie dają mi spokoju. Dzięki za rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.09.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Ino ,że te grzybki na dachówkach to dopust Boży ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 09.09.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 może pokombinuj z nasadami kominowymi? jak te wywietrzniki dachowe zechcesz robić to wyprowadzaj je jak najwyżej najlepiej przy kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.09.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Jednak i tak zastanawiałem się już nad rozwaleniem stropu aby ustawić kominy w poprzek siebie i aby wentylacja była na przestrzał, jednak trzebe by było sporo stropu rozwalić i lekko zmienić rozstaw krokwi na dachu Nie trzeba tak demonizować tej zasady "na przestrzał", bo cała rzecz się sprowadza tylko do tego, aby napór wiatru od strony tylko jednego bocznego wlotu (niestety częsty błąd naszych Budowniczych) nie spowodował wtłaczania zimnego powietrza do kanału wentylacyjnego. Podobnie (choć na pewno nieco gorzej), jak w konfiguracji "na przestrzał" zadziałają dwa boczne wloty pod kątem 90 stopni, bo z którejkolwiek strony będzie większe ciśnienie wiatru, powietrze będzie miało możliwość wyjścia tym drugim. Tylko duże ciśnienie pochodzące od wiatru przy jednym bocznym otworze może spowodować pokonanie siły wyporu słupa ciepłego powietrza znajdującego się w kanale wentylacyjnym, bo wtedy nie ma innego wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.09.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 pomysł teoretycznie dobry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts