Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie kominy?

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli kocioł będzie kondensacyjny to wystarczy dla niego szacht wentylacyjny w który wstawia się rurę spalinową ze stali nierdzewnej najczęściej 80 mm średnicy. W kotłowni jest specjalna przejściówka pozwalająca wykorzystać przestrzeń między ścianami szachtu i rurą spalinową do zasysania powietrza do spalania (powierzachnia przekroju dla kanałów wentylacyjnych Schiedla jest w zupełności wystarczająca ).

Zgadzam się ze zdaniem powyższym - ja u siebie zrobiłem podobnie - w kominie wymurowałem dodatkowy kanał wentylacyjny którym kocioł będzie zasysał powietrze do spalania - ten kanał podłączam do pieca do części rury ssącej ( zewnętrzna część rury spalinowo-powietrznej pieca ) .

Można również zastosować od razu system rur dwuściennych jak tutaj i wykorzystać przewód spalinowy w gotowym już kominie wstawiając takie rury i łącząc z kotłem ...

Pozdrawiam

Rozumiem, że do kanału wentylacyjnego np. schiedla o wymiarach 12x17 wkładacie pojedynczą rurę ocynkowaną która służy do odprowadzenia spalin z kondensata. A powietrze jest zasysane przestrzenią pomiędzy rurą a ściankami kanału.

Ile kosztuje metr rury do kondenstata?

• 10 months później...

Odświeżam wątek bo jestem na etapie wyboru komina.

Mam kupioną cegłę pełną na kominy ale zastanawiam się nad systemowymi (cegłę najwyżej sprzedam).

Mam mieć dwa kominy spalinowe 1 do kominka bez żadnych rozprowadzeń, ale z drugim mam problem bo chcę żeby był do pieca kondensacyjnego gazowego w połączeniu z wentylacją oraz jeszcze jeden pion do pieca na paliwo stałe np. ekogroszek (czarna godzina 8) ) i głównie z tego tytułu przekrój komina musi być 20x20 a więc do gazu też musi być 20x20 :roll: bo inaczej dziwnie ten komin będzie wyglądał.

Fachowcy wypowiedzcie się jak to pogodzić, a może ktoś też tak ma i jakie ma rozwiązanie ? Zastanawiam się nad kominem firmy Zapel :roll:

No właśnie, ja też mam zgryz. W projekcie mam murowane kominy, murarz mi je wybuduje w cenie stanu surowego, a w każdym razie taniej nie zejdzie, jak mu systemowe kupię. Kwestia wielkości nieistotna, kominy lecą w kotłowni i pralni, miejsca jest dosyć. Trafiłam przedstawiciela firmy Zapel - policzył mi systemowe. Mniej więcej wyszło to tak - 2 kominy, jeden do kominka, drugi do pieca na ekogroszek. Przy kominkowym dodatkowo 2 kanały wentylacyjne i/z rozprowadzeniem na dwa górne pokoje. Przy kominie od pieca wentylacja na kuchnię x2, na kotłownię, spiżarnię, a u góry na łazienkę i pralnię. Ten drugi komin wyszedł chyba z 1,30 metra szeroki. Długość obu po około 8 metrów. Cena - około 7800 zł brutto. Czy ktoś potrafi powiedzieć czy to trzyma się kupy pod względem skomponowania i ceny? Czy lepiej całość lub część murować ze względów ekonomicznych bądź użytkowych? Pomożecie?

8)

No właśnie, ja też mam zgryz. W projekcie mam murowane kominy, murarz mi je wybuduje w cenie stanu surowego, a w każdym razie taniej nie zejdzie, jak mu systemowe kupię. Kwestia wielkości nieistotna, kominy lecą w kotłowni i pralni, miejsca jest dosyć. Trafiłam przedstawiciela firmy Zapel - policzył mi systemowe. Mniej więcej wyszło to tak - 2 kominy, jeden do kominka, drugi do pieca na ekogroszek. Przy kominkowym dodatkowo 2 kanały wentylacyjne i/z rozprowadzeniem na dwa górne pokoje. Przy kominie od pieca wentylacja na kuchnię x2, na kotłownię, spiżarnię, a u góry na łazienkę i pralnię. Ten drugi komin wyszedł chyba z 1,30 metra szeroki. Długość obu po około 8 metrów. Cena - około 7800 zł brutto. Czy ktoś potrafi powiedzieć czy to trzyma się kupy pod względem skomponowania i ceny? Czy lepiej całość lub część murować ze względów ekonomicznych bądź użytkowych? Pomożecie?

8)

witam.

przy kominku jest zabudowa, nie mozna rpbic wetylacji

tak niekktorzy maja w projektach (blad).

pozd. :wink:

może źle się wyraziłam, albo źle co zrozumiałam

przy temacie kominów wymiękam technicznie :oops:

spróbuje prościej - ma być kominek na dole, a u góry do dwóch sąsiadujących pokoi ma być doprowadzane ciepłe powietrze

8)

o może jeszcze ktoś pomoże? 8) z okazji Dnia Kobiet może? :wink: