Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie kominy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... piec kondensacyjny (Vaillant) ma wlasny "komin" - nawet zgrabnie to wyglada, krotka pozioma rura na zewnatrz domu

To nie jest najlepsze, chociaż najtańsze rozwiązanie.

Zawilgaca się ściana. W zimie powstają sople i góra lodowa na ziemi.

No właśnie i co z prepisem o 21KW? O ile wiem, Vaillant nie ma o takiej mocy?

Ale też bym tak chciała podłączyć. Od ściany może odstawać znacznie, więc się nie zamoczy... Czy ma ktoś tak i jek mu się użytkuje?

jesli chodzi okominy to w tradycyjnych za pare lat bedzie sie sypala zaprawa,

o tym pisalem rok temu z gosciem, mowil ze w nocy slyszy jak sie sypie .

tansz jest ibf z ceramika, mozna powiedziec wieczny i nie gorszy od schiedla

bo ceramika od tejsamej firmy. stawiam to wiem, czapke mozna samemu zrobic, bedzie taniej pozd. :wink:

Podpinam sie pod temat. Poradźcie mi. Nasz kiero namaiwia mnie na komin Presto. Mówi, że klasa dokładnie ta sama co Schidel. Czy ktos jest w stanie powiedzieć jaki jest koszt komina do kominka z otwartym paleniskiem, czyli z jakimiś wentylacyjnymi kanałami. Komin o wysokości ok. 8 metrów. [/url]

witam

nie wydawajcie kasy na schiedla do pieca gazowego z zamknięta komora spalania bo instalator i tak włoży w niego rurę stalowa, którą się i zasysa powietrze do spalania i odprowadz spaliny.

natomiast do kominka nadaje sie zarówno rondo (pod warunkiem że nie bedziemy palić mokrym dzrewem gdzyz jest to komin w którym dolna temperatura spalin musi mieć 200 stopni celcjusza) jak i rondo plus który nie ma takich wymagań co do temer. spalin

witam. jesli chodzi o komin do kominka to tylko fi. 200, to jest najlepsz ciag,

bo zawsze mozesz go przydlawic. robilem kominy schiedla, ibf, i szczecinskim

sa zblewa najtansze, ale nienajlepsze, bo bloczki betonowe.

schiedla tez wiecej betonu niz kramzytu, no i drozsz.

ibf 4 m. kosztuje 1280 zl, 8 m.2000 zl.

do gazowki tez stosowalem to samo, tylko fi 120, tak jak jest wyjscie z pieca.

pozd. :wink:

jesli chodzi okominy to w tradycyjnych za pare lat bedzie sie sypala zaprawa,

o tym pisalem rok temu z gosciem, mowil ze w nocy slyszy jak sie sypie .

...

To ja przyłączając się do seba zapytam:

W domu ojca z 1914 roku (poważnie) pali się drzewem liściastym, iglastym, węglem i wszystkimi innymi śmieciami. Bedzie jużtego prawie 100lat.

A franca zaprawa się nie sypie.

Mozesz wyjaśnić dlaczego ??

Z shiedlowskim pozdrowieniem

Tylko shiedel, tylko shiedel, tylko shiedel !!!

witam, ja tez mam stary dom przebudany przezemie i kominy od dachu wymurowan z cegly nowej, pomimo ze dalem mocniejsza zaprawe i tak sie sypie po 13 latach. podejzewam ze moglo shiedla na swiecie nie byc.

kiedys cegla byla lepiej wypalana, byla jak ceramika. pol roku wstecz rozbieralem stary komin, to mlotkiem cezko bylo ja rozbic.

do zaprawy nasi dziadowie tez cos dodawali, prawdopodobnie (wode szklana, bardz tlusta gline, itp.) jezeli chodzi o shiedla, to bylem 5 lat wstecz przeszkolony w montazu. ceramike sprowadzaja shiedel, ibf z jednej firmy, niewiem jak to sie odbywa dzis. pozd. :wink:

• 4 weeks później...

Ja miałem podobny problem rok temu. Zdecydowałem sie po namowach na Schiedla Quadro i Rondo Plus. Przy wyborze poinformowano mnie że Quadro nadaje sie do kotłów z zamknieta komorą i kondensacyjnych co okazało sie totalną nieprawdą! W tej chwili mam gigant problem z podłączem kondensacyjnego pieca. Trzeba będzie wkladac rure kajnerową w srodek rury ceramicznej itd. Poza tym zastanawiające mocno jest jak Schidel zbudował komin Avant w którym kondensat z przewodu spalinowego nie spływa do kotła tylko tak samo jak w Quadro spływa na sam dół komina. Zupełnie tego nie rozumiem. Następny problem z tymi kominami to brak daszka na wylocie spalin - każdy wykonawca z którym sie spotkałem twierdzi że do kondensatu musi byc zasłonięty wylot spalin aby nie padał deszcz... :o Proponuje przede wszystkim znależć mądrego wykonawce.

pozdrawiam