Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ATLAS pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam appropos podmokłego terenu dopilnuj aby zrobili ci badanie geologiczne gruntu do 4 metrów w głąb jak nie chcesz mieć później problemu z pękaniem ścian i solidnym fundamentem. ja przerabiałem ten problem na poczatku swojej budowy Atlasika i miałem teren glina podmokła w 2/3 częsci domu więc kierownik budowy zlecił zrobienie badania geologicznego i wyszło że grunt do 5 metrów byl wilgotny. Wyikało z tego że aby na przyszłość mieć spokój konstruktor z architektem zaprojektowali płyte fundamentową i dziś wszystko jest ok a ja nie mam skutków ubocznych osiadania domu.

• Odpowiedzi 638
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czas świąteczny, czas radości.

Niechaj w sercu szczęście zagości.

Niechaj spełnią się życzenia:

zdrowia, szczęścia, powodzenia!!!

Pragniemy złożyć życzenia

zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych,

obfitości na świątecznym stole,

smacznego jajka oraz wiosennego nastroju

w rodzinnym gronie dla wszystkich budujacych atlasa

Monika i Darek

Wielkanocny zając już po trawce biega.

Baran z krzyżem białym nawraca człowieka.

Ludzie z wszystkich miast święconkę zajadają,

I w Niedzielę Wielkanocną życzenia składają.

Tak więc ja, jak i oni przesyłam życzenia

Zdrowia, szczęścia i miłości, w pracy powodzenia.

Niech Pańskie Zmartwychwstanie na ludziach się odbije.

Niech Jezus Zmartwychwstały też w sercach naszych żyje.

ŻYCZĄ MARTA I PAWEŁ WSZYSTKIM ATLASOWICZOM

Witam wszystkich Atlasowiczow !!!

Przymierzam sie do budowy tego domku, ale chcialbym go zobaczyc

najpierw "na zywo" mieszkam niedaleko rzeszowa (podkarpackie), wiec jesli ktos chcialby sie pochwalic swoim domkiem, to chetnie go zobacze.

Wojewodztwo malopolskie i lubelskie tez wchodzi w gre :)) (zrobie sobie wycieczke)

Jesli ktos jest zainteresowany prosze o kontakt [email protected]

wiesz ale to cisza przed burzą:) co do łazienki górnej, tam trochę pozmienialiśmy, nie mam wnęki za kominem tylko od razu ściana sypialni, robimy pół ściankę coś podobnego jak u Dodki ale dłuższa, za nią będzie pralnia, w rogu tej ścianki wanna narożna,umywalka i kibelek na ścianie od korytarza, przed kominem grzejnik a za półeczki tam jest skrzynka rozdzielcza centralnego to ją schowam;) Pewnie jeszcze inne rozwiązania będą ale to jak już ją robić będziemy a to nie prędko ale to jest najfajniejsze pomieszczenie w całym domku, salon kąpielowy a nie łazienka....

Psadko ja to w epoce kamienia łupanego za Tobą w tych pracach co najmniej nawet o tym nie myślałam ,ale wyczytałam taki artykuł w Gazecie Wyborczej nt temat:

Świadectwo energetyczne, którego nikt nie potrzebuje?

Tyle napisaliśmy się o rewolucyjnym przepisie, jakim miały być certyfikaty energetyczne, zwane też świadectwami energetycznymi lub paszportami energetycznymi. Informowaliśmy Państwa o wszystkich nowościach, martwiliśmy się, czy aby przepisy nie są źle skonstruowane…

A tu okazuje się, że zgodnie z polską tradycją, przepisy mamy, delikatnie mówiąc, w głębokim poważaniu.

- Od początku roku widziałem tylko jedno świadectwo energetyczne. Klienci w ogóle nie domagają się tego dokumentu - mówi “Gazecie Wyborczej” warszawski notariusz Jerzy Olszewski, który sfinalizował już ok. 300 transakcji mieszkaniowych.

Polskie prawo realizujące założenia dyrektywy unijnej nakazuje pozyskanie certyfikatów deweloperom oraz osobom, które zakończą budowę domu. Natomiast właściciele już istniejących domów i mieszkań, którzy chcą je sprzedać lub wynająć, mogą zignorować ten wymóg.

No tak Slowinko zgadza sie wszystko tylko że, dotychcasz obowiazek posiadania świadectwa nalezał do budynkow użytecznosci publicznej i nowo wybudowanych domków oddanych do użytku po 1 stycznia 2009. Tak więc jesli sie składalo papiery o zakończeniu budowy i staralo o pozwolenie na uzytkowanie budynku takowe świadectwo jest obowiazkowe. inaczej wyglada sprawa gdy chodzi o wynajem i sprzedaz, w tym przypadku kupujący i wynajmujący maja prawo zażądać go ale nie jest ono wymagane przy transakcji jak sama zauważyłaś.

Ja sam zajmuję sie wystawianiem świadectw i sporządzaniem charakterystyk energetycznych i wiem, że jest juz gotowa ustawa ( czekajaca w sejmie )nakładajaca obowiazek również na sprzedających i wynajmujących. :)

Witam zapalonych Atlasowiczów :D

Jestem nowa na forum i też jak tu wszyscy postanowiliśmy zakupić projekt Atlasa. Próbuję się coś więcej dowiedzieć o budowie domu, przeczytałam forum, które dało mi kilka podpowiedzi, ale jest też wiele wątpliwości i nowych pytań... Jeżeli ktoś z Was chciałby się pochwalić swoją budową, jestem chętna... (woj. łódzkie, dolnośląskie, śląskie, opolskie).

Proszę o kontakt [email protected]

Pozdrawiam i życzę powodzenia