MAREK S 23.06.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Witam,Czy ktos ma u siebie :powojnik Praecox lub trzmieline Coloratus???Jesli tak to prosilbym o jakies zdjecia z natury i informacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 26.06.2006 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Ludkowie, Czyzby nikt nie mial takowych roslin u siebie??? Jestem w szoku w tej dzisiejszej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 26.06.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Witaj Co prawda nie pomogę ci bo nie mam tych roślin ale poszukałam sobie w internecie twojego clematisa i bardzo mnie zainteresowała. Ma istotną cechę - szybko rośnie a właśnie szukam takich roślin na moją siatkę tz. na ogrodzenie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 26.06.2006 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 No wlasnie, czytasz mi z ruchu warg Wiec teraz prosze naszych licznych (tutaj) doradcow gdzie co i jak plus oryginalne zdjecia a juz piwko mroze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 26.06.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 No wlasnie, czytasz mi z ruchu warg Wiec teraz prosze naszych licznych (tutaj) doradcow gdzie co i jak plus oryginalne zdjecia a juz piwko mroze Trzeba było zacząć od tej uwagi o piwie... Powojnik Preacox zaprojektowałem w jednym ogrodzie - po roku wyglądał nieźle, przezył dobrze zimę, pokrywał dość szybko i szczelnie grunt. Jak wygląda teraz -po 5 latach od posadzenia nie wiem - straciłem kontakt z klientem. Trzmielina 'Coloratus' to jedna z moich ulubionych roślin okrywowych (umieszczam ją w co drugim projekcie) - jest najlepszą w trzmielin zimozielonych (płożących), dobrze znosi zimy może rosnąć i cieniu i w słonecznych miejscach gdy ma wystarczającą wilgoć, wymaga po 2-3 latch od posadzenie solidnego cięcia gdyż jest dośc ekspansywna np: posadzona przy ścieżkach potrafi na nie wypełzać długimi pędami (roczne przyrosty do 50 cm w dobrych wrunkach). Ja nie oczszędzm jej sekatora więc jest gesta i zwarta. Ciekawostka - potrafi się wspinać po chropowatych murach czy siatkach - widziałem z niej na siatce rodzaj żywopłotu. Najlepiej rośnie oczywiście w półcieniu i na glebach dośc wilgotnych ale starsze rośliny wymagania mają mniejsze. Jeżeli masz jakieś pytania to proszę - o ulubionych roślinach mogę pisać elaboraty Zdjęcia wstawię gdy odwiedzę klintów u których ją sadziłem pare lat temu BTW - sadziliśmy ją nawet dziś ale małe roślinki w rozstawie 40x40 to będą mało efektownie wygladały na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 26.06.2006 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Witam, Jatoja mowisz masz jak bede w Wwie to wszystko sie moze zdazyc Ja wlasnie dlatego zadalem pytania odnosnie w/w roslin ze wzgledu na ich wlasciwosci...nie bardzo moglem sie doszukac coloratus,a tzn gdzie kupic a jak wyglada to wiem Bede jak zawsze wdzieczny za kazda podowiedz... Pytanie poszlo bo ciagle mi chodzi po glowie zeby jeden z mniejszych trawnikow wlasnie takimi roslinami obsadzic...zeby jak najmniej pozniej przy nich sie bawic...dzis tez padla uwaga o dąbrowce rozlogowej... I znowu musze sam piwko wypic,bo moja pani nie pije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts