Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DWA KOMINKI A JEDEN KOMIN?

Recommended Posts

Witam,w projekcie mam ogrzewanie domu kominkiem. Ze wzgledu na spadek terenu ,pod połową budynku wyjdzie mi pomieszczenie gospodarcze i podcień o wymiarach 3x4m wys. ok. 2,6m .Planujemy wykorzystać to miejsce jako zadaszony "taras" i wybudować drugi kominek.W związku z tym mam pytanie: czy do jednego komina można podłączyć dwa kominki , czy jednak trzeba dodatkowy kanał kominowy ?

M@M jeżeli jest to wentylacja wywiewno-nawiewna zrównoważona to wydaje mi się że went. grawitacyjna jest zbędna.Tam gdzie występuje wentylacja mechaniczna nie powinno się stosować wentylacji grawitacyjnej.Choć z drugiej strony nasze przepisy nie zawsze nadążają za nowościami np. w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania, który powietrze do spalania czerpie z zewnątrz budynku w pomieszczeniu w którym się znajduje wymagana jest wentylacja nawiewna z typu "z".

Coś dziwnego dzieje się na forum. Wczoraj wysłałem wiadomości do tego wątka i do innego, gdzie pisałeś. Widziałem te wiadomości po zakończeniu ich pisania i wysłaniu. A tu się okazało że na forum się nie ukazały!

Kominiarz ma świętą rację, od grudnia takiej możliwości nie ma. (dziennik ustaw z kwietnia, numeru nie pamiętam (a to wstyd), rozp. weszło w życie z początkiem grudnia).

Żaden szanujący kominkarz nie zrobi takiej roboty bo w tym momencie gwarancja każdego wkłady traci ważność (montaż niezgodny z instrukcją obsługi i obowiązującymi przepisami). No chyba żeby bez faktury i gwarancji...?!

Witam,Forest,jak dobrze pójdzie to dopiero za rok będę na etapie budowania kominka,ale juz teraz muszę wiedzieć ile przegród w kominie.Wychodzi strasznie wielki,dlatego chciałm dwa w jednym:smile:Ktoś mi mówił,że jeśli nie będzie palic się w dwóch naraz to jest to możliwe.W środku budynku kominek z wkładem,a w podcieniu-na powietrzu-normalny otwarty,taki grillowy-,ale jak się nie da to trudno,komin bedzie potęga:smile:Budować będę w dzielnicy Wisły,ale papiery są dopiero w toku załatwiania.Dzięki za wypowiedzi,pozdrawiam Wisła