Robactwo 12.11.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 W materiałach pomocniczych dodanych do projektu podane są krokwie narożne: 3x 10,87m oraz jedna 9,56m. Czy takie u Was się sprawdziły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sziel 13.11.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Niestety tak. To jest prawie 0,5m3 drewna na jedną sztukę. Na całą więźbę poszło mi ok 10m3 drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sziel 13.11.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Kilka fotek z budowy. Chyba się otworzą...http://foto.onet.pl/1w70j,c59944w7ocag,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 18.11.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Zgodnie z obietnicą załączam kolejny album z zdjęciami z budowy naszego ATLASA. Tym razem zawiera on zdjęcia z budowy ścian parteru, podciągów. A tak w ogóle to trochę mały ruch tutaj stwierdzam. Nikt nic nie pisze....http://cordez.fotosik.pl/albumy/296749.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 18.11.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Chętnie obejżał bym Twoje dzieło live, ale nie chcę się wpraszać. Ale jak by się zdażyła okazja, to daj mi znać Poza tym oczywiście zapraszam do Wrocławia. Przy kawie lub piwku można by sobie jeszcze trochę pogadać. Pozdrawiam Darek Zapraszam. Teraz domek jest juz w cłości skończony tj. stan surowy. Niedawno skończyli mi stawiać ścianki działowe. Tak że możemy sie umówić jeżeli chcesz go obejżeć " na żywo" Na pewno to dużo daje. Sam projekt to nic, zdjęcia daja już jako taki pogląd ale dopiero obejrzenie na żywo pozwala sobie wiele rzeczy uzmysłowić. Pozdrawiam Kordian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia419 19.11.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witajcie.Zdecydowaliśmy się z mężem na domek Atlas ale nie wiemy czy ten kosztorys, który jest zamieszczony na stronie jest zgodny z rzeczywistością. Ile Was wyniosły instalacjie wewnętrzne i dach??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robactwo 19.11.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Na dach policz tak z 70k PLN - dachówka, niedroga.A podnosił ktoś ściankę kolankową? U nas wyjdzie chyba z 15 cm wyższa ... A kosztorys oczywiście sobie, a my sobie, w zależności od pomysłów, upodobań, przekonań. Budujemy z porothermu 44 więc ściana fundamentowa szersza i już jest "inaczej". Kosztorys dawany do atlasa zawiera wiele nieporozumień, braki wyceny zbrojeń, parę abstrakcji (patrz ceny okien okrągłych, robocizny, betonu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 20.11.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Faktycznie. Nas dach wyniósł coś ponad 70K ( dachówka glazurowana Creatona). Z tym,że zmienialiśmy część nad garażem na kopertową no i w związku z podniesieniem ścianki kolankowej przedłużaliśmy krokwie tak,żeby ładnie całość się komponowała . Ścianke kolankową podnieśliśmy o 1 pustak czyli coś ok. 25cm. Dało to spory zysk wewnątrz. Przedłużenie krokwi było jednak niezbędne ponieważ nie chcieliśmy aby nasz domek wyglądał jak grzybek w przymałym kapeluszu. Czasami można obejrzeć takie realizacje, gdzie po podniesieniu ścianki kolankowej ludzie zostawiają standardowe długości krokwi i wychodzi takie " coś". Mnie osobiście sie to nie podoba. Uważam, że okap dachu powinien być równy z balkonami ( jeżeli takie są).http://images32.fotosik.pl/15/a63300a9bc10dc71.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrNino 10.12.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witam wszystkich atlasowiczów Ja wraz z żoną też przymierzam się do zakupu tego projektu bardzo podobają mi się co nie które zmiany jakie wprowadziliście w swoich projektach lecz coraz bardziej przerażają mnie koszty jakie ponieśliście na zrobienie dachu jest on naprawdę potężny i masywny. Wszyscy kryliście dachówką zastanawiam się czy ktoś z was rozważał krycie blachą i czy miało by to duży wpływ na obniżenie kosztów myślę o cenie materiału a także i o uszczupleniu konstrukcji więźby dachowej. Pozdrawiam będę w dalszym ciągu obserwował wasze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 10.12.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witam wszystkich atlasowiczów Wszyscy kryliście dachówką zastanawiam się czy ktoś z was rozważał krycie blachą i czy miało by to duży wpływ na obniżenie kosztów myślę o cenie materiału a także i o uszczupleniu konstrukcji więźby dachowej. Pozdrawiam będę w dalszym ciągu obserwował wasze postępy Witaj, MrNino! Jeszcze nie gratuluję wyboru projektu... Co do dachu... Ja jeszcze jestem na etapie przygotowań do budowy, ale oczywiście rozważałem także temat obniżenia kosztów i związanego z tym pytania dotyczącego dachówki. Dyskusję na temat estetyki blachodachówki wolę ominąć (raz że to subjektywne, dwa, że dobra blachodachówka niekiedy nie jest do odróżnienia od ceramicznej.... przynajmniej z daleka). Poruszając ten temaz z architektem, otrzymałam jedną, prostą, decydującą odpowiedź: całe poddasze jest przykryte jedną wielką warstwą dachu. Taki dach musi być oczywiście świetnie ocieplony na zimę, i oczywiście świetnie izolowany na lato. Jeśli ktoś kiedyś mieszkał na poddaszu (a ja mieszkałem), ten wie co to znaczy. Tak więc można by rozpocząć dyskusję na temat "jak gruba ma być warstwa izolacyjna, by stworzyć na poddaszu miłą atmosferę mieszkalną", ale z własnego doświadczenia i po rozmowach z dachowcami wnioskuję, że jak słońce przypali w blachodachówkę, to będziesz przeklinał dzień, w który się zdecydowałeś na takie rozwiązanie. Ale... jest forum Tytana (poprzednik Atlasa), tam chyba parę osób położyło blachodachówkę. Warto by może się z nimi skontaktować, jak im się powodzi. Życzę powodzenia w wyborze projektu Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrNino 10.12.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Dzięki za sugestie marc_osborne Ja jednak nie mam złych doświadczeń związanych z poddaszami krytymi blacho dachówką. Mam jednak ograniczony budżet i przy tych wydatkach jakie opisują inni to z tego co wiem w cenie tego dachu moi znajomi wybudowali stan surowy ( projekty odrobinę mniej ładne ) Będę jednak walczył bardzo podoba mi sie adaptacja kordiana jestem ciekaw jaką dostał wycene na to okno w salonie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 12.12.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Hhmm...... Okno salonie Tak to ciekawe zagadnienie. Wycena wacha sie od 6000 zł do 12000zł w zależnosci od opcji . Rozmawiamy oczywiście o drzwiach przesuwnych(patio chyba to sie zwie). Cena zależy od podziału na 3 lub 4 części, rodzaju okuc suwanych itp. Cena nas troche zaskoczyła Ale nie ukrywa że spodziewaliśmy sie tego. Coś za coś. Mam nadzieję, ze efekt końcowy będzie rekompensował te koszty. Zawsze podobały nam się duże otwarte przestrzenie i przeszklenia. To ma być taka mała namiastka tego. Dlaczego przesuwne? Ponieważ nie chcemy tracic miejsca w salonie. Najciekawsze jest to, ze za kwote tego okna niektórzy wstawiaja wszystkie okna w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robactwo 12.12.2007 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Kordian, nieźle ! . Ale napisaliśmy już wyżej że kwestia gustu... A sąsiad obok stawia chatę o większej powierzchni zabudowy, i wkurza nas stwierdzeniami "no moje okna to 6k PLN, takie super i tanie!". Fajnie ma chłop, bo nasze do bloku 38m2 tyle kosztowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 18.12.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Hej Atlasowicze jakie dajecie ogrzewanie do swoich domków?My zastanawiamy sie nad podłogówką. Pozostaje tylko pytanie : Wszedzie czy tylko na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robactwo 18.12.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Nie chcę wszędzie podłogówki. Może wybierzemy wariant: - w łazienkach "zwykła" podłogówka z c.o. plus maty lub kable oporowe (komfort kiedy jeszcze lub już się nie pali c.o.), - w kuchni podłogówka z c.o. Reszta klasycznie, trzeba będzie dobrać jakieś grzejniki o niskim profilu, ładne ... Zobaczymy co będzie dalej. Po prostu jeszcze nie mamy projektu podłogi, pomysłu na konkretne materiały, a to może wiele zmienić. Lubimy podłogi z deski.Tymczasowo zaprojektowany kocioł na eko-groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian 18.12.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 My chcemy na dole łączyć gres i merbau. No i właśnie małe chwile zastanowienia nas dopadają. Na podłogówkę kleojonego parkietu nikt nie poleca. Więc w gre wchodzi parkiet trójwarstwowy. Zastanawiamy się jak to zda swoją rolę. Na forum wszyscy użytkownicy którzy posiadaja takie rozwiązanie chwalą je sobie ( chodzi mi o podłogówkę na deskach trójwarstwowych) Więc moze i u nas sie uda. Aha. Dzisiaj byliśmy u stolarza i dostaliśmy wycene na schody ( obkładamy betonowe). Całość z merbau+ stal - projekt indywidualny - 12500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LOOKIE 10.01.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Witam wszystkich. Ja również zainteresowałem się tym projektem, jestem w trakcie załatwiania papierzysków , może koło maja ruszę (mam nadzieję) Buduje pod Krakowem i w związku z tym mam pytanie czy ktoś z forumowiczów wybudował już ATLASA w okolicach Krakowa?? Bardzo bym chciał zobaczyć domek na "żywo" Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 13.01.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam Atlasowiczów! Własnie czeka mnie trudny etap zakupu materiałów i chciał bym się dowiedzieć, jak sprawdziły się u Was dane zawarte w zestawieniu materiałów (w kosztorysie lub w materiałach pomocniczych zawartych w projekcie)? Szczególnie interesuje mnie kwestia elementów konstrukcji żelbetowej (stali zbrojeniowej). Można dokonać zakupu na podstawie tych materiałów, czy warto postarać się o dodatkowe, niezależne obliczenia? Tak ogólnie to według moich obliczeń potrzebuję:- na fundament bloczek betonowy 38x25x14, ok. 1300 sztuk- na ściany zewnętrzne Porotherm 25 (a właściwie kozlowice Mega-Max 250, 1750 sztuk- na ściany działowe, beton komórkowy 59x24x12, ok. 760 sztuk- obliczenie stali wolał bym sobie oszczędzić, gdzyż nie jest to takie proste... Przypuszczam, że każdy z nas i tak buduje w troche odmiennej technologii, ale za wszelkie dane w celu porównań będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoll76 16.01.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Mam pytanie, czy jest ktoś kto buduje ten dom w okolicy Krakowa. Planujemy z mężem budowę i prawie zdecydowaliśmy się na ten projekt ale chcielibyśmy zobaczyć ten dom w realu. Jeżeli jest ktoś kto mógłby nam to umożliwić to proszę o informację . Mój adres [email protected]. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wino00 17.01.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Hej!!!U nas jest nieco zmian m. in. mala piwniczka i podniesione ściany kolankowe, stropy nad piwnicą i parterem monolityczne, ale wartości zbliżone. bloczek betonowy 38 x 25 x 14 2000 szt.solbet 24 x 24 x 59 1500 szt.solbet 12 x 24 x 59 (działówki) 600 sztstal 12 mm 2000 kgstal 6 mm 500 kgstal 16 mm 300 kgJestem na etapie projektu i wciąż kombinuję nad zagadnieniem dachu (blachodachówka czy dachówka) czy możecie podzielić się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami w tym względzie? Oczywiście jestem w pełni świadomy wszystkich za i przeciw, ale cena dachówki ceramicznej przyprawia mnie o zawrót głowy. Może ktos ma kalkulację na "nieszczęsną" blachodachówkę lub dachówkę cementową ?? A przy okazji czy ktoś wie ile m3 drzewa potrzeba na więźbę pod blachodachówkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts