Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie kominy?

Recommended Posts

- te które oglądałem miały 160 lub 180

- wysokość od przyłącza 7m

Myślę że kocioł będzie 17kW

Posiłkowałem się też wzorem:

d=sqr [32.85 x Qn/sqr(H)]

gdzie

Qn - moc kotła kW

H - wysokość komina od przyłącza

d - średnica

Dla kotła 19kW i komina 7m od wlotu wychodzi 15cm średnicy

Dobrze liczę???

Generalna zasada przy tej wysokości komina to Fi komina=Fi króćca.

Dałbym 180 u siebie.Zawsze może się nada później.

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uważam, że zdecydowanie najlepsza będzie średnica 200mm, to typówka dla paliw stałych. Poza tym, jak kocioł ma wyjście dymowe 180mm, to idealnie będzie pasować. Zastosuje się elementy ze stali o grubości 2mm (malowane na czarno) na przyłacze dymowe. Pozostanie luz w trójniku po 1 cm (naokoło), który wypełni się sznurem. W konsekwencji, trójnik ceramiczny komina będzie bezpieczny. Jeżeli chodzi o izolację, to trzeba byłoby ja zastoswać w zimnych odcinkach komina, czyli ponad dachem i na wysokości strychu. Schiedel jest dość drogi, na rynku oferowane są podobne systemy, ale tańsze (z gwarancją 30 lat). Polecam!

Może coś jaśniej

Producent określa średnicę wylotu spalin z pieca.Generalnie do niej

można dopasować średnicę (fi) komina o standardowej wysokości (6-7 m)

Jeśli fachowiec wyliczył fi 160 , dodając 2 cm (fi 180),zabezpieczysz się

przed ewentualnym błędem (za małe podciśnienie w kominie), Jednocześnie

go nie przewymiarujesz . Fi 200 byłoby już takim przewymiarowaniem

i musiałbyś zainstalować moderator ciągu (nie zawsze pomaga)

• 2 weeks później...

Kilka osób pisało już na tym forum o wykonaniu komina w następujący sposób: komin murowany z cegły a do środka wkład ceramiczny. W jaki sposób to zrobiliście?

Otwór komina 27x27 cm, do środka rura ceramiczna fi200 i ocieplenie 2x3cm. Z tego wynika, że pozostaje tylko 1cm który chyba nie jest problemem. Rura ceramiczna powinna być tez owijana sznurem dylatacyjnym ale jak go umieścić?

Może ktoś podzieli się swoimi spostrzeżeniami po wykonaniu takiego komina.

Kilka osób pisało już na tym forum o wykonaniu komina w następujący sposób: komin murowany z cegły a do środka wkład ceramiczny. W jaki sposób to zrobiliście?

Otwór komina 27x27 cm, do środka rura ceramiczna fi200 i ocieplenie 2x3cm. Z tego wynika, że pozostaje tylko 1cm który chyba nie jest problemem. Rura ceramiczna powinna być tez owijana sznurem dylatacyjnym ale jak go umieścić?

Może ktoś podzieli się swoimi spostrzeżeniami po wykonaniu takiego komina.

Do czego ten komin ma służyć ?

Już stoi ,czy będzie budowany ?

Eniu, specjalnie nie opisywałem do czego ma służyć... Przeczytałem mnóstwo tematów na FM o kominach i wiem, że każdy ma "swojego faworyta". Twoim nie są kominy systemowe a ja myślę właśnie o takich... Opisywanie do czego ma służyć i czy już jest wybudowany nie ma sensu. Nie pytam jaki komin wybrać, tylko o konkretne rozwiązanie... Interesuje mnie w jaki sposób został postawiony przez osoby które się na taki układ zdecydowały.

Eniu, specjalnie nie opisywałem do czego ma służyć... Przeczytałem mnóstwo tematów na FM o kominach i wiem, że każdy ma "swojego faworyta". Twoim nie są kominy systemowe a ja myślę właśnie o takich... Opisywanie do czego ma służyć i czy już jest wybudowany nie ma sensu. Nie pytam jaki komin wybrać, tylko o konkretne rozwiązanie... Interesuje mnie w jaki sposób został postawiony przez osoby które się na taki układ zdecydowały.

Po prostu uważam ,że wybór komina ceramicznego dla wkładu kominkowego

jest błędem .I w tym kontekście pytałem. Nie ma to nic wspólnego z naszymi faworytami.

Dobry komin z cegieł , jest wystarczający w wielu wypadkach ,ale to

właśnie te "wypadki" decydują czy będzie dobrze czy katastrofa.

Czasy się trochę zmieniły i doskonała wiedza naszych dziadków

na temat kominów już nie wystarczy. Zrobisz jak zechcesz, wiadomo.

Ja z kolei ,bywa ,że też chcę się czasem nauczyć :D