Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lokal mieszkalny a budynek mieszkalmy -zwrot vat

agas99

Recommended Posts

Wymieniłam drzwi wewnętrzne w pokojach ,zmieniłam czesc pokrycia dachu, wymieniłam podłogi. I teraz tak w załczniku do wykazu robót zaliczanych do remontu budynku i lokalu mieszkalnego -dach to remont budynku mieszkalnego, drzwi i podłogi remont lokalu mieszkalnego.Czy w takim przypadku występuję o zwrot vat od materiałów budowlanych zużytych do remontu budynku mieszkalnego i jednocześnie lokalu mieszkalnego ??? Remontowałam dom jednorodzinny , czy np. vat od drzwi wewnętrznych będzie do zwrotu????

Moim zdaniem przysługują dwa limity. Zgodnie z definicją z prawa budowlanego budynek mieszkalny jednorodzinny - to budynek (...) w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku. Skoro tak, osoby remontujące budynki mieszkalne i lokale mieszkalne znajdujące się w tych budynkach mają prawo do dwóch limitów (z tytułu remontu budynku i z tytułu remontu lokalu). Zauważyć również należy, że prace kwalifikowane jako remont budynku nie zawierają "podgrupy" dotyczącej remontu lokalu.

Ja złożyłam wniosek z dwoma limitami, a co z tego wyniknie zobaczymy za pół roku. :wink: