Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki system docieple??

Recommended Posts

Niedługo przymierzam się do ocieplenia domu. Mam ścianę z pustaków Maxa (grubość 25 cm). Planuję dać 12 cm styropian + cienkowarstwowy kolorowy tynk mineralny. Jaki system jest dobry i niedrogi? Będę wdzięczny za Wasze opinie (ceny za m2 całego systemu, tj. siatki, kleje, tynki, styropiany, kołki, a także Wasze doświadczenia z konkretnym systemem).

Wrzuciłeś niełatwy temat. Ceny - jak wszystko zależą od regionu i aktywności dystrybutorów poszczególnych systemów dociepleń. Dlatego wydaje mi się, że trudno będzie jednoznacznie znaleźć odpowiedźna frapujące Cię pytanie.

Spróbuj zapytać na lokalnych regionalnych grupach dyskusyjnych - w wątku KLUB BUDUJĄCY. Odszukaj swój region i tam postaw pytanie jeszcze raz.

Musisz obdzwonić kilka okolicznych firm i odwiedzić te, które sprawią dobre wrażenie.

Nie ma żadnych regół

Ja w składzie budowlanym kilkaset metrów od biura dostałem cene na porządny system (Arbet+Knauf+Tikurilla) niewiele droższy od jakiś wynalazków (6 tys.brutto za 180 m2)

mam ten sam problem w tej chwili.

Region Śląsk.

Szugam argumentów za wełną. "murator" podaje to właściwie jednoznacznie no ale jest jeszcze cena...

wg wstępnych informacji : za komplet sytemu ( z robocizną) w styropianie usłyszałem już 50 zł ale tez i 80 zł.

W wełnie 100 i 115 zł (Isover)

m2 systemu (sam materiał) kosztuje 51 zł.

Pytasz o styropian. Dlaczego nie decydujesz się na wełnę?

Pozdrawiam

Wybrałem styropian ze względu na cenę, wagę, łatwość obróbki itp.

Wstępnie zdecydowałem się na zestaw 12 cm styropian z tynkiem mineralnym białym ATLASa (grubość ziarna 2mm), a na koniec kolorowa farba silikatowa. Myślę że to jest optymalne rozwiązanie jeśli chodzi o jakość do ceny.