Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym mam 4 m ściany. Połowę tej przestrzeni chciałbym otworzyć, ale jednocześnie wstawić tam przesuwane drzwi, które chowałyby się w ścianie (naściennych nie chcę). Podobno można coś takiego zrobić z sytemów stosowanych do zabudowy wnęk (Komandor, Senator). Problem tylko w tym, jak zbudować taką ścianę. Obecna ma 15 cm grubości i nie chcę do niej dobudowywać kartongipsu, bo razem z potrzebną szczeliną (ok. 10 cm) zrobi sie gruba na ponad 30 cm. Może ktoś wie jak możnaby to zrobić inaczej? Tzn. wyburzyć starą ścianę i zbudować 2 metry nowej ze szczeliną w środku na 10 cm (od sufitu do podłogi, czyli 2,5 m). Dodatkowym problemem jest to, że od strony kuchni chciałbym powiesić na tej ścianie szafki. Da się to zrobić, czy za dużo chcę? Bardzo proszę o radę.
https://forum.murator.pl/topic/56376-drzwi-przesuwane-chowane-w-%C5%9Bcianie-da-si%C4%99-zrobi%C4%87/

Odpowiadając na 1 pytanie, jak nie chcesz mieć grubszej ściany to ta jak myślisz - wyburzyć i od nowa.

na 2 pyt. raczej mało stabilna byłaby to konstrukcja, a niechciałby żeby ktoś został ranny przez spadającą szafkę.

na 2 pyt. raczej mało stabilna byłaby to konstrukcja, a niechciałby żeby ktoś został ranny przez spadającą szafkę.

No nie chciałbym, dlatego pytam jak zrobić taką ścianę, na której z jednej strony powieszę bezpiecznie 2 szafki. I czy w ogóle to jest wykonalne.

Mysmy zrobili tak:

1. Wstawilismy dłuższe naproże.

2. Zamiast ścuiany 22 cm wymurowalismy z jednej strony 12 cm.

3. Z drugiej strony przyszły drzwi na szynach zabudowane konstrukcją z rigipsów.

Oczywiście asymetryczna ościeżnica.

jeśli mogę się "przyczepić"...

to oczywiśie wyburzyć i od nowa ALE TYLKO JEDNĄ ŚCIANĘ!! POTEM MONTUJEMY PROWADNICE ITP BO POTEM W SZCZELINIE NA 100 MM NIC się NIE ZROBI!! dalej już druga ściana...

.... pozdrawiam

Te systemy profesjonalne (eclisse, WIM) wychodzą koszmarnie drogo. Sama kaseta z prowadnicami będzie kosztowała ponad 2 tys. zł w systemie teleskopowym. Do tego doliczyć trzeba skrzydła drzwiowe i robi się zawrotna kwota.

W Komandorze i Senatorze powiedzieli mi, że absolutnie da się to zrobić tymi samymi systemami co do zabudowy wnęk. Wstępnie obliczyli mi całość kosztów na poziomie 1500 max. 2000 w zależności od szprosów i rodzaju wypełnień.

Zgdadzam się, że najpierw trzeba wybudować jedną ściankę, zamontować system drzwi, a następnie przykryć to drugą ścianką. Rzesz jednak w tym, że przynajmniej od strony kuchni na tej ścianie muszą zawisnąć szafki kuchenne. I stąd moje pytanie - czy da się taką bezpieczną ścianę skonstruować, jeśli tak to w jaki sposób i jaką będzie ona miała finalnie grubość??

Z góry dziękuję za pomoc.

Mam podobną sytuację. Drugą ścianę wybudowałem z płyt gipsowych na konstrukcji z desek 25 mm ułożonych w płaszczyźnie ściany. W sumie ściana ma ok. 40 mm grubości. Na te ścianie wiszą szafki kuchenne. Oczywiście wcześniej w tych miejscach dałem wzmocnienie w postaci deski na płask.System jezdny kupiłem w Castoramie (szyna aluminiowa i wózki). Zawiesiłem na tym dwa skrzydła drzwiowe wykonane specjalnie bez przylg. Sprzedawca drzwi specjalnie mi je zamówił u wytwórcy. Działa to już wiele lat. Zwykle drzwi wsunięte są w ścianę i kuchnia łączy się z pokojem. Ale czasami są zamykane. Pamiętaj jedynie aby szynę nośną zamontować przed obiciem szkieletu ściany gipsem gdyż później nie ma tam dojścia..