popi 25.06.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Witam, mam straszny problem. Muszę wybrać okna drewniane. I mam dylemat pomiędzy dąbem i sosną. Co wybrać?? Proszę nie pisać ze temat był już poruszany. Szukałem ale nie mogłem nic ciekawego znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 25.06.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Jeśli producent oferuje Ci cenę na sosnę niewiele niższą niż na dęba, to z pewnością wybierz dębowe!!! Są o niebo lepsze! Pośrednim wyborem pomiędzy sosną, a dębem jest jeszcze odmiana mahoniu o nazwie meranti. Powodzenia!!! :D A z ciekawości zapytam, jakiego producenta bierzesz pod uwagę?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 26.06.2006 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Dzięki. Muszę Ci jednak powiedzieć iż meranti to nie jest odmiana mahoniu. Meranti jest to sosna indonezyjska. Jest to bardzo tanie drzewo egzotyczne. Mówienie że meranti to mahoń jest co najmniej nieprawdą. Mahoń jest bardzo drogim drzewem, kilka razy droższym od dębu, a meranti jest w podobnej ceniedo dębu. Definicja meranti w angielskim słowniku to: sometimes called a mahogany though it is not. Tłumacząc: czasami nazywany mahoniem, aczkolwiek nim nie jest.A Apropos producenta to Urzędowski. Na dąb 88cm czeka się ok 15 tygodni. Na meranti 88cm aż 25tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 26.06.2006 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Ja się właśnie zastanawiam nad Galuxami ORO Urzędowskiego i chyba w samym selu oszczędności (jakichkolwiek) wybiorę sosnę na którą jest na dzień dzisiejszy upust 8%. Może ktoś się podzieli tanim dystrybutorem okien Urzędowskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 26.06.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Dzięki. Muszę Ci jednak powiedzieć iż meranti to nie jest odmiana mahoniu. Meranti jest to sosna indonezyjska. Jest to bardzo tanie drzewo egzotyczne. Mówienie że meranti to mahoń jest co najmniej nieprawdą. Mahoń jest bardzo drogim drzewem, kilka razy droższym od dębu, a meranti jest w podobnej ceniedo dębu. Definicja meranti w angielskim słowniku to: sometimes called a mahogany though it is not. Tłumacząc: czasami nazywany mahoniem, aczkolwiek nim nie jest. A Apropos producenta to Urzędowski. Na dąb 88cm czeka się ok 15 tygodni. Na meranti 88cm aż 25tygodni Tego nie wiedziałem, a poza tym sami producenci okien nazywają meranti odmianą mahonia, więc pewnie stąd moja ignorancja. Ja w każdym razie mam zamówione meranti z Gebauera. Jak otrzymałem wycenę od Urzędowskiego (mam "pokręcone" okna - dużo łuków i 2 okrągłe fi 90 cm i fi 220 cm, ani jednego tzw. standardowego wymiaru), to mało nie dostałem zawału. Gebauer przebił wszystkich oferentów ceną, zachowując ten sam, albo i wyższy standard. Polecam go wszystkim znajomym, bo jest tego wart. Pozdrawiam! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 26.06.2006 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Ja nazywanie meranti mahoniem przez wszystkich producentów nazywam zmorą milczenia. Czytałem że meranti jest kupowane za "psie" pieniądzę (bardzo tanio) i sprzedawane w cenie podobnej do dębu. A podobno przy zakupie przez producenta są tańsze od sosny. A apropos kolegi który szuka oszczędności. Z jakiego województwa jesteś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 26.06.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 całkeim niedawno zamawiałem okna i w połowie fabryk sosna była w tej samej cenie co meranti ... pytałem wszystkich dostawców, sprzedawców i montarzystów na lewą i prawą czy meranti ma jakieś inne przewagi nad sosną poza ładniejszym wyglądem i NIKT NIC NIE WSKAZAŁ. Zamówiłem sosnę .. dębu nikt z przepytanych nie robił ale jakbym robił tobym się poważnie zastanawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 26.06.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 @popi: mazowieckie @Gryfpc: pisałem do Gebauera, ale coś im nie podrodze z ofertą a też mam dwa okna łukowate co jareko kwestionował w PCV i poparł dobry wybór w kierunku drewna. Dodatkowo chcę okna z szybami U=0.5 i dlatego pozostaje profil 88 i rozwiązanie trójszybowe. Co do samych cen PCV i drewnianych to z ofert jakie zebrałem na PCV w kolorze dwustronnym (średnio około 30-40% wyższa cena niż biały bądź jednostronny) i okien drewnianych można powiedzieć że nie ma różnicy. Oczywiście mówię o oknach w normalnym profilu 68 i w PCV 5 komorowych z normalnymi szybami. A dla ciekawości mogę podać, iż na Urzędowskiego miałem na ten sam zestaw okien oferty od 18 000 do 32 000. To samo w PCV różnice sięgające nawet 100% przy tych samych okuciach i profilu. Co do samej sosny/dębu i meranti to dystrybutor Urzędowskiego przekonuje mnie do dębu i meranti, ale jak dla mnie jeżeli producent daje gwarancje na samą konstrukcję w okresie 5 lat na wszystkie rodzaje drewna to oszczędność 8% jest dla mnie wystarczająca. Wiadomo że o okna drewniane trzeba dbać a z czasem pomalować też będzie trzeba więc wolę na wstępie te kilka tysięcy zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 26.06.2006 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 No dobra daje ci 5 lat na kazde okna, ale co po pięciu latach?? Będziesz się dla 8% zastanawiał czy z sosony nie zacznie wychodzic żywica po 5 latach. Porozmawiaj z gosciem o rabacie i wez dąb. MOzna dostac do 10% rabatu slyszalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 26.06.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 @GryfPcZa namową zadzwoniłem do Gebauera. No i ... porównam cenę okienGebauer60x90 RU - 692 netto150x120 RU+RU - 1858 nettoUrzędowski60x90 RU - DJ68 - 441 netto | Galux DJ88 szuba U=1.0 - 503 netto | Galux ORO szyba u=0,5 - 557 netto150x120 RU+RU - DJ68 - 1127 netto | Galux DJ88 szuba U=1.0 - 1260 netto | Galux ORO szyba u=0,5 - 1470 netto Po tym rekonesansie chyba dam sobie spokój z Gebauerem, szczególnie że ceny Urzędowskiego nie uwzględniają dodatkowego rabatu. Może ktoś inny dostał na typowe okna lepsze ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_wy 26.06.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Gebauer jest pomiędzy Urzędowskim Galux 1.0, a Galux oro.Moja wycena (meranti, z rabatami):Urzędowski Galux 1.0 - ~24100Gebauer - ~25500Urzędowski Galux oro - ~28100 Uwaga: w Urzędowskim dąb jest albo w cenie meranti, albo 5% drożej (zależnie od okresowych promocji). Zastanów się jeszcze nad oknami z Natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 26.06.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Żeby oferta Gebauera miała ręce i nogi według wspomnianego schematu to bym musiał dostać rabat na dzień dobry w wysokości 25% co uważam za mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 26.06.2006 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 ja mam u urzedowskiego za okno np 1460x1440 cenę 1331zł. Okno dąb, 88cm, softline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 26.06.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 ja mam u urzedowskiego za okno np 1460x1440 cenę 1331zł. Okno dąb, 88cm, softline netto? brotto? z rabatem czy bez? RU+Ru czy może inny typ np. RU+fix? skąd oferta jeżeli możesz podać namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekm 26.06.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 W przypadku Urzędowskiego uważajcie na terminy. Miałem dostać okna na koniec maja (termin określony przez Urzędowskiego). Obecnie mamy koniec czerwca i właśnie sie dowiedziałem, że moje okna w najbliższych dniach wchodzą do produkcji!!!! Czyli do mnie dotrą najwczesniej za misiąc. Radzę uzbroić się w cierpliwość albo wybrac inną firmę bo ta ma bardzo swobodne podejście do terminowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 26.06.2006 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 ja mam u urzedowskiego za okno np 1460x1440 cenę 1331zł. Okno dąb, 88cm, softline netto? brotto? z rabatem czy bez? RU+Ru czy może inny typ np. RU+fix? skąd oferta jeżeli możesz podać namiary? Brutto, z 10% rabatem, RU+RU, woj. podkarpackie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 26.06.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 @GryfPc Za namową zadzwoniłem do Gebauera. No i ... porównam cenę okien Gebauer 60x90 RU - 692 netto 150x120 RU+RU - 1858 netto Urzędowski 60x90 RU - DJ68 - 441 netto | Galux DJ88 szuba U=1.0 - 503 netto | Galux ORO szyba u=0,5 - 557 netto 150x120 RU+RU - DJ68 - 1127 netto | Galux DJ88 szuba U=1.0 - 1260 netto | Galux ORO szyba u=0,5 - 1470 netto Po tym rekonesansie chyba dam sobie spokój z Gebauerem, szczególnie że ceny Urzędowskiego nie uwzględniają dodatkowego rabatu. Może ktoś inny dostał na typowe okna lepsze ceny? Ja wcześniej napisałem, że mam okna wyłącznie nietypowe i dlatego cena Gebauera może być w tym przypadku atrakcyjniejsza niż pozostałych producentów. Na kolejnego wykonawcę okien, jeśli jednak z Gebauerem nie doszlibyśmy do porozumienia, miał być Milewski. Tam też próbujcie. Poza tym nasze okna wycenialiśmy w grudniu i w marcu (dla kontroli ) i może stąd takie ceny?! Od tego czasu drewno sporo podrożało, bo rozpoczął się sezon budowlany. Powodzenia! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wood 07.10.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 W przypadku Urzędowskiego uważajcie na terminy. Miałem dostać okna na koniec maja (termin określony przez Urzędowskiego). Obecnie mamy koniec czerwca i właśnie sie dowiedziałem, że moje okna w najbliższych dniach wchodzą do produkcji!!!! Czyli do mnie dotrą najwczesniej za misiąc. Radzę uzbroić się w cierpliwość albo wybrac inną firmę bo ta ma bardzo swobodne podejście do terminowości Pracuję w firmie handlowj gdzie mamy ofertę kilku producentów okien .Mogę powiedzieć tylko jedno nawalają wszyscy .Nieraz mam wrażenie ,że takie pojęcie jak terminy u producentów nieistnieje.Myśle ,że jest to spowodowane tym ,że Klienci wydzwaniają w 90% do firm handlowych gdzie złożyli zamówienie a Producent ma święty spokój i całkowicie ma gdzieś klienta.Stąd terz takie długie terminy są podawane u dystrybutorów okien mimo ,że dwoniąc do producenta zapewni on was o bardzo szybkim terminie realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts