Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powojnik i trzmielina...

Recommended Posts

No wlasnie,

czytasz mi z ruchu warg :)

Wiec teraz prosze naszych licznych (tutaj) doradcow gdzie co i jak plus oryginalne zdjecia a juz piwko mroze :)

Trzeba było zacząć od tej uwagi o piwie...;)

Powojnik Preacox zaprojektowałem w jednym ogrodzie - po roku wyglądał nieźle, przezył dobrze zimę, pokrywał dość szybko i szczelnie grunt. Jak wygląda teraz -po 5 latach od posadzenia nie wiem - straciłem kontakt z klientem.

Trzmielina 'Coloratus' to jedna z moich ulubionych roślin okrywowych (umieszczam ją w co drugim projekcie) - jest najlepszą w trzmielin zimozielonych (płożących), dobrze znosi zimy może rosnąć i cieniu i w słonecznych miejscach gdy ma wystarczającą wilgoć, wymaga po 2-3 latch od posadzenie solidnego cięcia gdyż jest dośc ekspansywna np: posadzona przy ścieżkach potrafi na nie wypełzać długimi pędami (roczne przyrosty do 50 cm w dobrych wrunkach). Ja nie oczszędzm jej sekatora więc jest gesta i zwarta. Ciekawostka - potrafi się wspinać po chropowatych murach czy siatkach - widziałem z niej na siatce rodzaj żywopłotu. Najlepiej rośnie oczywiście w półcieniu i na glebach dośc wilgotnych ale starsze rośliny wymagania mają mniejsze.

Jeżeli masz jakieś pytania to proszę - o ulubionych roślinach mogę pisać elaboraty

Zdjęcia wstawię gdy odwiedzę klintów u których ją sadziłem pare lat temu

BTW - sadziliśmy ją nawet dziś ale małe roślinki w rozstawie 40x40 to będą mało efektownie wygladały na zdjęciu

Witam,

Jatoja mowisz masz :D jak bede w Wwie to wszystko sie moze zdazyc :wink:

Ja wlasnie dlatego zadalem pytania odnosnie w/w roslin ze wzgledu na ich wlasciwosci...nie bardzo moglem sie doszukac coloratus,a tzn gdzie kupic a jak wyglada to wiem :wink:

Bede jak zawsze wdzieczny za kazda podowiedz...

Pytanie poszlo bo ciagle mi chodzi po glowie zeby jeden z mniejszych trawnikow wlasnie takimi roslinami obsadzic...zeby jak najmniej pozniej przy nich sie bawic...dzis tez padla uwaga o dąbrowce rozlogowej...

I znowu musze sam piwko wypic,bo moja pani nie pije :)