Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ATLAS pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 638
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej !

Musze przyznac, że to bardzo zgrabny domek !

Ale... Myslę, że bedzie dosyć drogi ,bo ma duzo komplikacji: trudny dach, okragłe okienka, łukowate okna.

Nieekonomiczne są też te kominki na elewacji.. To mi sie nie podoba.

Ja bym powiekszyła ten domek o ten podcień i przemiescila gdzieś komin...

Ale ogólnie ładny !

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Projekt bardzo mi sie podoba ( i zzewnatrz i wewnatrz)

choc tani w budowie to on nie bedzie :wink:

ps. troche bez sensu ten "tunel" w lazience na gorze w strone okna ...

dwa - balkon od frontu - osobiscie nie lubie - jesli dom blisko ulicy stoi to troche bedzie pewnie spelnial funkcje ozdobnika a nie funkcje balkonu - ale jak kto co lubi

pozdrawiam!

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Forma zewnętrzna domu naprawdę jest urocza, obawiam się jednak kosztów związanych z budową.

W związku z tym, że ktoś już wcześniej się zdecydował na ten projekt mam wiele pytań.

Dokonywał Pan jakichś zmian w projekcie?

Na jakie materiały ścian Pan się zdecydował?

Ile wynosi szacunkowy koszt budowy?

Dzięki i pozdrawiam.

Witam

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to nie wprowadzałem gdyż odpowiada nam w takiej formie. Zresztą zmiany w postaci podwyższenia ścianki kolankowej powodują to iż budynek traci swoją piękną bryłę. Widziałem to na przykładzie podobnego projektu jakim jest Prometeusz lub Jupiter.

Jeśli chodzi o materiały to początkowo chcieliśmy budować z Ytonga lecz po kalkulacjach i analizie za i przeciw wybraliśmy mur jednowarstwowy z pustaka Monolit firmy Leier.

Jeśli chodzi o koszty hmmm: na dzień dzisiejszy przwiduję 250 000 PLN stan pod klucz, ale to tylko kalkulacje. Wszystko zależy od tego z jakich materiałów budujemy i jaką mamy drogą ekipę.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Witam.My również jesteśmy na etapie budowydomu -projekt Atlas.Mamy zalane fundamenty - w przyszłym tygodniu ruszamy ze ścianami. Nadal mam wątpiwości z czegobudować ściany. Wiemy na pewno, że nie z bloczkow betonowych, ale nie wiemy na co się zdecydować - czy phoroterm, Max, puroterm????Co wybrałeś.Wprowadzałeś jakieś zmiany w projekcie?Nam projektant - wzmocnił konstrukcję dachu poprzez dodatkowe słupy (z czego nie jestem zachwycona). Na jakim etapie jesteś z budową?

Witam po długiej przerwie.

Jestem na etapie zalewania chudego betonu pod ławy. Z bloczków betonowych buduje się ściany fundamentowe.Ściany zewnętrzne będę budował jednowarstwowo z pustaka keramzytowego Monolit Plus firmy Leier.

http://www.leier.pl/malbork/katalog/3111_monolitplus.php

Dzisiaj mam dostać wycenę od nich na cały dom łącznie z kominami i stropem. Zapowiada się nieźle gdyż można uzyskać u nich nawet do 30% rabatu. Jak dostanę ofertę to napiszę. Życzę powodzenia.

Witaj

Ościanychodziło mi,że zrezygnowaliśmy z proponowanego w projekcie gazobetonu. Natomiast nadalnie zdecydowalismy czy Max (leier) czyphoroterm. Porównywałeś wlaciwości tych dwóchmateriałów? Jakjest różnica jakościowa?

Wprowadziłeś jakieśzmianydo projektu-chodzi mi o ten nieszczęsny dach?

Dorota

Porównywałem ściany w technologii jednowarstwowej i muszę powiedzieć iż bloczki Monolit przy współczynniku przenikaniua U=0,28 wypadają nieźle zarówno cenowo jak i technicznie. Jeśli chodzi o zmiany to nic nie zmienialiśmy poza poszerzeniem ław (podmokły teren). Zmiany innego typu jak podniesienie ścianki kolankowej, zmiana okien łukowych na standardowe całkowicie zmieniają wygląd zewnętrzny budynku i nam się to nie podoba gdyż cały w tym urok. Jeśli chodzi o dach, no cóż trochę będzie kosztował ale za to jest solidny i ładny. Trzeba zwrócić na stalowe okucia narożnikowe do mocowania krokwi gdyż są niestandartowe i troszkę będą kosztowały. Rozpatrywaliśmy wersję z odchudzeniem więźby i podparcie słupami ale stwierdziliśmy iż to gra nie warta świeczki(mamy tańsze drewno i stal po znajomościach). A rozważamy jeszcze czy nie zlikwidować na korzyść salonu gabinetu.