wolf4 23.06.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 chcę kupić dziłkę jest rolna, w WZ przeznaczenie gruntu - to zabudowa mieszkaniowa zagrodowa - o co chodzi? czym się różni od jednorodzinnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 23.06.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Najprawdopodobniej obecny właściciel jest rolnikiem (tzn. ma gospodarstwo rolne) i w związku z tym uzyskał warunki zabudowy na tzw. siedlisko.Przed zakupem sprawdź szczegóły w gminie. Moze okazać się, że nie będziesz mógł przenieść na siebie WZ (czyli uprawnienia do zbudowania "zagrody") bo rolnikiem prawdopodobnie nie jesteś (a najpewniej nie masz tyle ziemi, aby jej powierzchnia przewyższała srednią w gminie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolf4 24.06.2006 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 czy to znaczy, że raz okreslone WZ dla sprzedającej, która nabyła działkę29,3a przy siedlisku rodziców ( sama nie jest rolnikiem ) w drodze darowizny nie są przypisane gruntowi tylko właścicielowi? czy istnieje obawa, że mogę ich nie dostać a co za tym idzie nie otrzymać pozwolenia na budowę - oczywiście rolnikiem nie jestem.klasa gruntu III pewnie trudniej będzie ją "odrolnić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 25.06.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Jeśli tak jest jak piszesz, to są to "normalne" WZ, a więc można je przenieść na nowego właściciela. Zasugerowałem się w Twoim poście zabudową zagrodową, w związku z tym sądziłem, że są to WZ na zabudowę siedliskową.Przeczytaj WZ - jeśli ich treść Ci odpowiada i nie ma w nich żadnych ograniczeń co do "gruntowego" stanu posiadania właściciela - wystąp o ich przeniesienie.WZ nie są "przypisane" do właściciela, ale w przypadku zabudowy siedliskowej wg mnie kolejny właściciel działki z takimi WZ musi być rolnikiem, żeby mógł otrzymać pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts