Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podwieszane szafki kuchenne ?

zibi2

Recommended Posts

Witam

Chciałbym w nowym domu uniknąć nóżek pod kuchennymi szafkami. Żeby wygarnąć spod nich śmieci i inny syf trzeba się naomijać te nieszczęsne nóżki a sporo ich. Tak sobie popatrzyłem na podwieszany kibelek i olśniło mnie że to jest właśnie to.

Czy ktoś to zrobił ? Jak ? Gdzie można kupić ?

Internet po wpisaniu "podwieszane szafki kuchenne" itp. wywala niestety tylko kupę nieprzydatnych reklam.

pozdrawiam

Witam

Chciałbym w nowym domu uniknąć nóżek pod kuchennymi szafkami. Żeby wygarnąć spod nich śmieci i inny syf trzeba się naomijać te nieszczęsne nóżki a sporo ich. Tak sobie popatrzyłem na podwieszany kibelek i olśniło mnie że to jest właśnie to.

Czy ktoś to zrobił ? Jak ? Gdzie można kupić ?

Internet po wpisaniu "podwieszane szafki kuchenne" itp. wywala niestety tylko kupę nieprzydatnych reklam.

pozdrawiam

...pracuje juz przy meblach ponad 12 lat od montazysty do projektanta ale przyznam że nie spotkałem sie z takim montazem szafek wydaje mi sie że i tak nie unikną bys nózek .Mozna by uspawac taki stelaz i przykrecic do sciany i na nim zawiesic szafki ale trzeba by było pamietac o rozstawie szafek oraz ich wymiarach i pod kazdą szafke nalezało by dac conajmniej po dwa np .profile do zawieszenia szafki .Ale trzeba pamietac że takie szafki dolne sa dosc głebokie przewaznie maja gł. 50,5 cm +front jest także odstep od sciany około 5 cm ,jeżeli zdecydowałbys sie na takie rozwjazanie to stelaz trzeba przykrecic do sciany ale i także do podłogi poniewaz nie ryzykował bym wyrwaniu stelaży ze sciany same szafki sa bardzo ciezkie dojdzie do nich blat fronty no i oczywiscie wyposażenie szafek kosze szuflady itp.Wyobraż sobie że chcesz miec zabudowana zmywarkę o lodówce nawet nie wspomne jest to potezny ciezar dlatego musza byc nózki żeby to utrzymac , zauwaz że stelaż geberit montuje sie nie tylko do sciany ale i do podłogi Słyszałem od znajomego chydraulika że ktos montował zwykły stelaz do sciany pod kibelek i nie wiem czy był wadliwie przykrecony ale usiadł na nim człowiek o solidnej posturze i wszystko sie pod nim zawaliło o płytkach juz nie wspomne . pomysl teraz jak to by było z tymi szafkami i np. zabudowaną zmywarką pełną wody .Reasumujac do sciany mozna przykrecic ale z nózek bym nie rezygnował przynajmniej dałbym je pośrodku szafki ....ale sie rozpisałem :)

..pozdrawiam

dzięki za info

mam dobry układ œcian pod takie coœ - myslałem o dwóch profilach zakotwionych w przeciwnych œcianach.

Patrzšc z góry wyglšdałoby to tak:

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

SpppppppppppppppppppppS

S S

SpppppppppppppppppppppS

S S

S - œciana, p- profil. szafki postawione na profilach frontem "w dół"

Nawet jeœli trzeba by dać jednš nóżkę to jednš a nie 20.

Ale rozumiem że nikt tak nie robi.

dzięki, pozdrawiam

PS: pod cokołami też się brudzi tylko wolniej.

PS 2: efekt rysunku "nie do końca" oddaje to co miało być

po prostu profile zakotwione w przeciwległych œcianach, odległoœć ok 3,5m