witekk 26.06.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 witam serdecznie forumowiczów. Proszę o radę jakimi preparatami można postarzeć drewno. W salonie podparłem podciąg drewniany (nowy) dość starymi słupami z zastrzałem. Kolor i struktura drewna są różne, szczególnie kolor. Czy możecie coś pomóc, co zrobić aby belki były podobne ? Dziękuję z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 26.06.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Najlepsza rada to odłożyć na 50 lat. Wszystko inne to tylko imitacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 26.06.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 wpiernicz to na miesiąc do szamba ..i jakby co to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 27.06.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Najlepsza rada to odłożyć na 50 lat. Wszystko inne to tylko imitacja... Nie wiem jak z kolorem - raczej odpowiedni preparat (zapytaj fachowca), ale jeżeli chcesz postarzeć drewno to trzeba zacząć od jego struktury. W tym zakresie znakomite efekty daje piaskowanie odpowiednim ścierniwem. Wcale nie trzeba odkładać na 50 lat ani wsadzać w inne gówno, aby w 50 minut mieć drewno postarzone o 500 lat. Wiem - bo robiłem to ze znakomitym efektem. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 27.06.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Druciana szczotka - 15 minut pracy i belka wyglada jak sprzed potopu szwedzkiego - mozesz jeszcze pare razy mlotkiem walnac.Co do koloru to wystarczy potem zabejcowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 27.06.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Druciana szczotka - 15 minut pracy i belka wyglada jak sprzed potopu szwedzkiego - mozesz jeszcze pare razy mlotkiem walnac. Co do koloru to wystarczy potem zabejcowac ze stołem podobnie postąpisz ??? moze siekierką to jeszcze porąbiesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekk 27.06.2006 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 dzięki wszystkim za poradę. Ubawiły mnie szczerze szczególnie te g... i 50 lat. No zabawne. Eskimos daj znać na czym polega piaskowanie odpowiednim ścierniwem. Będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 27.06.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Selimmie Tak - ze stolem tez Nie napisalem zeby napierdlac ciezkim mlotem ile wlezie tylko zeby pare razy walnac - powstaja plytkie wgniecenia - dla uzupelnienia efektu mozna je ciemniejsza bejca potraktowac (nalepiej prawie czarna). Co do szczotkowania - nalezy ciagnac szczaotka wzdloz slojow drewna - drewno ma rozna twardosc i powstaja lekkie bruzdy. Na zakocznenie wypdaloby jeszcze pozaokraglac wszystkie rogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALWOWA 27.06.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Witam, dobre efekty / amatorskie / daje grzanie opalarką , drewno ciemnieje, często leko się rozsycha -starzeje się w oczach , na to nieregularnie dobra bejca i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 27.06.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 kiedys kupilem taki cudowny preparat na starzenie sie drewna efekt byl podobny jak z Calgonem stosuje sie go zeby obudowa łozyska nie pokryła sie kamieniem ale w mojej pralce jest obudowa na zewnątrz ...czyli wynika z tego ze tabletki Calgonu nalezy ciepać za pralke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 27.06.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Eskimos daj znać na czym polega piaskowanie odpowiednim ścierniwem. Jak już zauważył henryk_baszkowka - drewno składa się z warstw o różnej twardości, stąd podczas piaskowania powstają wgląbienia między słojami dokładnie takie jakie powstają na skutek wieloletniej erozji powietrzem. Sama technologia jest opisana setki razy w internecie - wystarczy w googla wpisać "piaskowanie drewna". W zależności od rodzaju drewna i pożadanego efektu - piaskować można piaskiem kwarcowym, żużlem pomiedziowym, korundem, kulkami szklanymi lub stalowymi i innymi ścierniwami . Potrzebny jest do tego odpowiedni osprzet (sprężarka, węże, dysze, chełm, piaskarka itd.) - stąd usługę tą wykonują raczej firmy tym sie parające. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.06.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Widziałem kiedyś prosty patent na porobienie dziurek jak po kornikach: deseczka z nabitymi gęsto cienkimi gwoździkami. Efekt fantastyczny, szczególnie jak kogoś robale doprowadzają do pasji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts