Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ATLAS pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 638
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My kupowaliśmy więźbę jakiś miesiąc temu i płaciliśmy 11600zł za 16,6 kubika (700zł za kubik z transportem i zaimpregnowane).Wg kosztorsu wychodzi chyba ok.12 kubików ale trzeba doliczyć łaty,kontrłaty i moi górale coś tam jeszcze pododawali i wyszło 16,6m3 :wink:

witam

700 z transportem i zaimpregnowanem to chyba dosc dobra cena.

Czy dach masz juz gotowy?

Interesuje mnie całkowity koszt przykrycia atlasika

pozdrawiam daro31ie

• 2 weeks później...

Witam

Czy ktos z atlasowiczow przykrył swoj dom dachowka roben Fleming średzka falista - rustykalna angobowana?, lub moze roben Bornholm - średzka typ S - kasztanowa angobowana?

Bardzo mnie interesuje zestawienie dachowek oraz elementow dachu celem porownania.

Z gory dzieki za odpowiedzi pozdrawiam daro31ie :wink:

Witam

Czy ktos z atlasowiczow przykrył swoj dom dachowka roben Fleming średzka falista - rustykalna angobowana?, lub moze roben Bornholm - średzka typ S - kasztanowa angobowana?

Bardzo mnie interesuje zestawienie dachowek oraz elementow dachu celem porownania.

Widzę, że nie liczysz się z kosztami:) Gratuluję grubego portfela.

W razie czego gdybyś miał się przeliczyć proponuję jednak tańszą dachówkę np Euronit - betonową malowaną. Ja akurat położyłem grafitową profil S bo pasuje do każdej elewacji i jest praktyczna. (Nie podoba mi się ceglasta dachówka pokryta czarnym pyłem a takie często widuję.)

Dlaczego?

Cena samej dachówki jest zwodnicza. Trzeba będzie kupić nieco półdachówek a te są 100% droższe od zwykłej, dachówki skarajne, gąsiory, i kilka innych upiększaczy.

Na ceramiczną dachówkę przy tym projekcie może sobie pozwolić ktoś kto naprawdę ma mnóstwo kasy no chyba, że chce się mieć piękny dach kosztem czegoś innego to OK. Wybrane przez Ciebie dachówki powinny ładnie wyglądać.

Witam

Widzę, że nie liczysz się z kosztami:) Gratuluję grubego portfela.

W razie czego gdybyś miał się przeliczyć proponuję jednak tańszą dachówkę np Euronit - betonową malowaną. Ja akurat położyłem grafitową profil S bo pasuje do każdej elewacji i jest praktyczna. (Nie podoba mi się ceglasta dachówka pokryta czarnym pyłem a takie często widuję.)

Dlaczego?

Cena samej dachówki jest zwodnicza. Trzeba będzie kupić nieco półdachówek a te są 100% droższe od zwykłej, dachówki skarajne, gąsiory, i kilka innych upiększaczy.

Na ceramiczną dachówkę przy tym projekcie może sobie pozwolić ktoś kto naprawdę ma mnóstwo kasy no chyba, że chce się mieć piękny dach kosztem czegoś innego to OK. Wybrane przez Ciebie dachówki powinny ładnie wyglądać.

witam

Oto wycena dachowki rustykalnej:

-dachowka 3000szt 7378 netto

-gasior poczatkowy 234 netto

-dachowka krawedziowa 47szt 877 netto

-gasior 175szt 2314 netto

-dachowka krawedziowa L 47 szt 877

razem 11680 netto

14253 brutto

Nie wiem jaka jest cena za dachowke cementowa , ale jezeli powiedzmy 20% taniej to mysle ze ceramiczna jest lepszym wyborem.

Tak naprawde to jeszcze nie podjelismy decyzji jaka bedzie dachoweczka dlatego tez zadalem pytanie na forum

Wiem tylko jedno ( z doswiadczenia) nigdy dachowka cementowa firmy unibet.

pozdrawiam daro31ie

Jasne ze ceramiczna jest lepszym wyborem, a jeszcze w tej cenie uważam Daro31ie ze to nie jest drogo na 250 m dach.... ale beton na dach hmm???

Koszt mojej dachówki i wszystkich dodatków łącznie z orynnowaniem lindab, oknami veluxa i dachówką creatona w 2006 roku to 27 tys. w okresie najwyższych cen tak się niestety złożyło... polecam, tylko dachówka ceramiczna:))

Daro masz bardzo dobrą wycenę jak na ceramike angobowaną mnie wyszła podwójnie angobowana Bogena ok 20 tys. Dobier sobie jeszcze dachówki wentylacyjne bo nie widziałem ich u Ciebie a czasami są konieczne do póżniejszej gwarancji, wchodzi ich ok 16.

A co do Krzysztofa to mam nadzieję, że nie masz w poblizu za dużo drzew ...

Wycena wyceną potem się okazuje że coś źle policzono a to trzeba jeszcze to i tamto.

Już na dzień dobry widze braki np. kominki wentylacyjne z reguły drogie. A gdzie masz półdachówki w wycenie? A dachówki wentylacyjne?

Oczywiście zapomniano. Bez półdachówek np. będziesz miał przy koszach takie ociupinki które będą wypadać i powodowaćc łamanie się dachówek pod ciężarem śniegu.

Nie chcę Cię namawiać bynajmniej na "gorszą" dachówkę tylko zwracam uwagę że to może kosztować znacznie więcej niż Ci się wydaje.

Ta rada może być pomocna dla osób z mniej zasobnym portfelem a bogatemu kto zabroni?

slowinka w moim rejonie najwyższe ceny były latem 2007 roku.

Wówczas najtańsza ceramiczna standardowa była ponad 3 PLN.

Mozna by tu dyskutować o za i przeciw takiej czy innej dachówce ale to chyba nie miejsce na to. Są w tym temacie odpowiednie wątki.

W każdym razie niska cena ceramicznych dachówek nie bierze się z niczego.

Akurat podany typ słynie z dużej ilości krzywych dachówek i nieszczelności na dachu. Dopiero seria Plus jest lepszej jakości.

Pozdrawiam Atlasowiczów:)

O widze że wyceniacie dachówkę to ja sie z wami podzielę swoją rzeczywista kwotą jaką zapłaciłem za dach tzn. dachówka ceramiczna aglobowana Koramic L15 + orynnowanie galaco+ ochna dachowe razem 28 500. Jak chcecie wiedziec w szczegóach czego ile poszło bo musiałem do całosci dokupic tylko 16 dachówek zwykłych i 2 krawędziowe to dajcie znać przesle ksero.

O widze że wyceniacie dachówkę to ja sie z wami podzielę swoją rzeczywista kwotą jaką zapłaciłem za dach tzn. dachówka ceramiczna aglobowana Koramic L15 + orynnowanie galaco+ ochna dachowe razem 28 500. Jak chcecie wiedziec w szczegóach czego ile poszło bo musiałem do całosci dokupic tylko 16 dachówek zwykłych i 2 krawędziowe to dajcie znać przesle ksero.

wyslalem prosbe na priva

pozdrawiam daro31ie

Bardzo ładny kolor elewacji, też taki planuję.

Zastanawiam się tylko czy nie za wcześsnie tynkowałeś na kolor bo nie widzę tarasów a przy ich wykonywaniu trudno będzie nie upaprać takich ładnych ścian.

Co do dachówki to szczerze powiem pomijając kolor (dałem grafit) nie widzę specjalnej różnicy w prezencji a moja była o ponad połowę tańsza.

Generalnie ja "obtaniam" co się da - pozbyłem się też łukowych okien choć te prezentują się bardzo ładnie, no ale cóż....

No każdy skrobie ile może i tak trzymaj ja uważam że tak jak jest mi sie podoba i nic nie zmieniam. Co do tarsów to będą wykonane z kostki brukowej i ewentualne zabrudzenia elewacji zostaną zmyte wodą a kolorek pomalowany juz wtedy ostatnią warstwą farby. Będzie dobrze.

Ale mam pytanie czy ktoś z szanownych formuowiczów ma już wykończone balkony chodzi mi o ich obróbkę bo są one przecież półkoliste jak maciwe to zrobione.

No każdy skrobie ile może i tak trzymaj ja uważam że tak jak jest mi sie podoba i nic nie zmieniam. Co do tarsów to będą wykonane z kostki brukowej i ewentualne zabrudzenia elewacji zostaną zmyte wodą a kolorek pomalowany juz wtedy ostatnią warstwą farby. Będzie dobrze.

Ale mam pytanie czy ktoś z szanownych formuowiczów ma już wykończone balkony chodzi mi o ich obróbkę bo są one przecież półkoliste jak maciwe to zrobione.

U mnie balkony czekają na urlop mojego męża... czyli przyszły rok,, planujemy jakieś kafelki jakie jeszcze nie wiem ale będą wymagać duzo pracy...

kostka na taras popieram własnie ją skończyliśmy, polbruk beganit...była robiona po elewacji i jest czyściutko....

pozdrawiam

słowinka

U mnie balkony czekają na urlop mojego męża... czyli przyszły rok,, planujemy jakieś kafelki jakie jeszcze nie wiem ale będą wymagać duzo pracy...

kostka na taras popieram własnie ją skończyliśmy, polbruk beganit...była robiona po elewacji i jest czyściutko....

pozdrawiam

słowinka

Ja nie czekam bo obawiaam się przecieków z wykuszu.

Wolę to dobrze uszczelnić przed porąa deszczową.

Co do kostki na tarasach to teraz coraz częściej jest stosowana.

Ja jednak pozostaję przy kafelkach ze względu na łatwośc w utrzymaniu czystości.

Z tego powodu wylewałem betonowe schody i tarasy no i robiłem to przed tynkowaniem elewacji.

Masz jakieś foto jak ta kosteczka się prezentuje?

Pozdrawiam.