eniu 04.02.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 - te które oglądałem miały 160 lub 180 - wysokość od przyłącza 7m Myślę że kocioł będzie 17kW Posiłkowałem się też wzorem: d=sqr [32.85 x Qn/sqr(H)] gdzie Qn - moc kotła kW H - wysokość komina od przyłącza d - średnica Dla kotła 19kW i komina 7m od wlotu wychodzi 15cm średnicy Dobrze liczę??? Generalna zasada przy tej wysokości komina to Fi komina=Fi króćca. Dałbym 180 u siebie.Zawsze może się nada później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 04.02.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Może coś jaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 05.02.2011 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Uważam, że zdecydowanie najlepsza będzie średnica 200mm, to typówka dla paliw stałych. Poza tym, jak kocioł ma wyjście dymowe 180mm, to idealnie będzie pasować. Zastosuje się elementy ze stali o grubości 2mm (malowane na czarno) na przyłacze dymowe. Pozostanie luz w trójniku po 1 cm (naokoło), który wypełni się sznurem. W konsekwencji, trójnik ceramiczny komina będzie bezpieczny. Jeżeli chodzi o izolację, to trzeba byłoby ja zastoswać w zimnych odcinkach komina, czyli ponad dachem i na wysokości strychu. Schiedel jest dość drogi, na rynku oferowane są podobne systemy, ale tańsze (z gwarancją 30 lat). Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.02.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Może coś jaśniej Producent określa średnicę wylotu spalin z pieca.Generalnie do niej można dopasować średnicę (fi) komina o standardowej wysokości (6-7 m) Jeśli fachowiec wyliczył fi 160 , dodając 2 cm (fi 180),zabezpieczysz się przed ewentualnym błędem (za małe podciśnienie w kominie), Jednocześnie go nie przewymiarujesz . Fi 200 byłoby już takim przewymiarowaniem i musiałbyś zainstalować moderator ciągu (nie zawsze pomaga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.s44 15.02.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Kilka osób pisało już na tym forum o wykonaniu komina w następujący sposób: komin murowany z cegły a do środka wkład ceramiczny. W jaki sposób to zrobiliście? Otwór komina 27x27 cm, do środka rura ceramiczna fi200 i ocieplenie 2x3cm. Z tego wynika, że pozostaje tylko 1cm który chyba nie jest problemem. Rura ceramiczna powinna być tez owijana sznurem dylatacyjnym ale jak go umieścić?Może ktoś podzieli się swoimi spostrzeżeniami po wykonaniu takiego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Kilka osób pisało już na tym forum o wykonaniu komina w następujący sposób: komin murowany z cegły a do środka wkład ceramiczny. W jaki sposób to zrobiliście? Otwór komina 27x27 cm, do środka rura ceramiczna fi200 i ocieplenie 2x3cm. Z tego wynika, że pozostaje tylko 1cm który chyba nie jest problemem. Rura ceramiczna powinna być tez owijana sznurem dylatacyjnym ale jak go umieścić? Może ktoś podzieli się swoimi spostrzeżeniami po wykonaniu takiego komina. Do czego ten komin ma służyć ? Już stoi ,czy będzie budowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 15.02.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 A jaka jest właściwa średnica wkładu kominowego dla Varia 1V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 A jaka jest właściwa średnica wkładu kominowego dla Varia 1V? Wysokość od króćca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 15.02.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Znaczy sie czy ma być średnica wewnętrzna wkładu kominowego 200 mm czy 180 mm dla Varii 1V. W karcie technicznej króciec Varii ma bodajże średnicę 200 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 15.02.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Wysokość komina od króćca paleniska ok. 6,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Znaczy sie czy ma być średnica wewnętrzna wkładu kominowego 200 mm czy 180 mm dla Varii 1V. W karcie technicznej króciec Varii ma bodajże średnicę 200 mm. Chodzi mi o długość rury od króćca do końca ,na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.s44 15.02.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Eniu, specjalnie nie opisywałem do czego ma służyć... Przeczytałem mnóstwo tematów na FM o kominach i wiem, że każdy ma "swojego faworyta". Twoim nie są kominy systemowe a ja myślę właśnie o takich... Opisywanie do czego ma służyć i czy już jest wybudowany nie ma sensu. Nie pytam jaki komin wybrać, tylko o konkretne rozwiązanie... Interesuje mnie w jaki sposób został postawiony przez osoby które się na taki układ zdecydowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Eniu, specjalnie nie opisywałem do czego ma służyć... Przeczytałem mnóstwo tematów na FM o kominach i wiem, że każdy ma "swojego faworyta". Twoim nie są kominy systemowe a ja myślę właśnie o takich... Opisywanie do czego ma służyć i czy już jest wybudowany nie ma sensu. Nie pytam jaki komin wybrać, tylko o konkretne rozwiązanie... Interesuje mnie w jaki sposób został postawiony przez osoby które się na taki układ zdecydowały. Po prostu uważam ,że wybór komina ceramicznego dla wkładu kominkowego jest błędem .I w tym kontekście pytałem. Nie ma to nic wspólnego z naszymi faworytami. Dobry komin z cegieł , jest wystarczający w wielu wypadkach ,ale to właśnie te "wypadki" decydują czy będzie dobrze czy katastrofa. Czasy się trochę zmieniły i doskonała wiedza naszych dziadków na temat kominów już nie wystarczy. Zrobisz jak zechcesz, wiadomo. Ja z kolei ,bywa ,że też chcę się czasem nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 16.02.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Chodzi mi o długość rury od króćca do końca ,na dachu Eniu około 6,5 m. Zdun mówi 200 mm, wykonawca generalny domu 180 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.02.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Eniu około 6,5 m. Zdun mówi 200 mm, wykonawca generalny domu 180 mm. Zrób 190 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 16.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Zrób 190 mm Poważnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 16.02.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Forumowicze a czym ocieplacie wkłady ceramiczne, jaką wełną? Normalna taka do ociepleń czy coś specjalnego.Za podpowiedź wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.02.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Poważnie? Cz ja kiedyś mówiłem poważnie ? Chodzi o to ,że obaj mają rację (180 wystarczy w Twoim wypadku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 16.02.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Cz ja kiedyś mówiłem poważnie ? Zdarzają Ci się przebłyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 16.02.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Chodzi o to ,że obaj mają rację (180 wystarczy w Twoim wypadku ) Jak dla mnie to super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts