Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki monitor LCD 17', 19' do kompa kupić ?

darek63

Recommended Posts

Znudziła nam się już "bańka" na biurku, a i dzieciaki przyniosły wczoraj do domu "paski", to więc jest pretekst poważnie pomysleć o kupnie LCD i usprawiedliwienie do wydania trochę kaski na wspólne rodzinne potrzeby :lol:

Wybór na rynku przeogromny !

Na poważnie myslę o EIZO, dlatego bo ma 5 lat gwarancji

http://sklep.benchmark.pl/pelny_19773.html

http://sklep.benchmark.pl/pelny_19774.html

lub Fujitsu-Siemens np. P 19-2 (dobre recenzje) np.

http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=1346&nazwa=Monitor%20FSC%20ScenicView%20P19-2%20silver

Do ludzi znajšcych temat mam kilka pytań:

- czy 19' na biurku nie jest zbyt duże? może 17' wystaczy?

- które firmy firma majš dobre warunki gwarancji ?

- czy może kupić od razu monitor z tunerem TV, ale czy taka opcja z TV się sprawdza? Czy jakosć takich z TV jest dobra, bo słyszałem, że tam dajš gorsze matryce. Ma ktoœ monitor z TV ? Jaki model ewentualnie polecacie?

A tak w ogóle jaki LCD byscie w tej chwili sobie kupili ? Do 2 tys.

Na pewno 19 cali. Kupisz 17 i bedziesz załował.

Co do modelu to ze swojej strony goraco polacam monitory Samsunga. Sam mam dwa i jestem bardzo zadowolony. To jedne z lepszych monitorów na rynku.

Z tańszych np ten: http://www.samsung.com/pl/products/monitor/tft/monitor19/940n.asp

Albo jakiś trochę lepszy model (ale oczywiście droższy :D )

Pozdrowienia.;)

Tak jak napisał Carlos1, kup 19". Z tą 5-letnią gwarancją to bym trochę uważał. Sprawdź czy nie ma dodatkowego zapisu o dostępności tego modelu za 5 lat. Może być problem np. z matrycami a wtedy... Jeżeli masz troszkę więcej miejsca na biurku, zastanów się nad Benq FP202W. Troszkę droższy, ale panorama 1680x1050 (żadna 19" nie przekracza 1280x1024). Zależy czym się zajmujesz, ale jak dla mnie rewelacja (kilka otwartych okien, wszystko widać bez przesuwania, no i filmy z DVD :D :D ). Cena bardzo sensowna, co do jakości - nigdy nie miałem problemów z Benq, żaden z tych co sprzedałem jeszcze nie wrócił (puk, puk w nie malowane :wink: :wink: )

Monitor z tunerem TV? Jeżeli masz mało miejsca w domu, to może jest to jakieś rozwiązanie. (Samsung 19", panoramiczny (WSXGA), głośniki 2x3W, cena ok. 1750PLN). Chociaż lepiej kupić dobrą kartę telewizyjną lub zewnętrzny tuner na USB.

tuner TV

+ działa niezależnie od komputera

- uszkodzenie monitora oznacza utratę dwóch urządzeń (monior i TV)

karta TV

- trzeba uruchomić cały komputer

- im lepsza karta, tym większe wymagania sprzętowe

- niektóre modele są dość nieprzyjemne w konfiguracji

+ można nagrywać (funkcja magnetowidu)

+ różne dodatkowe funkcje (PIP, ShowView itp. itd.)

+ można używać różnych "ciekawych" progrmików do "wzbogacenia" oferty nadawcy TV (podobno :wink: :wink: , jakby kto pytał to ja nic nie wiem :wink: :wink: )

Podsumowując: monitory z tunerem TV to raczej produkt niszowy - bardziej "wodotrysk" i gadżet, niż uniwersalne urządzenie zastępujące telewizor. Natomiast karta TV jest sensownym rozwiązaniem gdy chcesz mieć drugi, dość funkcjonalny telewizor za kilkaset PLN. Dobra karta i dobry komputer może z powodzeniem zastąpić telewizor i dość zaawansowany magnetowid (lub nagrywarkę DVD) - oczywiście mówię o TV do 20" max. Jeżeli chcesz mieć telewizor w pracowni lub bibliotece to raczej skłaniał bym się ku karcie TV.

P.S Jest jeszcze jedno rozwiązanie - specjalizowane komputery z Windows XP Media Center - niestety jak na razie dość droga impreza - przede wszystkim co ciekawsze obudowy są wciąż zaporowo drogie (np. dobre modele firmy Silverstone - do kilku tys. złotych), nie mówiąc już o dodatkowym osprzęcie (np. pilot Logitech za kilkaset PLN).