Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki klej do płytek na ogrzew. podł. i czemu taki drogi????

Recommended Posts

No właśnie, jak to jest z tą wydajnością? Z obliczeń fachowca od układania płytek wychodzi worek na 3 metry (kg na jedną płytkę!). Czy to normalne?

zuzycie średnie kleju to ok 1,3 kg na 1 m2 / na 1 mm grubości

przy założeniu ze płytka ma ok 0,1 m2 (0,33x0,33) wychodzi 0,13 kg na płytke na każdy 1mm grubości zaprawy pod nia. więc 1kg wskazuje ok 7-8 mm kleju - troszke dużo ale w granicach normy zwłaszcza jezeli płytka jest większa od przyjętej tej w wyliczniach.

Cekol C-10 czy C-11? A dzisiaj usłyszłam cenę 64 za 25 kg za Ceresit CM 17...

A fuga Mapei nada się na ogrzewanie podłogowe? I jak policzyć jej ilość? Mam 55 metrów płytek (33cmx33cm) i chcę 3 milimetrową fugę.

płytki gresowe jak najbardziej lubią CM 17 , drogi ale na nic innego nie kładź

Zawsze mnie zastanawia jak ludzie probuja oszczedzac na rzeczach, ktore maja sluzyc dlugi czas! Oszczedzaj na klamkach, drzwiach, firanka i innych pierdulach, a tu nie baw sie w pozorne oszczednosci!

Pomysl co jest lepsze oszczedzic teraz pare stowek czy za chwile robic poprawki, bo cos zacznie odlazic?

No ok, nie chcę, żeby odłaziło, ale chyba nie trzeba kuować najdroższego, jaki jest na rynku. Pytam więc o inne. Jak producent podaje, że coś jest klejem elastycznym i nadaje się do podłogówki, to chyba mogę mu uwierzyć. No chyba, że cena tylko i wyłącznie wskazuje na prawdziwość danych na opakowaniu.

Zdecydowałam się właśnie na ten Cekol C10 i mam nadzieję, że będzie ok.

Jak ktoś go stosował, to proszę o opinie.

Cekol C-10 czy C-11? A dzisiaj usłyszłam cenę 64 za 25 kg za Ceresit CM 17...

A fuga Mapei nada się na ogrzewanie podłogowe? I jak policzyć jej ilość? Mam 55 metrów płytek (33cmx33cm) i chcę 3 milimetrową fugę.

płytki gresowe jak najbardziej lubią CM 17 , drogi ale na nic innego nie kładź

pod ogrzewanie podłogowe i na taras CM19 - ma lepszy rozpływ ( cena taka sama)

Kazdy z producentow ma takie kleje, ale niestety roznia sie one wlasciwosciami. Mozesz kupic Atlasa, Cekola badz Mapey, tak jak mozesz kupic matiza, vectre lub bmw. Wybor nalezy do ciebie. Doskonale zdaje sobie sprawe z ograniczenia jakie powoduje okreslona ilosc pieniazkow. Zawsze jednak zastanawiam sie ile dana rzecz ma sluzyc i czy ma byc niezawodna. Mozna kupic jedna drozsza rzecz, ktora w koncowym rozliczeniu wyjdzie taniej niz trzy tansze w zakupie egzemplarze.