Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy mocy 22.5 kW na cwu przy delcie 30 k kocioł produkuje 644l/h czyli 10.7 l/min +42 l w zapasie co daje 149 l/10 minut. Mija się więc troszkę producent z prawdą o wydajności zasobnika.

Dziwne jest też rozkoszowanie się deltą 30 k, gdyż w zimie mamy temperature wody zimnej na poziomie 5 st. C, więc aby osiągnąć wymagane 42 st. C to delta wynosi już 37k, a wydajność przy tym jeszcze bardziej spada. Kto więc ma rację?

Zarastanie wymiennika kamieniem jest oczywiste, więc nie rozumiem pytania :roll:

Co do tych delt, to jak wspomniałem specjalistą od pieców nie jestem. Wypowiedziałem się tylko jak użytkownik jednego z tych piecy, należy nadmienić zadowolony użytkownik.

Ale mam pytanie.

Czy zakopany na głebokości ponad 2 metrów wodociąg jest podatny na zmiany temperatury na zewnątrz(chodzi mi o temperaturę wody w nim płynącą)?

A co do zarastania kamieniem obydwa wymnienione przez autora postu piecie mają zasobnik więcej dlatego nierozumiem czemu o tym wspominasz.

Pozdrawiam

Robert !!! napiosałeś:

I co ma wspólnego zarastanie wymiennika kamieniem z wydajnością cwu.?

Jeśli wymiennik będzie zarośniety to wydajność cwu spadnie znacznie.

Po drugie kocioł o zbyt małej pojemności zasobnika jak np. saunier duoval 42 l aby zwiększyć ilość cwu musi zwiększyć jej temperaturę w trakcie podgrzewu (wtedy użytkownik ma gorętszą wodę w kranie i miesza ją z wodą zimną i w efekcie czego ma więcej cwu). Sytuacja taka wymaga podgrzewu wody kotłowej ponad "normę" i naraża to wymiennik na większe ryzyko zakamienienia.

Robert !!! napiosałeś:

I co ma wspólnego zarastanie wymiennika kamieniem z wydajnością cwu.?

Jeśli wymiennik będzie zarośniety to wydajność cwu spadnie znacznie.

Po drugie kocioł o zbyt małej pojemności zasobnika jak np. saunier duoval 42 l aby zwiększyć ilość cwu musi zwiększyć jej temperaturę w trakcie podgrzewu (wtedy użytkownik ma gorętszą wodę w kranie i miesza ją z wodą zimną i w efekcie czego ma więcej cwu). Sytuacja taka wymaga podgrzewu wody kotłowej ponad "normę" i naraża to wymiennik na większe ryzyko zakamienienia.

Wszystko pieknie wyjaśniłeś :D . A jakiej wiekości ma zasaobnik Immergaz Zeus Victrix i czy on nie zachodzi kamieniem? Bo nadal nie rozumiem dlaczego tak strasznie krytukujesz jeden przedstawiając jego parametry jako złe a o parametrach drugiego nawet nie wspomniasz a jednak go chwalisz.

Immergas ma lepszy wymiennik spalin.

jest lepiej wykonany, podobny do viesmannowskiego i vaillantowskiego. Może i lepsiejsza kondensacja, ale kto to wie tak naprawdę

I to wszystko?

To ma być fachowe porównanie piecy?

A może ty z branży i dlatego tak krytykujesz konkurencję?

Pozdrawia mimo wszystko zadowolony uzytkownik Saunier-Duval ISOTWIN :D

Ja tylko słyszałem wiele dobrego i zeusie, a wogóle jestem za viesssmannem, czy vaillantem :lol: :lol: :lol: To co podałem to okólnikowo się odnosi do mocy jakiegoś kotła i pojemności zasobnika - zrozum to wreszcie, bo coś ciężko myślisz. Ty jako użytkownik isotwina odrazu jesteś nastawiony na nie, a my na Forum tylko coś omawiamy, polemizujemy. Staram Ci sie wyjaśnić dlaczego wymiennik może zarastać, bo pytasz, a Ty niegrzecznie coś insynuujesz. Zrozum wreszcie po co jest To forum. Ty jesteś tylko jednym uzytkownikiem isotwina, a ja montyję wszystkich producentów (prawie) i widzę różnice, a nic z tego nie mam, niestety.

Po trzecie krytyka wiele uczy innych.

Pozdrawiam i cieszę sie, że masz kondensata, mimo wszystko dobry wybór.

Oj, zrobiło się nieco niesympatycznie :(

Ale wracam do tematu

Zeus ma zasobnik 54 litry ze stali nierdzewnej, Isotwin - emaliowany. Nie wiem, który lepszy, ale te ze stali nierdzewnej podobno trudniej zarastają kamieniem. Nie wiem też, czy są to zasobniki warstwowe, ale sądząc po cenie obu kotłów - raczej nie.

Zmartwiłem się dość małą wydajnością CWU w Zeusie - w stosunku do Isotwina (chociaż moc ma też mniejszą - 24 kW zamiast 28,9, stąd pewnie różnica wydajności CWU)

robert dobrze, że jesteś zadowolonym użytkownikiem Isotwina, bo niewiele znalazłem informacji na temat tego kociołka.

Grzesiek 13

Mówisz że montujesz (prawie) wszystkich - Sauniera też ? Wygląda że chyba nie. Odkąd Saunier jest w grupie Vaillant duzo się zmieniło. Przejedź się do SD w krakowie i obejrzyj kociołek - potem wypowiadaj opinię i porównuj do innych. Opinia "słyszałem że..." jest mało wiarygodna. Ja instaluję i SD i Vaillanta i kilka innych firm. Niestety nie Imergaza więc nie będę się wypowiadał -

pasco szukaj użytkowników lub takich instalatorów którzy znają oba produkty

Grzesiek 13

Mówisz że montujesz (prawie) wszystkich - Sauniera też ? Wygląda że chyba nie. Odkąd Saunier jest w grupie Vaillant duzo się zmieniło. Przejedź się do SD w krakowie i obejrzyj kociołek - potem wypowiadaj opinię i porównuj do innych. Opinia "słyszałem że..." jest mało wiarygodna. Ja instaluję i SD i Vaillanta i kilka innych firm. Niestety nie Imergaza więc nie będę się wypowiadał -

pasco szukaj użytkowników lub takich instalatorów którzy znają oba produkty

SD też montuję, i powtarzam, słyszałem pochlebne opinie o zeusie, co nie znaczy, że SD jest gorszy. Czy napisałem, że SD jest gorszy? Przeczytaj uważnie, a co do Pana W.S. w krakowskiego SD mam bardzo złe zdanie.

Pozdrawiam i kończę temat, bo robi się niezdrowo.

Nie lubię się wdawać w takie dyskusję ale..

Ty jako użytkownik isotwina odrazu jesteś nastawiony na nie

W żadnym ze swoich postów nie powiedziałem nic złego o drugim piecu a śledząc cały wątek łatwo można zauważyć który piec ty krytykujesz.

a my na Forum tylko coś omawiamy, polemizujemy

No przecież właśnie to robimy, chciałem się tylko dowiedzieć co isotwinie jest takiego złego i broń boże nie miałem na myśli żadnych niegrzecznych insynuacji. Sorry :oops: .Pod moim zdaniem

A może ty z branży i dlatego tak krytykujesz konkurencję?
zabrakło chyba tego znaczka " :wink: "

Pozdrawiam