Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ATLAS pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 638
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witam po miesiącu milczenia. Mam wrażenie, że tylko ja odwiedzam tą stronę.

Mam prośbę. Robimy w tej chwili adaptację Atlasu i nasza pani architekt zwróciła nam uwagę na usytuowanie komina w bryle domu (nie chcemy kominka na zewnątrz, więc z tego co wygląda cały komin zostaje na zewnątrz domu i według naszej pani będzie "zimny"). Raczej ma rację, ponieważ kolega ma podobnie postawiony i kominek w domu i komin i twierdzi, że po trzech dniach bez palenia zimne powietrze "wchodzi" mu do domu. Sugestia jest taka, aby kominek postawić w środku domu, blisko schodów (zrezygnowaliśmy ze ścian dzielących gościnny i gabinet, oraz zamiast ściany między gabinetem a schodami dajemy podciąg). Dół będzie więc prawie cały otwarty, a kominek wychodzi gdzieś "mniej więcej" w połowie długości salonu. CO WY NA TO??????

Co do komina to lekko się nie zgadzam. Komin jest tylko na parterze na zewnątrz i ponad dachem. Jak się nie pali w kominku to i tak jest zimny poprzez czerpnię powietrza, którą będziesz musiała zainstalować. Reszta zamysłów jest ok, wszystko zależy od gustu. Mi gabinet jest potrzebny a ściana między schodami a salonem jest idealnym miejscem na plazmę.Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ładny domek. Jak tak dalej pójdzie, to wiosną "parapetówa"! Dzięki za zdjęcia i komentarz n.t. kominka. Jednak go przesuwamy na środek blisko schodów. Okna też super, tak jak drzwi (a tak właściwie to plastik czy drewno no i jaki to kolor?). Jestem obecnie na etapie makiety, no i z moją połowicą rozważaliśmy dzisiaj różne sprawy "kosmetyczne". Jutro idziemy do naszej pani architekt, zobaczymy co nam już zdążyła zrobić.

Powodzenia w dalszych pracach i czekamy na nowe zdjęcia (są one, tak jak komentarze, kopalnią wiedzy i pomysłów).

Okna to PCV dwustronny złoty dąb.W środę wstawiamy bramę garażową.I zaczynamy wykończenie wnętrza.Na początek pójdzie ocieplenie poddasza,podłoga na stryszku.Później elektryka,ogrzewanko itd. Na bierząco będę wrzucał fotki.Pamiętajcie iż więźba jest przewymiarowana.Strop zresztą też.Poproście swojego architekta aby te elementy przeanalizował.Powodzenia

Witamy

My tez zdecydowaliśmy się na ten domek... Postanowiliśmy zrobić domek na podstawie Atlasu. Architekt zrobi nam wszystko od początku. Po pierwsze: podwójny garaż. Bez tego, ani rusz. Mieszkamw domku z pojedynczym garażem i to jest tragedia, kostka wiecznie zawalona samochodami, smarem, żeby wyjechać z domu trzeba prosić drugą osobę o przeparkowanie samochodu. Jest to szczególnie uciążliwe gdy jedno wstaje o 5 a drugie może spać do woli... Podwójny garaż powiększy nam łazienkę na górze- nie będzie "tunelu" i zyskamy duży salon kąpielowy. Po trzecie powiększamy salon przesuwając ścianę "salonową". Po czwarte przesuwamy cały gabinet przesuwamy w lewą stronę, dzięki temu kosztem powiększonego gabinetu jeszcze powiększamy salon. Wejście do łazienki będzie od strony hallu, a nie z widokiem na gabinet! Kominek będzie stał pod innym kontem. Chcemy też poszerzyć schody i maksymalnie podwyższyć dach (ja lubie wysokie pomieszczenia). Troche tego jest, dlatego taniej wyniesie nas zrobienie projektu od początku. Dodatkowo Rafał chce zrobić w spiżarni małą piwnice. Napiszcie jakie wy zmiany robicie. Czy ktoś już zamieszkał w swoim pięknym domku Atlas? Jakie wady widzicie:)?

Witamy

My tez zdecydowaliśmy się na ten domek... Postanowiliśmy zrobić domek na podstawie Atlasu. Architekt zrobi nam wszystko od początku. Po pierwsze: podwójny garaż. Bez tego, ani rusz. Mieszkamw domku z pojedynczym garażem i to jest tragedia, kostka wiecznie zawalona samochodami, smarem, żeby wyjechać z domu trzeba prosić drugą osobę o przeparkowanie samochodu. Jest to szczególnie uciążliwe gdy jedno wstaje o 5 a drugie może spać do woli... Podwójny garaż powiększy nam łazienkę na górze- nie będzie "tunelu" i zyskamy duży salon kąpielowy. Po trzecie powiększamy salon przesuwając ścianę "salonową". Po czwarte przesuwamy cały gabinet przesuwamy w lewą stronę, dzięki temu kosztem powiększonego gabinetu jeszcze powiększamy salon. Wejście do łazienki będzie od strony hallu, a nie z widokiem na gabinet! Kominek będzie stał pod innym kontem. Chcemy też poszerzyć schody i maksymalnie podwyższyć dach (ja lubie wysokie pomieszczenia). Troche tego jest, dlatego taniej wyniesie nas zrobienie projektu od początku. Dodatkowo Rafał chce zrobić w spiżarni małą piwnice. Napiszcie jakie wy zmiany robicie. Czy ktoś już zamieszkał w swoim pięknym domku Atlas? Jakie wady widzicie:)?

Witajcie

Wiele ze zmian, ktore chcecie zrobic to sa te o ktorych rowniez my myslelismy. Mam wiec pytnie, czy nie chcielibyscie sie z nami podzielic kosztami i nowym projektem? Podaje Wam nasz email i bardzo prosze o odpowiedz

[email protected]

Witam!

Nasz Atlas już stoi. Właśnie zamawiamy okna i drzwi i zaczynamy robić środek.

Jeżeli chodzi o łazienkę na górze to jest już duża. Moim zdaniem jeżeli ją powiększycie to będzie BAAAArdzo duża. Może lepiej kosztem tego dorobić garderobę w pokoju obok.

My nic nie zmienialiśmy jedynie powiększyliśmy taras ponieważ wyszedł nam duży spad i tam pod tarasem będzie mała piwniczka. Co do spiżarki w kuchni to zastanawiam się czy jej nie wywalę ponieważ kuchnia jak na moje oko jest mała i ta spiżarka tam trochę graci.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam wszystkich po dlugiej nieobecności.

Z góry przepraszam, że nie odpisywałam na wasze posty, ale całą wine ponosi brak dostępu do internetu :(

Po wielu problemach i trudnych wyborach wraz z mężem osiągneliśmy stan zadowalający - naszego upragnionego domku :D Jesteśmy na etapie dachówki, jeśli ktoś z was ma ochotę pooglądać zdjęcia z naszej budowy to zapraszam: http://www.itp.media.pl/atlas

Kasiu - jaką dachówkę zastosowaliście. My zamówiliśmy Rupp Ceramika miedzianą. Jestem ciekawa jakiej firmy i jaki jest kolor Waszej dachówki. jest super.

Wojtek

• 2 weeks później...

Witam

Nasza dachówka to ceramika KORAMIC L15. Dachówka w kolorze czerwieni lecz angobowana, warto dołożyć parę groszy bo ładnie wygląda i "lśni". No i nie jest tak zagrożona porostem mchu.

My jesteśmy na etapie tynków (góra i piwnica otynkowane) oraz projektowania wnętrza parteru. Pod koniec tygodnia postaram się zamieścić zdjęcia wnętrza, a może nawet jakiś projekcik ;)

Pozdrawiam wszystkich, jeśli ktoś ma ochotę na obejrzenie domu w realu to zapraszamy. Dom stoi na obrzeżach Lublina.