izulek_2006 25.08.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 tez chetnie obejżalabym te fotki gotowego wykonczonego domu moze na głównym forum ktos wrzuci... juz gotowy z zewnątrz... mam pytanie jestem ze szczecina spodobał mi się dom ATLAS .przeraza mnie kiedy czytam opinie o nim ludzi w trakcie budowy -miedzy innymi samego montowania dachu...ale zdania i tak nie zmienie. wkoncu innym sie i tak udaje wiec czemu nie mi...ale do rzeczy.marze by zobaczyc taki dom na własne oczy na żywo.czy jest ktoś kto ma taki dom abym mogła go zobaczyc w okolicach szczecina moze kołobrzegu .nie moge go sobie wogóle wyobrazic zero umiejetnosci widzenia przestrzennego...i jeszcze jedno kiedy juz jest działka napiszcie prosze ile was wyniósł koszt budowy w stanie gotowym zamkniętym .z oknami drzwiami prądem ogrzewaniem itp.zeby tylko sie wprowadzic ale bez wykonczenia domu ? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 26.08.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam forumowiczow. Podoba nam sie projekt Atlas ale zastanawiamy sie nad tym czy nie jest on drogi w budowie... Moglby nam ktos podpowiedziec ile kosztuje stan surowy otwarty, zamkniety... Druga sprawa to łazienka u gory... jak to wyglada w rzeczywistosci? czy jest ona duza i czy da sie w niej poruszac... pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 26.08.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Do fornalka...Widzimy ze jestes z poznania - my z okolic. Czy jest mozliwosc podjechania i zobaczenia domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czesia baumann 26.08.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Do fornalka....Ja sie przyłącze do tych odwiedzin , jeśli można . Pozdrawiam .ponoc jest więcej ATLASOWICZÓW w Poznaniu i okolicy halo odezwijcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOM13T 26.08.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Dzieki wielkie , ja też mysle że zaczne na wiosne 09'no może na lato .Dałeś mi do myślenia,firma która buduje tylko w ytongu dała mi wstępną cene stanu surowego zamknientego to ok.300tyś. szok nie ja też jestem w szoku . Ale nie dam sie nie beda mi budowac . Witam sympatyków "Atlasa"! co do wyceny...otrzymałem dwie z polecanych i sprawdzonych przez znajomych firm. Jedna obejmujaca stan surowy otwarty ( ściany 2 warstwowe, Porotherm 30, styropian 12, stropy ceramiczne wieneberger, dachówka L15 angoba koramic + okna dachowe fakro) wyniosła 248k brutto. Druga ( taka sama technologia i materiały, lecz bez okien dachowych) 288 netto - do negocjacji! - wyceny są z połowy maja. Pozdrawiam,T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psadko 27.08.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Daro31 za 70000 to przypuszczam, ze pustaki, beton i reszte materialow tez konieczne byloby robic samemu systemem gospodarczym ... a koszt do wprowadzenia to ok 300 tys przynajmniej w Krakowie. Pozdrawiam i jak wroce z urlopu obiecuje fotki wykonczonego Atlasika wraz z opisanymi zmianami. Izulek dom w rzeczywistosci wyglada calkowicie inaczej niz na projekcie ... i staraj sie bardzo aby go ujzec przed budowa. Napewno potwierdza to tez 4 pary, ktore odwiedzily mnie ( gorace pozdrowienia dla nich ) Malwinka w lazience u gory jest sie gdzie poruszac ale nie ma gdzie co powstawiac ... Reszte opisze w "poemacie" nastepnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 27.08.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Nie dajcie się zwieść tanim cenom za zbudowanie tego domu. Jest to niemożliwe. No chyba żeby cały dom budować samemu lub z pomocą rodziny, która zrobi to za darmo a materiały mięć bóg wie skąd za 50% ceny rynkowej. Dla przykładu koszt robocizny stanu surowego otwartego to w moim przypadku ok. 40k zł. Cena uzgadniana w 2006r. Na koniec prac mój budowlaniec powiedział że teraz ( tj. w 2008 r. ) za takim dom bedzie chhciał ok. 100k. Więc nie mówcie mi coś o wybudowaniu za 70 k stanu otwartego. Dalszy przykład więżba ( potężna) + dachówka z akcesoriami to w moim przypadku ok. 60k ( dachówka ceramiczna Creatona) a gdzie okna dachowe kupione po naprawdę dobrej cenie za ok 6k. 3 kominy systemowe ok. 7k. Okna + rolety dla mojego Atlasa to był koszt 35k, bramy garażowej 6k, drzwi zewnetrznych 4k. No i powstał nam stan surowy zamkniety. Budowałem z Porothermu 30, strop lany. Nie będę dalej się rozpisywał. Prowadzę dokładne notatki z budowy. Na chwilę obecną mój dom pochłonął ok 400k a do końca nie tak blisko. Całość na pewno ponad 500k.I to nie będzie dom z " złotymi klamkami" Mozna taniej to fakt ale nie wiem czy dużo. Pocztajcie na forum opienie innych budujących nie koniecznie ten dom ale o podobnych powierzchniach i skomplikowaniu dachu. Należy wziąść pod uwagę ceny na rynku w tym robocizny. Podobno na ścianie wschodniej jest dużo taniej ale my mieszkamy po stronie przeciwnej. Nie oszzczedzaliśmy na systemach ogrzewania i izolacji domu a także na przeszkleniach.Pozdrawiam.Ps. Lepiej być świadomym pewnych spraw od początku niz w trakcie budowy się przeliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 27.08.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Druga sprawa to łazienka u gory... jak to wyglada w rzeczywistosci? czy jest ona duza i czy da sie w niej poruszac... Łazienka jest duża a nawet bardzo ale w podłogach. Przestrzeń użytkową ograniczaja skosy. Wszystko zleży od zagospodarowania. My mamy troch zmieniony dach nad łazienką więc nie jest ona typowa Atlasowa. ta zmiana jest jednak nie duza. Wydaje nam się że łazienka na górze przy ciekawej aranżacji( nie tej jaka juest w projekcie) jest wystarczająco duża. Nam udało sie jeszcze wydzielić pralnię. Pozdrawiam Kordian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 27.08.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Ja zaczynam budowe atlasa na wiosne 2009 i za robocizne mam uzgodnione 400k wiec roznie to bywa z cenami. Dom podpiwniczam i mam zamiar zmiescic sie w kwocie 150k za stan surowy otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 27.08.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Nie dajcie się zwieść tanim cenom za zbudowanie tego domu. Jest to niemożliwe. No chyba żeby cały dom budować samemu lub z pomocą rodziny, która zrobi to za darmo a materiały mięć bóg wie skąd za 50% ceny rynkowej. Dla przykładu koszt robocizny stanu surowego otwartego to w moim przypadku ok. 40k zł. Cena uzgadniana w 2006r. Na koniec prac mój budowlaniec powiedział że teraz ( tj. w 2008 r. ) za takim dom bedzie chhciał ok. 100k. Więc nie mówcie mi coś o wybudowaniu za 70 k stanu otwartego. Dalszy przykład więżba ( potężna) + dachówka z akcesoriami to w moim przypadku ok. 60k ( dachówka ceramiczna Creatona) a gdzie okna dachowe kupione po naprawdę dobrej cenie za ok 6k. 3 kominy systemowe ok. 7k. Okna + rolety dla mojego Atlasa to był koszt 35k, bramy garażowej 6k, drzwi zewnetrznych 4k. No i powstał nam stan surowy zamkniety. Budowałem z Porothermu 30, strop lany. Nie będę dalej się rozpisywał. Prowadzę dokładne notatki z budowy. Na chwilę obecną mój dom pochłonął ok 400k a do końca nie tak blisko. Całość na pewno ponad 500k.I to nie będzie dom z " złotymi klamkami" Mozna taniej to fakt ale nie wiem czy dużo. Pocztajcie na forum opienie innych budujących nie koniecznie ten dom ale o podobnych powierzchniach i skomplikowaniu dachu. Należy wziąść pod uwagę ceny na rynku w tym robocizny. Podobno na ścianie wschodniej jest dużo taniej ale my mieszkamy po stronie przeciwnej. Nie oszzczedzaliśmy na systemach ogrzewania i izolacji domu a także na przeszkleniach. Pozdrawiam. Ps. Lepiej być świadomym pewnych spraw od początku niz w trakcie budowy się przeliczyć 500K to moze z dzialka? ja niedawno szukalem firmy ktora wybuduje mi atlaska i ceny od 30k do 150k za stan surowy otwarty za robocizne. Ceny rozne a technologia budowy jednakowa. Daje to do myslenia prawda. pozdrawiam daro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kari8 27.08.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 witam! interesuje mnie gdzie postawiony jest ten dom okolice kielc ale gdzie dokładnie ... bo chciałabym go obejrzeć jeśli można prosze o kontakt na e-mail [email protected] .... planuje zakupić projekt ale wcześniej chciałabym obejrzeć wnętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 27.08.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Nie dajcie się zwieść tanim cenom za zbudowanie tego domu. Jest to niemożliwe. No chyba żeby cały dom budować samemu lub z pomocą rodziny, która zrobi to za darmo a materiały mięć bóg wie skąd za 50% ceny rynkowej. Dla przykładu koszt robocizny stanu surowego otwartego to w moim przypadku ok. 40k zł. Cena uzgadniana w 2006r. Na koniec prac mój budowlaniec powiedział że teraz ( tj. w 2008 r. ) za takim dom bedzie chhciał ok. 100k. Więc nie mówcie mi coś o wybudowaniu za 70 k stanu otwartego. Dalszy przykład więżba ( potężna) + dachówka z akcesoriami to w moim przypadku ok. 60k ( dachówka ceramiczna Creatona) a gdzie okna dachowe kupione po naprawdę dobrej cenie za ok 6k. 3 kominy systemowe ok. 7k. Okna + rolety dla mojego Atlasa to był koszt 35k, bramy garażowej 6k, drzwi zewnetrznych 4k. No i powstał nam stan surowy zamkniety. Budowałem z Porothermu 30, strop lany. Nie będę dalej się rozpisywał. Prowadzę dokładne notatki z budowy. Na chwilę obecną mój dom pochłonął ok 400k a do końca nie tak blisko. Całość na pewno ponad 500k.I to nie będzie dom z " złotymi klamkami" Mozna taniej to fakt ale nie wiem czy dużo. Pocztajcie na forum opienie innych budujących nie koniecznie ten dom ale o podobnych powierzchniach i skomplikowaniu dachu. Należy wziąść pod uwagę ceny na rynku w tym robocizny. Podobno na ścianie wschodniej jest dużo taniej ale my mieszkamy po stronie przeciwnej. Nie oszzczedzaliśmy na systemach ogrzewania i izolacji domu a także na przeszkleniach. Pozdrawiam. Ps. Lepiej być świadomym pewnych spraw od początku niz w trakcie budowy się przeliczyć 500K to moze z dzialka? Niestety nie. Ale fakt wszystko zależy również od standardu np. czy chcemy centralny odkurzacz czy nie, czy bedzie ogrzewanie podłogowe czy nie, czy schody z drewna czy obłożone płytkami czy np. dobry piec kondensacyjny czy najtańszy gazowy itd. Prosty przykład: średnio drzwi wewnętrzne kosztują 1500-2000 zł z ościeżnicą. Ja u siebie naliczyłem ich 11 szt. a więc rachunek jest prosty. A meble do kuchni a sprzet do zabudowy. Proszę bądżmy realistami. Ale jak zaczynałem budowę również różowo wyobrażałem sobie całą inwestycję. Dom to przecież bloczki fundamentowe, cement, psiasek, woda, pustaki, beton, troche drewna i dachówka. Po zsumowaniu przed budową było całkiem przyjemnie. Zycie to jednak zweryfikowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwwszwagier 27.08.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 WitamPrzyznaję koledze rację, na początku też tak myślałem choć jeszcze nie zakończyłem budowy Atlasa bo jestem na poziomie poddasza to nie jest to dom tani w budowie. Ale bądźmy realistami, jakoś ludzie budują i dają radę -my tez to zrobimy.Mimi wszystkiego domek jest ekstra, jak macie pytania lub obawy piszcie w miarę możliwości pomogę.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 27.08.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 No i tak na koniec tej polemiki odnośnie kosztów. Czy zdajecie sobie sprawę,że zasypanie fundamentów żwirem choć miałem go za psie pieniądze wraz z transportem to ponad 3k ( poszło go ok. 300ton) A metalowe kotwy( umieściłem ich zdjęcia na 2 str. tego tematu) do mocowania krokwi narożnych to również koszt ponad 3k. Nie ma 6k a są to zaledwie dwa elementy o których nikt rozpoczynając budową Atlasa nie myśli. Jednoznacznie stwierdzam - to jest drogi dom. Ale nie martwcie się są droższe ( tańsze też) Nikogo nie chcę zniechęcać ponieważ dom jest super ( po pewnych poprawkach) ale bądźmy realistami. Zyczę powodzenia i mocnych nerwów dla rozpoczynajacych budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AiK-krak 27.08.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Witamy ponownie. Jak rozwiązaliście kwestię impregnatów solnych, które są stosowane do drewna? My zastanawiamy się, czy nie użyć boramonu, który jest najmniej agresywny pod warunkiem ocynkowania żelastwa (chodzi o te kotwy). "psadko" - pozdrawiamy serdecznie;) My jesteśmy na etapie ocieplania ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dodka 29.08.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 czesc wszytkim moge podzielic sie kosztami ktore do tej pory poniosłam w środe zalali mi strop takze za miesiac domek bedzie przykrtyty hurra ekipa moja stawia mi dom w stanie surowym otwartym za 65 tyś netto, za material wydalismy około 80 tyś natomiast dach to dzoszt po super promocji cos koło 45 tys oczywiscie więżba z dachówka ceramiczna!!! okna wycenione mamy tez po rabacie w kolorze za 17tys a brama 5tys takze zmiescic sie w 150 to nie lada wyczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kari8 29.08.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 witaj dodka ! mam prośbe czy mogłabyś mi powiedzieć gdzie dokładnie budujesz ten dom ... chciałabym go obejrzeć na żywo ..... mój e-mail [email protected] ... też jestem z okolic kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fornalka 31.08.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 zgadzam sie z przedmówcami koszt zbudowania i wykończenia tego domu to grubo ponad 500k bez działki ... i tak bez szaleństw do czesi i malwinki moge pokazać dom umówmy sie przez pocztę muratora - wyslijcie nr tel ja się odezwę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 31.08.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 No to pochwalę się najnowszymi postępami prac w naszym ATLASIE Mamy już tynki na dole. Robimy tradycyjne cementowe-wapienne. Wiecie co. Nasi tynkarze są rewelacyjni. Klasyczna technologia a efekt super. Tak nam te tynki się podobaja, że zrezgnowalismy z ich dalszego wykańczania. To jest z jakiegoś wygładzania gładziami.Stwierdziliśmy, ze takie gładkie ściany jak np. kładzione przez większość gipsowe, teoretycznie równe jak lustro są bez wyrazu ( wiemy jednak, że o gustach siię nie dyskutuje dlatego piszę tutaj o naszych subiektywnych odczuciach). Nie żałujemy swojej decyzji. Tak to wygląda. Garaż http://images47.fotosik.pl/6/a31d236d499b375c.jpg http://images33.fotosik.pl/358/b2b6f7acb2c640fc.jpg Dolona łazienka http://images33.fotosik.pl/358/a565b303fc994d7f.jpg Salon, jadalnia http://images26.fotosik.pl/271/5e5da1df29126065.jpg Kuchnia http://images47.fotosik.pl/6/fe8e79c944f099c0.jpg Hol http://images47.fotosik.pl/6/e4ead634f42dc559.jpg Gabinet http://images31.fotosik.pl/354/582dc4afc8f0ef9e.jpg http://images32.fotosik.pl/353/695dde3ce11a1f28.jpg Hol, widok na wiatrołap http://images40.fotosik.pl/6/2d3772b71156a438.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOM13T 01.09.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Witam, Planuję rozpocząć budowę na wiosnę 09. Jednak zanim zostanie wbity pierwszy szpadel, chciałbym zweryfikować moje wyobrażenie z rzeczywistością( szczególnie dotyczy to wymiarów wnętrz) . Czy są osoby na forum, które budują lub juz zbudowały Atlasa na Śląsku i w okolicach. Będę wdzięczny za kontakt i możliwość obejrzenia. Pozdrawiam, T [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts