Szadam 13.03.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 Przysło mi do głowy, że między blachodachówką a ociepleniem, między łatami, można ułożyć długą wężownicę z rurek PE. Mam dość dużą powierzchnię prostego dachu bardzo dobrze nasłonecznioną. Z całą pewnościę woda w wężu będzie się grzała. Spokojnie wyobrażam sobie możliwość zgromadzenia w ten sposób ok 80 do 100l wody. Ale czy ktoś to robił wcześniej? Czy nie powstanie punkt rosy na dopływie zimnej wody? Instalkacja będzie ułożona już pod folią? CIEKAWE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.03.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 chcesz sam zrobic kolektor sloneczny? zrob go lepiej na blasze i jak najbardziej ciemny. mam cos takiego na letniaku i po "skopaniu" ogrodka moga dwie osoby wziac prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 13.03.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 Dobry pomysł. Ale trzeba to oczywiście przeliczyć koszt inwestycji. No i oczywiście wydajność takowego systemu. Po prostu "Czy gra jest warat świeczki".Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 13.03.2003 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 Wydaje mi się że koszty takiego "ekologicznego źródła ciepła" są niewielkie. Jak, że dom będę ogrzewał węglem to w sezonie letnim pozostaje problem CW. Planuję stosowanie podgrzewacza z wymiennikiem do pieca i z grzałką elektr. NO A JAK JESZCZE MOŻNA BY BYŁO POŁĄCZYĆ OMAWIANY WYNALAZEK szeregowo na dopływie wody zimnej do podgrzewacza? Termostat elektryczny albo tylko lekko podgrzeje wodę, albo wogóle się nie załączy. Na zimę woda zostaje spuszczona, a WYNALAZEK w obiegu wody zimnej ominięty.Boję się jedynie tego skraplania wody na zimnych rurkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 14.03.2003 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Głupot nagadałem na forum. Po wyjściu zza biurka i wizji na budowie okazało się, że jestem dyletantem. Tego nie da się tak zrobić.Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts