Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ATLAS pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 638
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Jak tu cichow pewnie wszyscy budują :) My juz uporaliśmy sie z tynkami i podłogami teraz czekamy az wyschnie. Słuchajcie interesuje mnie bo pewnie zaczne teraz z zewnątrz grubość docieplenia jaką zastosowaliście w Atlasiku. Ja mam ściany z belitu komórkowego 36 cm gr. i myśle ze docieplenie 5-8 cm wystarczy. co ey o tym sądzicie ?

Witam wszystkich Atlasowiczow. My wlasnie dołączylismy do grona Atlasowiczów, jestesmy na etapie fundamentow. Mam pytanie czy ktos z panstwa zmienial rozmiar okien i jesli tak to na jaki rozmiar? Ja mysle o zmniejszeniu wysokosci.

Pozdrawiam

My pierwotnie też myslelismy o zmniejszeniu wysokości okien. to chyba wynikala z przyzwyczajenia po mieszkaniu w bloku. Ale teraz jestem zachwycony ze nie zmieniliśmy rozmiaru okien, bo teraz po wybudowaniu komponuje sie to o niebo lepiej niz jak miały by być zmniejszone.Wbrew pozorom ten budynek jako całość jest naprawde duzy i okna są do niego dobrane przez projektanta w sam raz. polecam nie zmniejszać.

Witam wszystkich Atlasowiczow. My wlasnie dołączylismy do grona Atlasowiczów, jestesmy na etapie fundamentow. Mam pytanie czy ktos z panstwa zmienial rozmiar okien i jesli tak to na jaki rozmiar? Ja mysle o zmniejszeniu wysokosci.

Pozdrawiam

Witam właśnie skończyliśmy montaz okien naszym zdaniem niema co zmniejszać tylko trzeba się zastanowić co do okien okragłych ponieważ najmniejsze okna które nam się udało dostac zeby było otwierane to okno 830 z firmy Veka

wogóle to najmniejsze okna okrągłe jakie chyba sa wykonywane to 80 cm i nie otwieralne. Wszystkie inne powyżej 80 cm są otwieralne ale nie cala tafla tylko okno jest dzielone chyba że sie mylę. Słuchajcie bo widze na waszych fotkach że grzejniczki to macie rózne i nie koniecznie takie jak w projekcie. jesli tak to zmienialiście tylko wymiary czy też parametry grzejników

wogóle to najmniejsze okna okrągłe jakie chyba sa wykonywane to 80 cm i nie otwieralne. Wszystkie inne powyżej 80 cm są otwieralne ale nie cala tafla tylko okno jest dzielone chyba że sie mylę. Słuchajcie bo widze na waszych fotkach że grzejniczki to macie rózne i nie koniecznie takie jak w projekcie. jesli tak to zmienialiście tylko wymiary czy też parametry grzejników

Najlepiej grzejniki dobierze Ci firma, której zlecisz całą hydraulikę. Wtedy też za nie zapłacisz nie tylko VAT 7% zamiast 22% ale też takie firmy mają duże rabaty w sklepach. W jadalni i w kuchni ciężko jest dobrać odpowiednie grzejniki, więc lepiej jest zrobić podłogówkę (wyjdzie nawet taniej niż te niestety niestandardowe grzejniki ).

Dziękuję Ci asiu za podpowiedź. Ja juz mam firmę która ułożyła mi podłogówkę na parterze oprócz salonu i gabinetu. Raczej chodziło mi o informacje o grzejniki na pięterze bo te które sa w projekcie wogóle nie spełnią (jesli chodzi o wymiar nie o moc) swojego zadani poprosu sie nie zmieszczą bo nie będzei u mnie przesuniętych ścianek kolankowych tak jak to zakłada projekt. Ja myslałem raczej o grzejnikach mniejszych i dłuższych usytuowanych wzdłuż ścianek kolankowych. I jeszce jedno czy ten grzejniczek w sypialni to nie jest za mało tzn. czy daje rade ogrzać całe pomieszczenie.

Witam wszystkich. Jestem tutaj po raz pierwszy. Dzisiaj zakupiłam projekt Atlas i od września mam w planach zaczynać budowę. Mam pytanie: ile Wam poszło metrów sześciennych betonu na fundament? Proszę życzliwych o odpowiedź. Pozdrawiam :D

Witam wszystkich. Jestem tutaj po raz pierwszy. Dzisiaj zakupiłam projekt Atlas i od września mam w planach zaczynać budowę. Mam pytanie: ile Wam poszło metrów sześciennych betonu na fundament? Proszę życzliwych o odpowiedź. Pozdrawiam :D

Witaj

Ja wlasnie zaczynam budowe atlasika.

Z uwagi na podpiwniczenie budynku musialem zmienic szerokosc law dlatego tylko na nie weszlo 24m3 betonu. Sciany bede mial z bloczkow betonowych ok 3000szt

pozdrawiam daro31ie

Dzięki daro31ie. A jakie zmiany robisz poza podpiwniczeniem? Ja myślałam o przeprojektowaniu schodów bo nie chcę klatki schodowej, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie... co o tym myślisz? A może ktoś już to zrobił...>?

zmiany;

-podpiwniczenie

- obnizenie poziomu garazu o 55cm co dalo mozliwosc zrobienia zejscia do piwnicy z garazu pod klatka schodowa wewnatrz budynku

- zastapienie wejscia tarasowego z gabinetu zwyklym oknem

- zastapienie komina z kuchni na dachowki wentylacyjne

-przeniesienie kominka na srodek sciany laczacej pokoj dzienny z gabinetem

-stropy lane

- sciana 3W

to chyba tyle zmian

:D

Przeprojektowanie schodow ale w jakim sensie?