Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić z węgarkami przy remoncie domu kostki?

Alicjanka

Recommended Posts

Mam nowe wyzwanie - remont kostki z lat 70tych. Kostka ma ścianę trójwarstwową w starym stylu tzn od wewnątrz 24cm, parę cm pustki i na zewnątrz 12 cm ściany. Wszystko ceramika. Oczywiście okna stare są wstawione na węgarek zrobiony z muru. Planujemy ocieplić dom styropianem oraz wymienić okna i tu rodzi się POTĘŻNY problem - co zrobić z węgarkami? Jeden z "fachowców" majstrów zaproponował, żeby wstawić okna za węgarek (tak jak były stare), po czym ten węgarek też ocieplić kilku-centymetrowym styropianem. Ale wtedy rama okna poprostu zniknie!

Drogi zaproponował, żeby wstawić okna NA węgarku, a podcięcie od środka pomieszczeń zamurować.

Następny znowu powiedział, żeby wyburzyć węgarki i wstawić okna na brzegu muru jak powinno być w ścianie dwuwarstwowej, ale nie wiemy czy w węgarku nie ma zbrojenia podtrzymującego nadproże, a poza tym ile to roboty!!

Czy ktoś ma praktykę z wymianą okien w takim domu i może podpowiedzieć w miarę prosty sposób i taki, żeby nie powstawały mostki cieplne? (Okna mają być drewniane Wołomina, jeśli to istotna informacja)

Pozdrówka,

Alicjanka

Dzięki za odpowiedź. Nie przeprowadzam się, broń Boże. Bardzo dobrze mi się mieszka, a głównie ryje w ogródku...;-)

Ten dom to taka trochę inwestycja rodzinna, w miejscowości letniskowej ma służyć raczej jako dom letni. Ale skoro nie był zamieszkany przez 20 lat, trzeba w nim zrobić praktycznie wszystko...

Ze skuciem węgarków jest obawa, że są one elementem podpierającym nadproże, no i że w środku węgarków może być zbrojenie z drutów. NIe wiem jak to wtedy wykonywano (nadproże głównie).

Może jakiś forumowy specjalista od okien by coś podpowiedział?

Pozdrówka,

Alicjanka

Dzięki za odpowiedź. Nie przeprowadzam się, broń Boże. Bardzo dobrze mi się mieszka, a głównie ryje w ogródku...;-)

to dobrze ...

miło mi słyszeć ze sie tak pieknie zaaklimatyzowałas :)

Alicjantko - węgarek nie jest elementem konstrukcyjnym, ma za zadanie wyłacznie osłone ramy okiennej ...

jesli sciana jest z cegły, to w wegarku nie ma zbrojenia

pzdr