Wisła 13.03.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 Witam,w projekcie mam ogrzewanie domu kominkiem. Ze wzgledu na spadek terenu ,pod połową budynku wyjdzie mi pomieszczenie gospodarcze i podcień o wymiarach 3x4m wys. ok. 2,6m .Planujemy wykorzystać to miejsce jako zadaszony "taras" i wybudować drugi kominek.W związku z tym mam pytanie: czy do jednego komina można podłączyć dwa kominki , czy jednak trzeba dodatkowy kanał kominowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 14.03.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Zgodnie z obowiązującymi przepisami do jednego przewodu kominowego-dymowego można podłączyć tylko jeden kominek.Każde urządzenie tego typu musi mieć odrębny przewód kominowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 14.03.2003 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Mam pytanie do kominiarza. Czy wedlug obecnych przepisów w pomieszczeniu gdzie jast zaprojektowana wentylacja mechaniczna i jest kominek z osobnym doprowadzeniem powietrza z zewnątrz musi być również kanal wentylacji grawitacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wisła 14.03.2003 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Kominiarz ,dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 14.03.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 M@M jeżeli jest to wentylacja wywiewno-nawiewna zrównoważona to wydaje mi się że went. grawitacyjna jest zbędna.Tam gdzie występuje wentylacja mechaniczna nie powinno się stosować wentylacji grawitacyjnej.Choć z drugiej strony nasze przepisy nie zawsze nadążają za nowościami np. w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania, który powietrze do spalania czerpie z zewnątrz budynku w pomieszczeniu w którym się znajduje wymagana jest wentylacja nawiewna z typu "z". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.03.2003 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Coś dziwnego dzieje się na forum. Wczoraj wysłałem wiadomości do tego wątka i do innego, gdzie pisałeś. Widziałem te wiadomości po zakończeniu ich pisania i wysłaniu. A tu się okazało że na forum się nie ukazały!Kominiarz ma świętą rację, od grudnia takiej możliwości nie ma. (dziennik ustaw z kwietnia, numeru nie pamiętam (a to wstyd), rozp. weszło w życie z początkiem grudnia).Żaden szanujący kominkarz nie zrobi takiej roboty bo w tym momencie gwarancja każdego wkłady traci ważność (montaż niezgodny z instrukcją obsługi i obowiązującymi przepisami). No chyba żeby bez faktury i gwarancji...?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.03.2003 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Wisła - jeżeli mieszkasz w Wiśle to się polecam.Mieszkam niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wisła 15.03.2003 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Witam,Forest,jak dobrze pójdzie to dopiero za rok będę na etapie budowania kominka,ale juz teraz muszę wiedzieć ile przegród w kominie.Wychodzi strasznie wielki,dlatego chciałm dwa w jednym:smile:Ktoś mi mówił,że jeśli nie będzie palic się w dwóch naraz to jest to możliwe.W środku budynku kominek z wkładem,a w podcieniu-na powietrzu-normalny otwarty,taki grillowy-,ale jak się nie da to trudno,komin bedzie potęga:smile:Budować będę w dzielnicy Wisły,ale papiery są dopiero w toku załatwiania.Dzięki za wypowiedzi,pozdrawiam Wisła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts