Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ATLAS pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 638
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie wiem jak umieszcza się zdjęcia bo bym parę wkleiła mojej "odmiany" atlasa

Musisz najpierw swoje zdjęcia umieścić na jakimś serwerze najlepiej na portalu ze zdjęciami. Ja korzystam z http://www.fotosik.pl. tam zakładasz swoje konto i umieszczasz zdjecia z twardego dysku swojego komputera. Nastepnie na tym portalu po umieszczeniu zdjęć do każdego z nich masz odpowiednie gotowe kody, które pozwalają umieszczać zdjęcia na forum. Kop[iujesz taki kod i wklejasz go piszą na forum muratora. I gotowe. Na poczatku też mnie to przerażało ale to nic trudnego. Zgrywjac zdjęcia na fotosik pamietaj żeby nie dawać oryginalnych rozmaiarów ponieważ będzie za duże i spowoduje to trudności w wygodnym przeglądaniu strony. Ja daję 800px. Pare prób i na pewno sie uda.

ps. jaki polecasz wkład do kominka?

My kupiliśmy Spartherma Varia 2Rh z wykończeniem Linear. Czy będzie on dobry to się okaże w trakcie użytkowania. Na razie zrobił on na nas wrażenie estetyczne. Chcieliśmy dać kominek z szyba narożną ponieważ taki idealnie nam pasuje do salonu. Nie zajmie nam miesjca na ścianie a będzie stał tak jak widać na zdjęciach ( tylko dosuniety do komina). Jak widać komin w salonie jest przez nas dostawiony i nie ma go w projekcie. Stwierdziliśmy na etapie budowy, że kominek w oryginalnym miejscu to nie jest najlepszy pomysł i stąd taki układ. Stawiajac naszego Spartherma w ten sposób mamy wizje ognia praktycznie z każdej strony dolnego poziomu. tj. z salonu, jadalni, kuchni a nawet z części holu. Stad też wybór takiego właśnie wkładu. Wybór był ograniczony.Wkłady o takim kształcie robi niewiele firm m.in Hajduk ( czytaliśmy nie najlepsze opinie na forum) Spartherm czy Supra. Wybór padł na Spartherma ( najlepszy stosunek cena/jakość). Nie nastawiamy sie na ogrzewanie kominkiem domu. Mamy wprawdzie już DGP ale chodzi o przepalanie w okresach przejściowych, dogrzewanie w wyjątkowo chłodne zimy i rozpalanie w weekend dla przyjemności. Takie są założenia. Ponadto szyba w tym wkładzie jest podnoszona do góry więc istnieje możliwość chwilami potraktować ten kominek jako otwarty. Takie 2 w 1. A tak on wygląda

http://images25.fotosik.pl/245/04e84decbfd6ca9a.jpg

http://images26.fotosik.pl/246/45b6e131626abe5c.jpg

http://images26.fotosik.pl/246/9aa1c24fc918e6aa.jpg

http://images31.fotosik.pl/318/c15bf8121f9e4142.jpg

:wink:

• 3 weeks później...
witajcie nasówa mi sie jedna myśl : ile kosztóje (mniej więcej) stan surowy zamknięty Atlasa . W projekcie jest Ytong,czy ktos buduje z tego materiału. Ja czekam na pozwolenie , teraz musze zdecydowac z jakiego materiału budowac domek .

witajcie nasówa mi sie jedna myśl : ile kosztóje (mniej więcej) stan surowy zamknięty Atlasa . W projekcie jest Ytong,czy ktos buduje z tego materiału. Ja czekam na pozwolenie , teraz musze zdecydowac z jakiego materiału budowac domek .

Ceny sa rozne. Najtaniej jest oczywiscie systemem gospodarczym, sadze ze mozna wybudowac juz za ok 70000, ale to wszystko zalezy od materialow z jakich wybudujemy dom.

Ja startuje na wiosne 2009 i licze ze koszt wykonania stanu surowego otwartego wraz z podpiwniczeniem to ok 150 000.

Sciana 3 warstwowa z duza iloscia ocieplenia ( cegla max+styropian+ cegla modularna), przykryty dachowka ceramiczna,

Pozdrawiam daro :D

Dzieki wielkie , ja też mysle że zaczne na wiosne 09'no może na lato .Dałeś mi do myślenia,firma która buduje tylko w ytongu dała mi wstępną cene stanu surowego zamknientego to ok.300tyś. szok nie ja też jestem w szoku . Ale nie dam sie nie beda mi budowac .

Dzieki wielkie , ja też mysle że zaczne na wiosne 09'no może na lato .Dałeś mi do myślenia,firma która buduje tylko w ytongu dała mi wstępną cene stanu surowego zamknientego to ok.300tyś. szok nie ja też jestem w szoku . Ale nie dam sie nie beda mi budowac .

300 to :evil:

Powiem tylko ze kilka lat wczesniej budowalem dom tkz systemem gospodarczym i calkowity koszt wybudowania domu o powiezchni ok 120mkw to 140000, ale w tamtych czasach i materialy i robocizna byla duzo tansza, ceny dzialek tez nie porownywalne, wiec trudno sie do tego odniesc.

pozdrawiam daro :wink: