Grzesiek13 26.06.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Jest lepiej wykonany, podobny do viesmannowskiego i vaillantowskiego. Może i lepsiejsza kondensacja, ale kto to wie tak naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 27.06.2006 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Dzięki za info. Jeżeli ktoś jeszcze miałby coś do powiedzenia na ten temat, to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 27.06.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Przy mocy 22.5 kW na cwu przy delcie 30 k kocioł produkuje 644l/h czyli 10.7 l/min +42 l w zapasie co daje 149 l/10 minut. Mija się więc troszkę producent z prawdą o wydajności zasobnika. Dziwne jest też rozkoszowanie się deltą 30 k, gdyż w zimie mamy temperature wody zimnej na poziomie 5 st. C, więc aby osiągnąć wymagane 42 st. C to delta wynosi już 37k, a wydajność przy tym jeszcze bardziej spada. Kto więc ma rację? Zarastanie wymiennika kamieniem jest oczywiste, więc nie rozumiem pytania Co do tych delt, to jak wspomniałem specjalistą od pieców nie jestem. Wypowiedziałem się tylko jak użytkownik jednego z tych piecy, należy nadmienić zadowolony użytkownik. Ale mam pytanie. Czy zakopany na głebokości ponad 2 metrów wodociąg jest podatny na zmiany temperatury na zewnątrz(chodzi mi o temperaturę wody w nim płynącą)? A co do zarastania kamieniem obydwa wymnienione przez autora postu piecie mają zasobnik więcej dlatego nierozumiem czemu o tym wspominasz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 27.06.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Jak kondensat to tylko i wyłącznieBuderus Logomax 112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.06.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Robert !!! napiosałeś:I co ma wspólnego zarastanie wymiennika kamieniem z wydajnością cwu.? Jeśli wymiennik będzie zarośniety to wydajność cwu spadnie znacznie. Po drugie kocioł o zbyt małej pojemności zasobnika jak np. saunier duoval 42 l aby zwiększyć ilość cwu musi zwiększyć jej temperaturę w trakcie podgrzewu (wtedy użytkownik ma gorętszą wodę w kranie i miesza ją z wodą zimną i w efekcie czego ma więcej cwu). Sytuacja taka wymaga podgrzewu wody kotłowej ponad "normę" i naraża to wymiennik na większe ryzyko zakamienienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 27.06.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Robert !!! napiosałeś: I co ma wspólnego zarastanie wymiennika kamieniem z wydajnością cwu.? Jeśli wymiennik będzie zarośniety to wydajność cwu spadnie znacznie. Po drugie kocioł o zbyt małej pojemności zasobnika jak np. saunier duoval 42 l aby zwiększyć ilość cwu musi zwiększyć jej temperaturę w trakcie podgrzewu (wtedy użytkownik ma gorętszą wodę w kranie i miesza ją z wodą zimną i w efekcie czego ma więcej cwu). Sytuacja taka wymaga podgrzewu wody kotłowej ponad "normę" i naraża to wymiennik na większe ryzyko zakamienienia. Wszystko pieknie wyjaśniłeś . A jakiej wiekości ma zasaobnik Immergaz Zeus Victrix i czy on nie zachodzi kamieniem? Bo nadal nie rozumiem dlaczego tak strasznie krytukujesz jeden przedstawiając jego parametry jako złe a o parametrach drugiego nawet nie wspomniasz a jednak go chwalisz. Immergas ma lepszy wymiennik spalin. jest lepiej wykonany, podobny do viesmannowskiego i vaillantowskiego. Może i lepsiejsza kondensacja, ale kto to wie tak naprawdę I to wszystko? To ma być fachowe porównanie piecy? A może ty z branży i dlatego tak krytykujesz konkurencję? Pozdrawia mimo wszystko zadowolony uzytkownik Saunier-Duval ISOTWIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.06.2006 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Ja tylko słyszałem wiele dobrego i zeusie, a wogóle jestem za viesssmannem, czy vaillantem To co podałem to okólnikowo się odnosi do mocy jakiegoś kotła i pojemności zasobnika - zrozum to wreszcie, bo coś ciężko myślisz. Ty jako użytkownik isotwina odrazu jesteś nastawiony na nie, a my na Forum tylko coś omawiamy, polemizujemy. Staram Ci sie wyjaśnić dlaczego wymiennik może zarastać, bo pytasz, a Ty niegrzecznie coś insynuujesz. Zrozum wreszcie po co jest To forum. Ty jesteś tylko jednym uzytkownikiem isotwina, a ja montyję wszystkich producentów (prawie) i widzę różnice, a nic z tego nie mam, niestety. Po trzecie krytyka wiele uczy innych. Pozdrawiam i cieszę sie, że masz kondensata, mimo wszystko dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 28.06.2006 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Oj, zrobiło się nieco niesympatycznie Ale wracam do tematu Zeus ma zasobnik 54 litry ze stali nierdzewnej, Isotwin - emaliowany. Nie wiem, który lepszy, ale te ze stali nierdzewnej podobno trudniej zarastają kamieniem. Nie wiem też, czy są to zasobniki warstwowe, ale sądząc po cenie obu kotłów - raczej nie. Zmartwiłem się dość małą wydajnością CWU w Zeusie - w stosunku do Isotwina (chociaż moc ma też mniejszą - 24 kW zamiast 28,9, stąd pewnie różnica wydajności CWU) robert dobrze, że jesteś zadowolonym użytkownikiem Isotwina, bo niewiele znalazłem informacji na temat tego kociołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 28.06.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Grzesiek 13Mówisz że montujesz (prawie) wszystkich - Sauniera też ? Wygląda że chyba nie. Odkąd Saunier jest w grupie Vaillant duzo się zmieniło. Przejedź się do SD w krakowie i obejrzyj kociołek - potem wypowiadaj opinię i porównuj do innych. Opinia "słyszałem że..." jest mało wiarygodna. Ja instaluję i SD i Vaillanta i kilka innych firm. Niestety nie Imergaza więc nie będę się wypowiadał - pasco szukaj użytkowników lub takich instalatorów którzy znają oba produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 28.06.2006 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 pasco szukaj użytkowników lub takich instalatorów którzy znają oba produkty Tylko gdzie takich znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.06.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Grzesiek 13 Mówisz że montujesz (prawie) wszystkich - Sauniera też ? Wygląda że chyba nie. Odkąd Saunier jest w grupie Vaillant duzo się zmieniło. Przejedź się do SD w krakowie i obejrzyj kociołek - potem wypowiadaj opinię i porównuj do innych. Opinia "słyszałem że..." jest mało wiarygodna. Ja instaluję i SD i Vaillanta i kilka innych firm. Niestety nie Imergaza więc nie będę się wypowiadał - pasco szukaj użytkowników lub takich instalatorów którzy znają oba produkty SD też montuję, i powtarzam, słyszałem pochlebne opinie o zeusie, co nie znaczy, że SD jest gorszy. Czy napisałem, że SD jest gorszy? Przeczytaj uważnie, a co do Pana W.S. w krakowskiego SD mam bardzo złe zdanie. Pozdrawiam i kończę temat, bo robi się niezdrowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 29.06.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Nie lubię się wdawać w takie dyskusję ale.. Ty jako użytkownik isotwina odrazu jesteś nastawiony na nie W żadnym ze swoich postów nie powiedziałem nic złego o drugim piecu a śledząc cały wątek łatwo można zauważyć który piec ty krytykujesz. a my na Forum tylko coś omawiamy, polemizujemy No przecież właśnie to robimy, chciałem się tylko dowiedzieć co isotwinie jest takiego złego i broń boże nie miałem na myśli żadnych niegrzecznych insynuacji. Sorry .Pod moim zdaniem A może ty z branży i dlatego tak krytykujesz konkurencję? zabrakło chyba tego znaczka " " Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts