Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres i parkiet-czym TANIO zniwelować 7mm różnicę poziomów?

Honorka

Recommended Posts

Witam

Przede mna kolejny problem - wylewki w jednej płaszczyźnie a docelowo na jednej płaszczyźnie parkiet z gresem. NIe ma mowy o panelach. Chcę mieć parkiet. A między nim a gresem jest jakieś 13mm minus 5-6mm na klej to zostaje 7mm. Jak to dolać? Czym? Pod gresem ma byc podłogówka - wylewka jest już na wysokości 5-7cm, dolanie jeszcze centymetra...trudno. Problem w tym - czym to TANIO rozwiązać? Wylewki samopoziomujące to horrendalny koszt. Do "wylania" jest 40m2 :(

Miałam podobny problem tyle, że na odwrót. Drewno miało 15mm więc było wyżej od gresu...Za namową naszego wylewkarza, który stanowczo odradził wylewkę samopoziomującą (a mógł chłopina na niej zarobić :o ), bo może pękać, zastosowaliśmy klej elastyczny Terranovy, którym można kleić do wysokości (z tego co pamiętam) 1,5 lub 1,8 cm. Klej cenowo podobny do np. ceresitu CM17 i wychodził o połowę taniej niż wylewka samopoziomująca. Kafelkarz twierdził, że klej mocny jak jasna cho...era. Jesteśmy po sezonie grzewczym (też podłogówka na 60m gresu) i nic się nie dzieje, klej wspaniale przewodzi ciepełko, nie pęka.

ps. Kleju tego raczej nie kupisz w zwykłym hipku. Ja kupowałam u przedstawiciela Terranovy. Poczytaj tutaj.

Stokrotne dzięki za odzew i rady!

Sonika - napisałam, ale juz teraz wiem, że to chyba ie byłby najlepszy pomysł. Płyta OSB na ogrzewaniu podłogowym słabo przewodziłaby ciepło a przeciez musiałby sie nagrzać gres... Ale bardzo Ci dziekuję za podsunięcie rozwiązania.

Rezi - chyba strzał w dziesiątkę! Już nawet sprawdziłam u mojego producenta parkietu - taka grubośc bez problemu!!! No to ciężar z głowy mi zdjąłeś człowieku! Dziękuję, dziękuję, dziękujeeeeeeeeee! Mi, babie do glowy nie przyszło najprostsze rozwiązanie. Parkieciarz powiedział 22mm i zakodowało sie na amen :)

Joola - miałaś ten sam problem co ja :) U Ciebie drewno wyżej gresu u mnie gres niżej niż drewno ;) ;D Niemniej dzieki za radę. Rezi rozwiązał mój problem :) Juhuuu