Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

utwardzenie prywatnej drogi

sylllwia

Recommended Posts

Witam. Chce utwardzić prywatną drogę, której jestem właścicielem, bloczkami betonowymi (odcinek około 40 m od drogi gminnej do bramy wjazdowej). W drodze tej biegną rury wodociągowe i z gazu. Moje pytanie brzmi: czy muszę zgłaszać to gdzieś do urzędu, czy pytać o pozwolenie na coś takiego? Trochę obawiam się, co będzie jak będą kiedyś chcieli wymieniać jakieś rury biegnące pod drogą.

• 8 months później...

witam Syllwia,

podciągam temat, bo mam podobny problem. Chcę utwardziić swoją prywatną drogę tłuczniem lub gruzem - napisz proszę, czy trzeba to gdzieś zgłaszać.

Mój sąsiad, choć droga nie jest jego własnością, straszy, że naśle wszelkie możliwe komisje, jeśli bedę utwardzał.

Jak Ty się z tym uporałaś?

pzdr

Też jestem zainteresowany przez jakie formalności trzeba przebrnąć w celu utwardzenia drogi.

Mam do utwardzenia odcinek drogi 45m x 5m (jeszcze niedawno rosły tam krzewy). Jest to kawałek działki o wymiarach 250m x 5m, stanowiącej dojazd do położonych wzdłuż niej działek budowlanych. Do każdej działki budowlanej jest przypisany udział w działce która ma stanowić drogę.

Niestety jestem pierwszym który zaczyna się budować.

Czy z każdym wnioskiem muszą występować wszyscy współwłaściciele czy mogę samodzielnie?

Czy utwardzenie umożliwające dojazd na plac budowy wymaga przebrnięcia przez wszystkie formalności?