Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam rady na postarzenie drewna

Recommended Posts

witam serdecznie forumowiczów. Proszę o radę jakimi preparatami można postarzeć drewno. W salonie podparłem podciąg drewniany (nowy) dość starymi słupami z zastrzałem. Kolor i struktura drewna są różne, szczególnie kolor. Czy możecie coś pomóc, co zrobić aby belki były podobne ?

Dziękuję z góry za pomoc. 8)

Najlepsza rada to odłożyć na 50 lat. Wszystko inne to tylko imitacja...

Nie wiem jak z kolorem - raczej odpowiedni preparat (zapytaj fachowca), ale jeżeli chcesz postarzeć drewno to trzeba zacząć od jego struktury.

W tym zakresie znakomite efekty daje piaskowanie odpowiednim ścierniwem.

Wcale nie trzeba odkładać na 50 lat ani wsadzać w inne gówno, aby w 50 minut mieć drewno postarzone o 500 lat.

Wiem - bo robiłem to ze znakomitym efektem.

pozdrawiam.

Selimmie

Tak - ze stolem tez :)

Nie napisalem zeby napierdlac ciezkim mlotem ile wlezie tylko zeby pare razy walnac - powstaja plytkie wgniecenia - dla uzupelnienia efektu mozna je ciemniejsza bejca potraktowac (nalepiej prawie czarna).

Co do szczotkowania - nalezy ciagnac szczaotka wzdloz slojow drewna - drewno ma rozna twardosc i powstaja lekkie bruzdy. Na zakocznenie wypdaloby jeszcze pozaokraglac wszystkie rogi.

Eskimos daj znać na czym polega piaskowanie odpowiednim ścierniwem.

Jak już zauważył henryk_baszkowka - drewno składa się z warstw o różnej twardości, stąd podczas piaskowania powstają wgląbienia między słojami dokładnie takie jakie powstają na skutek wieloletniej erozji powietrzem.

Sama technologia jest opisana setki razy w internecie - wystarczy w googla wpisać "piaskowanie drewna".

W zależności od rodzaju drewna i pożadanego efektu - piaskować można piaskiem kwarcowym, żużlem pomiedziowym, korundem, kulkami szklanymi lub stalowymi i innymi ścierniwami .

Potrzebny jest do tego odpowiedni osprzet (sprężarka, węże, dysze, chełm, piaskarka itd.) - stąd usługę tą wykonują raczej firmy tym sie parające.

pozdrawiam.