Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Końcówka izolacji - zdjęcie

Recommended Posts

Jak radzicie ocieplić i zaizolować wystającą ponad ziemię część fundamentu, zamierzam identycznie jak część zasypaną zaizolować novobitem i na nim przykleić styrodur, następnie ponowanie zaizolować. Problem w tym że na część wystającą nad ziemię zamierzam przykleić płytki klinkierowe i boję się że pod ich ciężarem styrodur odkleji się od podłoża. Może dodatkowo zamocować go kołkami do styropianu?

http://img60.imageshack.us/img60/8084/folia28ds.jpg

że na część wystającą nad ziemię zamierzam przykleić płytki klinkierowe i boję się że pod ich ciężarem styrodur odkleji się od podłoża. Może dodatkowo zamocować go kołkami do styropianu?

ocieplenie ( styropian lub styrodur) + kołkowanie przez siatkę dodatkowa siatka z klejem na kołki na to przykleić płytki na klej elastyczny

ja odkopalbym troche - powiedzmy 40-50 cm ten fundament i zaizolowal go cieplnie styropianem. Oczywiscie na kolki. (4 kolki / m2).

Jesli rowno z gruntem ocieplisz to zimno od dolu bedzie wlazilo.

kołków min 6 m2 najlepiej 8 m2

Fundament mam ocieplonyna całej wysokości począwszy od ławy, ze względu na to iż ostatni rząd bloczków przychodził później brak ocieplenia występuje właśnie tylko na nim. Będę doklejał takie paski na zakładkę 60 cm szerokości i 20 wysokości.

Myślałem o kołkach bo styrodur przyklejony jest na plackach z novobitu (środek uzyty do izlolacji ściany fundamentowej)

Witam. ja ociepłiłem całą ścianę fundamentową styropianem EFS -100 o grubości 8 cm. Oczywiście najpierw zaizolowałem 3x rapówkę dysperbitem. Potem sturopian pryzkleiłem na dysperbit i dałem po 2 kołki na płyte styropianu ( dla płyt zakopanych w ziemi) na to dysperbit i przyklejona folia budowalna 2x 0.2mm i wywinięta pod ostatnią płytę styropianu. Ostatnie płytu ( te na wierzchu) przyklejone na klej i zakołkowanie 5 kołków na 1 płyte. Na to oczywiście siatka i klej, a na koniec płytki klinkierowe. :D