mada 13.03.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 Daliśmy się namówić na rolokasety nie przypuszczając, że stworaą one tyle problemów. Jak dobrze zamontować okna, żeby potem dało się zamontować rolety? Podobno trzeba pomyśleć o prowadnicach i umocować je w czasie montażu okin. Jeśli ktoś przez to przeszedł, proszę niech podzieli się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 14.03.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Hej!My mamy rolokasety....Niby fajna rzecz, ale troche nerwow nas kosztowala:- najpierw zamontowalismy kasety - otwarte od dolu, same skrzynki (troche niby ocieplone..),- potem okna - drewniane.Prowadnice montowane byly dopiero z roletami - przykrecane do okien. Problem polegal na tym, ze po tynkowaniu wewnatrz - tynk zaczal pekac na tej kasecie - bedzie trzeba to jeszcze obrobic - na siatce tez peka, znajomy ma.... - bo inaczej bedzie fatalnie wygladac. Po zalozeniu rolet - i silniczkow (mamy takie) - trzeba kasete zamknac od dolu - plyta. My mamy zle zamontowane okno - za wysoko (wchodzi troche do kasety) - i ta plyta wyszla u nas pod skosem. Maz ma na to alergie - ja staram sie nie zwracac uwagi i mam nadzieje, ze nie bedzie tego widac. Kaseta powinna byc oparta na oknie - a plyta od dolu powinna byc prostopadla do okna (tak ladnie obrobione widzielismy w Austrii - tam jest to popularne). Przy osadzaniu okien trzeba tez dokladnie wymierzyc grubosc pancerza rolety - ktory bedzie zakladany pozniej - zeby mozna bylo bez problemow potem je zasunac. Na ta kasete od zewnatrz przyjdzie ocieplenie - ale i tak bedziemy sie pewnie zastanawiac, czy to wystarczy....Impreza wyglada fajnie..ale u nas - to dalej nowosc....pozdrowionka - zycze powidzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bachac 14.03.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 U nas prowadnice były montowane przy montażu okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 15.03.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 no właśnie zamówiłem okna z roletami i przy oknach bedą już przykręcone prowadnice. Myśle jak okna i rks będzie montować ekipa fabryczna producenta to nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 17.03.2003 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Szczęściarz z Ciebie, u nas przyszły monter rolet zwala problemy na nas. Okazało się, że przy drewnianych oknach, które mają okapniki trzeba prowadnice odsunąć od ramy o ok. 1cm, zeby potem rolety się nie zaczepiały. Nie ma jednak gotow2ego rozwiązania czym wypełnić szczelinę. Mamy sami coś znaleźć, albo listewki w kolorze okien, albo jakieś listwy plastikowe w kolorze prowadnic... Wkurza nas to, że facet, producent rolet, nie ma gotowych patentów( chyba drewniane okna nie są taką rzadkością), tylko spycha problem na inwestora.Mam dość rolet! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 17.03.2003 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Szczęściarz z Ciebie, u nas przyszły monter rolet zwala problemy na nas. Okazało się, że przy drewnianych oknach, które mają okapniki trzeba prowadnice odsunąć od ramy o ok. 1cm, zeby potem rolety się nie zaczepiały. Nie ma jednak gotow2ego rozwiązania czym wypełnić szczelinę. Mamy sami coś znaleźć, albo listewki w kolorze okien, albo jakieś listwy plastikowe w kolorze prowadnic... Wkurza nas to, że facet, producent rolet, nie ma gotowych patentów( chyba drewniane okna nie są taką rzadkością), tylko spycha problem na inwestora.Mam dość rolet! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 17.03.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Mada głowa do góra budowa MUSI PRZYSPORZYĆ WRZODÓW INACZEJ NIE WIEDZIAŁABYŚ ŻE BUDUJESZ ja dałem czadu bo zamówiłem okna typowe jak w projekcie i zamówiłem też RKS wysokie na 29 cm i zapomniałem o jednym szczególe że w typowym moim projekcie autor nie zastosował RSK i brakło mi wysokości stropu. A nie chciałem zmieniać wysokości jaką mam czyli 2.6m a parapety na wysokości 80 cm też mi nie odpowidały. Ale udało się zdążyłem na 3 dni przed produkcją moich okiem przesunąć ich produkcje i dzisiaj zmniejszyłem wysokość okień o 7,5cm uff co za ulga nie nie muszę domu dostosowywać do okien tylko okna do domu. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 17.03.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Mada poszukaj dobrego producenta okien co robi też RKS u mnie drzwi tarasowe mają 1.75 i zespolone okno na 1,25 czyli około 3m wg. norm prawie na maxa i mówią że są w stanie osadzić to wraz z RKS z góry. Okna będą bez górnego podarcia !!! żeby było dobrze ponoć trzeba trochę pokombinować z wzmocnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 18.03.2003 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 MAKIN dzięki za radę, ale okna przyjeżdżają jutro. Podejrzewam, że w moim mieście (wojewódzkim!!!) nie ma takiej firmy, która oferowałaby okna wraz z RKSami, przynajmniej się z tym nie zetknęłam, a objechałam większość firm okiennych. Chcę, żeby jutro było za nami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Mada! Nie musisz sie przejmowac zadnymi listwami koloru okien, sa gotowe prowadnice ktore po zamontowaniu dystansuja rolety od okna. Ja mamm chyba jerszcze wiecej niz cm bo jak pamietam chcialem w przyszlosci miedzy roleta a oknem drewniane, szprosy.Okna mam tez drewniane z parapecikiem (powinnas poszukac kogos innego do rolet). Koniecznie zdecyduj sie na silniki ogromny komfort.O ile pamietam okolo 500 zl szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 18.03.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Mada - po prostu przytnij [oczywiście z długości] okapniki - nic się nie stanie złego [okien nie uszkodzisz]. To trochę odcięte uszczelnisz silikonem - wyrównasz wrąb na równo. Chyba o to chodzi?? że końce okapnika przeszkadzają w montażu prowadnic.?? Prowadnice poprowadzisz wtedy przy samych oknach. Jak okapnik wystaje na zewnątrz - to można je zmienić z kolei na wąskie co się będą licowały z oknem. Zresztą okapniki nawet te typowe nie wystają z okna na zewnątrz w każdym razie nie powinny [ Ta wiadomość była edytowana przez: pchelek dnia 2003-03-18 14:01 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts