Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ATLAS pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Hej!!!

....

Jestem na etapie projektu i wciąż kombinuję nad zagadnieniem dachu (blachodachówka czy dachówka) czy możecie podzielić się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami w tym względzie? Oczywiście jestem w pełni świadomy wszystkich za i przeciw, ale cena dachówki ceramicznej przyprawia mnie o zawrót głowy. Może ktos ma kalkulację na "nieszczęsną" blachodachówkę lub dachówkę cementową ?? A przy okazji czy ktoś wie ile m3 drzewa potrzeba na więźbę pod blachodachówkę??

Mnie nie przyprawiła o zawrót głowy tak cena dachówki ceramicznej jak blachodachówki. Blachodachówka oczywiście wychodzi taniej, ale niewiele. Na Atlasie dach jest mocno "połamany" i z blachy jest dużo odpadów. Gdyby był naprawdę sporo tańszy, to może byłby temat do przemyśleń, poza tem blacha na taki fajny dach to trochę pasztet ...

Pod blachodachówkę (jeśli już) krokwie, krokwie narożne, jętki i pozostałe elementy skonsultować z kierownikiem i przeciąć na pół (wzdłużnie). Przecież to co zawiera projekt to chyba jest pod dachówkę z OŁOWIU.

• Odpowiedzi 638
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej!

Win00, dzięki wielkie za streszczenie materiałów. Uspokoiło mnie to. Na rozpoczęcie budowy czekają już na działce bloczki pod fundament i Max. Teraz biorę się za stal....

No i mam za sobą nieprzyjemną "przeprawę" przez okucia: to cholerstwo ma ponoć (w całości wszystkie blachy na więźbę i śruby) ważyć ok. 500 kg i kosztować 4100,- :evil:

Załamka.

Kordian, Twój Atlas wygląda z dnia na dzień corac lepiej. Daj mi znać, kiedy mogę przyjechać i porobić parę zdjęć :wink:

Darek

Bez okuć? :o

Chyba nie widzieliście tych krokwi kalenicowych. Naprawdę takie pomysły są dla ludzi pragnących wrażeń ekstremalnych. Który kierownik się na to zgodzi. Ja oprócz tych okuć na rządanie mojego kierownika dodałem jeszcze słupy podpierające wewnatrz. Powiedział, że tylko wówcczas będzie mógło spać spokojnie. Można zrobić więźbę nez tych okuć ale trzeba odchudzić więźbę i dać słupy wewnątrz. Ale to wymaga przeprojektowania całej więźby. I dobrze żeby zrobił to ktoś z uprawnieniami. :wink:

Darek już dwa razy pisałem do Ciebie na priva z terminami spotkania ( bez odzewu) :roll:

Witam wszystkich Atlasowiczów! Dzisiaj ekipa ukończyła dach. od momentu rozpoczecia wbicia pierwszej łopaty tj 28.05.2007 mamy stan surowy otwarty. Powiem tak MASAKRA!! 3 ekipy od poczatku ale w koncu po wielu bojach dach ukończony. Jak bym wiedział jak jest zaprojektowany dach to bym sie grubo zastanawiał nad tym projektem. Wrzucam link do paru fotek.

http://www.tmg.cad.pl/a/a.html

Mam gorącą prośbę jak by szanowni atlasowicze udostępnili jakies fotki z etapu ocieplania dachu i przede wszystkim jak rozwiązali problem podłogi stryszku. Jak poczyszcze zdjecia to cos wrzuce na net.

• 2 weeks później...
to teren budowy musi być ogrodzony ja czekam na mampke architek już zajmuje się projektem i chcemy na jesień wylac fundamenty ale czytając to co piszesz to sie troche przerazilam ze też nie dam rady :cry: a ty gdzie bydujesz domek :D

witam, przymierzam się do budowy Atlasika, pisze Pani że jest ze świętokrzyskiego, mam prośbę, czy można byłoby zobaczyć ten dom, jestem z Kielc, pozdrawiam

Na pewno myśleliście już o ogrzewaniu - mam pytanie jak ogrzewacie będziecie ogrzewac dół ja myslalam o ogrzewaniu podłogowym w łazienkach i kuchni oraz przedpokoju zastanawaim sie czy w salonie również dawac podłogówkę czy tez dołożyc parę "kalafiorów" i jesli tak to gdzie ? zapraszam do dyskusji :p

Witam wszystkich Atlasowiczów! Dzisiaj ekipa ukończyła dach. od momentu rozpoczecia wbicia pierwszej łopaty tj 28.05.2007 mamy stan surowy otwarty. Powiem tak MASAKRA!! 3 ekipy od poczatku ale w koncu po wielu bojach dach ukończony. Jak bym wiedział jak jest zaprojektowany dach to bym sie grubo zastanawiał nad tym projektem. quote]

Witam Atlasowiczów już będących i przyszłych!

SYLVIA_ADI, bardzo dziękuję wam za zdjęcia. Ujęliście na nich parę ciekawych zagadnień. Mimo, że sam jestem do piero przy fundamentach i do sprawy dachu się dopiero przymierzam, to jak najbardziej dzielę z Tobą to zdanie: "Jak bym wiedział jak jest zaprojektowany dach to bym sie grubo zastanawiał nad tym projektem."

Słuchajcie, myślę, że budujemy ładny dom. Nikt chyba tego tutaj nie kwestionuje. Ale myślę też, że nasze forum odwiedza sporo osób interesujących się tym projektem, i przynajmniej tym ludzią jesteśmy winni, by spojżeć na projekt jak najbardziej realistycznie i nawet krytycznie. Poweim wprost: projekt ma wady! I to nie małe.

Ja rozumiem, że wielu z was przeprowadza w czasie budowy wiele zmian, "doprowadzająć projekt do porządku" (lepiej było by powiedzieć: do rozsądku). Ale nie zmienia to faktu, że Pan/Pani architekt, nie wykonała prac domowych: projekt jest przewymiarowany, i to nie trochę, jest przewymiarowany jak byk! Spotykam się z tym problemem już teraz przy fundamentach, a przy dachu to już szkoda słów.

Przepraszam, jeszcze raz poruszę przykładowo temat okuć.

Kordian, sam pisałeś, że jedno okucie narożne jest wielkie, waży 65 kg. Być może, ale oczywiście, waży ono 65 kg, jeśli zatrudni się architekta, który przeliczy projekt jeszcze raz i przeprobi okucia (z tego trzeba sobie zdawać sprawę!). Ja tego nie zrobiłem (z wielu powodów: kupiłem projekt, zasadniczych zmian nie przeprowadzam i nie planuję, nie chciałem więc dachu obliczać od nowa tak sobie "na sprawdzian"). Tak więc można by postawić tu pytanie: ile waży takie okucie narożne według projektu? Odpowiedź znajduje się w "Materiałach pomocniczych" na str. 11. Otóż waży ono 122,29 kg (bez uwzglęnienia spawów)! Kochani, to nie jest mało! Do tego dochodzi okucie (ładne ujęte w zdjęciach SYLVIA_ADI), łączące węzeł jętek. To wolnowiszące (!) okucie waży też 120 kg!

Ogólny ciężar całego żelaztwa przy więźbie to 780 kg! Przeliczając na PLN (tylko materiał i robocizna po znajomości, bez zysku), to min. 4 tys.

I na tym nie koniec. Bo oczywiście trzeba się będzie zastanowić nad montowaniem okuć tego kalibru. Będzie potrzebny dźwig...

Co chcę przez to powiedzieć: kupując za ok. 2000 zł projekt można chyba wymagać, że jest to projekt przeznaczony do realizacji. Bo jeśli ja mam do tego projetku zatrudniać architekta, który będzie zmuszony wszystko jeszcze raz przeliczać, to praktycznie mogę już od razu zlecić wykonanie projektu indywidualnego. Przypuszczam, że wyjdzie to tanie, gdzyż przy obecnych cenach materiałow, jest różnica, czy w moim domie tkwią 4 tony stali, czy tylko 2. Czy zużyję 50 m3 betonu, czy 30...

Nie wiem jak wy, ale ja mam wielki żal do architekta oraz do biur rozprowadzających takie projekty. Bo przecież o takich sprawach jak te okucia, czy więźba, czy zbrojenie wieńców, osoba interesująca się projektem dowie się dopiero później. Osoba ta weźmie kredyt na podstawie absolutnie "bajkowego" kosztorysu i na każdym etapie będzie się potykać o ukryte "architektoniczne dziwolongi".

Oczywiście nie chcę wszystkich chętnych na ten dom odstraszać. Sam go buduję i cieszę się z jego architektury. Proponuję po prostu koszystanie z naszego forum i stawianie pytań, zanim dojdzie do "przebudzenia".

Poza tym weszcie ryszyłem z robotą. Ławy już zalane (czywiście nie tak, jak w projekcie...) i za tydzień bloczek.

Pozdrawiam

Że projekt jest przewymiarowany pisali już na 1 stronie tego forum tadro i sanna1 i z tego co pisali zastosowali inne rozwiązania też co do okuć my tez sie o tym przekonaliśmy ( jesteśmy wlaśnie na etapie kładzenia dachówki )i nasi cieśle mówili też o innych okuciach ale my juz zastosowaliśmy oryginalne (za 5000 zł mieliśmy też oferte zrobienia ich za 8000!!!) powiekszyliśmy okna i przeniesliśmy kominek do wewnątrz - róg salonu i "pokoju teściowej" ale uwaga weszliśmy w krokwie ...poradzilismy sobie z tym ale dodatkowe koszty poszły...

bedzie dobrze

Nie wątpię, że będzie dobrze. Wystarczy tylko spojżeć na zdjęcia wybudowanych już domów: wszyscy macie sie czym pochwalić. I także ja mam nadzieję, że poradzę sobie z tym projektem. Ale niespodzianki są jak na mój gust "okazałe". :wink:

Problem z kominem w salonie też może do takich niespodzianek należeć. Ja znalazłem nieco inner rozwiązanie: http://atlas.arsdigital.de/html/konstrukcja_poddasza.html

Komin stanowi część ściany między salonem a gabinetem. Na piętrze jest częścią "niby-ściany" między sypialnią a "garderobą".

Ale fornalka, uspokoiłeś mnie z tymi okuciami. Bo na razie wygląda na to, że jesteśmy jedyni (na forum), którzy je wykonali wedłóg projektu. Dom stoi: okucie dobre. :D

Pozdrawiam

Piszesz że masz prawie ukończony dom może zamieścisz kilka fotek lub pare zdań o swoich rozwiązaniach w atlasie mnie interesują sprawy ogrzewania i np. schodów jakie zastosowałeś czy betonowe czy drewaniane i ogólnie o wykończeniu wnętrz jakie masz pomysły bo ja jak na razie szukam rozwiązań odnośnie zmian w naszym projekcie to zrezygnowalismy ze slupa pomiędzy kuchnią a jadalnia zastepując go tzw. hebem przy czym jedynym rozsadnym posunieciem teraz jest przykrycie go sufitem podwieszszanym robię wlaśnie projekty czekam na wymiane doświadczeń [pozdrawiam

Ania i Arek wasz atlas wyglada super - widze ze i wy pozmienialiście wnetrza i całkiem fajnie wam wyszlo :)

jestescie na tym samym etapie co my więc mam mnóstwo pytań co do dalszych decyzji - czy robicie na dole ogrzewanie podłogowe ? a co z kominkiem i co zastosowaliście na ocieplenie dachu ?

pozdrawiam