Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam dylemat niezwykle ciężki.Muszę zdecydować się na któryś bank.(Obydwa przeciągają wydanie decyzji o udzieleniu kredytu).Potrzebuję dowiedzieć się jak w tych bankach wygląda współpraca -np. czy transze wypłacają terminowo czy też są poślizgi w terminach,oraz jak wygląda kontakt(w razie potrzeby oczywiście) z przedstawicielami tych banków.proszę o opinie na temat.Dzięki krystyna
https://forum.murator.pl/topic/56413-ge-money-bank-czy-millenium-potrzebuj%C4%99-opinii-od-transzach/

ubezpieczenia w Millenium są zaj... ście drogie :(

kwota dotąd uruchomiona 50 tys, odsetki 205, ubezpieczenia 260 PLN

A do ubezpieczenia nie liczysz czasami przejściowego zabezpieczenia do czasu wpisu do księgi wieczystej???Bodajże to 120zł/miesiąc.Jak uzyskasz wpis to te 120zyla odejdzie. Co do wypłat transz w Millenium-składasz wniosek potwierdzony odpowiednimi wpisami do dziennika budowy i np. zdjęciami z budowy i po 3-4dniach masz kase na koncie.Nie wymagają rachunków,nie pilnują etapów-transze są dość spore a nie tak jak kumpel ma w Jakimś GE czy innym Money Banku/nie pamiętam konkretnie jakim/ praktycznie po każdym etapie w stylu "dachówka",musi zaiwaniać z wnioskiem do banku i tak mu wypłacają po 20tys

ja mam w GE

transze wyplacone 2 - terminowo (rozliczane na podstawie zdjec i wpisow w dzienniku budowy), bez zadnych faktur.

Przed wpisem do KW oprocentowanie wyzsze o 0,95% (kredyt w CHF)

2 lata ubezpieczenia gratis w Warcie

W pierwszym roku wymagaja ubezpieczenia od utraty pracy.

A do ubezpieczenia nie liczysz czasami przejściowego zabezpieczenia do czasu wpisu do księgi wieczystej???Bodajże to 120zł/miesiąc.Jak uzyskasz wpis to te 120zyla odejdzie. Co do wypłat transz w Millenium-składasz wniosek potwierdzony odpowiednimi wpisami do dziennika budowy i np. zdjęciami z budowy i po 3-4dniach masz kase na koncie.Nie wymagają rachunków,nie pilnują etapów-transze są dość spore a nie tak jak kumpel ma w Jakimś GE czy innym Money Banku/nie pamiętam konkretnie jakim/ praktycznie po każdym etapie w stylu "dachówka",musi zaiwaniać z wnioskiem do banku i tak mu wypłacają po 20tys

Bardzo ciekawe to co piszesz ... :) Przepytaj kolegę dokładnie jak sobie ustalił wysokość transz, jaki ma udział własny i parę innych detali i wtedy porównuj. Ja mam kredyt w GE i powiem Ci że wygląda wszystko to tak jak opisałeś dla millenium (przy czym zdjęcia robi pracownik banku). Dodatkowo nie jestem zmuszony do posiadania kolejnego konta, jak chcę wykonać nadpłatę nie muszę osobiście pojawiać się w oddziale tylko wykonuję przelew nie ruszając się z domu. Jeszcze parę zalet by się znalazło ale suma sumarum oferty GE i milenium są na tyle podobne, że mieliśmy niezły ból głowy z wyborem. Przeważyło to, że w GE zaniosłem papiery i załatwili wszystko za mnie a w M okazało się że musiałbym wziąć ze 3 dni urlopu ...

A czy ktos juz brał ostatnia transzę kredytu w Millenium. Wiem, że wtedy jest inspekcja na budowie. Jak myslicie czy jeżeli zostało mi do zrobienia: glazury,terakoty, armatura i drzwi wewnetrzne - wypłacą mi kredyt do końca
A czy ktos juz brał ostatnia transzę kredytu w Millenium. Wiem, że wtedy jest inspekcja na budowie. Jak myslicie czy jeżeli zostało mi do zrobienia: glazury,terakoty, armatura i drzwi wewnetrzne - wypłacą mi kredyt do końca

To trzeba sprawdzić co było podane w kosztorysie przy składaniu wniosku o kredyt odnośnie kosztów tych elementów i wtedy będzie jasne :)

Potwierdzam wszytko co zostało napisane na temat GE. Na razie wypłacone dwie transze - jedna w 3 dni robocze, druga w 4 dni robocze - na podst. ksera DZB, zdjęć na płycie od nas i wypelnionego wniosku. Nie trzymaja sie scisle tych ustalonych procentow wykonania prac do wyplaty, a tego sie obawialam. Na razie nie mam zastrzezen :wink:

Mam takie pytaneczko: czy wpis do ksiegi wieczystej nastepuje dopiero po oddaniu domu?

Mam takie pytaneczko: czy wpis do ksiegi wieczystej nastepuje dopiero po oddaniu domu?

To zależy komu chcesz oddać ten dom :wink: a na serio to wpis jest uruchamiany przed wzięciem pierwszej transzy. Problemem jest to że to trwa i do czasu uzyskania prawomocnego wpisu banki zabezpieczają się na różne sposoby.

Wpis do księgi wieczystej w 90% przypadków otrzymuje się około 3miesiące po złożeniu wniosku o wpis.Za mnie to zrobił bank.

dyz napisał

Bardzo ciekawe to co piszesz ... Przepytaj kolegę dokładnie jak sobie ustalił wysokość transz, jaki ma udział własny i parę innych detali i wtedy porównuj. Ja mam kredyt w GE i powiem Ci że wygląda wszystko to tak jak opisałeś dla millenium (przy czym zdjęcia robi pracownik banku). Dodatkowo nie jestem zmuszony do posiadania kolejnego konta, jak chcę wykonać nadpłatę nie muszę osobiście pojawiać się w oddziale tylko wykonuję przelew nie ruszając się z domu. Jeszcze parę zalet by się znalazło ale suma sumarum oferty GE i milenium są na tyle podobne, że mieliśmy niezły ból głowy z wyborem. Przeważyło to, że w GE zaniosłem papiery i załatwili wszystko za mnie a w M okazało się że musiałbym wziąć ze 3 dni urlopu ...

Napisałem ,że nie pamiętam jaki to był bank.Może GE może inny...Wklad własny kumpla to powyżej 50% .Nie on ustalał wysokość transz tylko bank mu "zaproponował".

BTW. czy pracownik banku GE robi zdjęcia nieodpłatnie? To tylko tak z ciekawości.U mnie jest tak ,że wypłacili w 90% kredyt a przed ostatnią transzą zjawia się "ynspekcja" z banku co kosztuje mnie 200zł i dopiero wtedy wypłacają ostatnią ratę.

Co do osobnego konta to jak dla mnie jest to jak najbardziej korzystne.Wiem ile mam na "swoim" a ile na bankowym.Poza tym wiem dokładnie ile mnie kosztował dom bo wydaje tylko tamtych pieniędzy.

:dyz Wybrałeś GE i bardzo dobrze.!!! Mnie w millenium wnerwiają obowiązkowe ubezpieczenia życiowe i majątkowe .Chyba w przyszłości wezme konsolidacyjny w innym gdzie takowe jest wliczone w rate.No chyba,że po kalkulacji mi wyjdzie,że taka rata jest większa niż w obecnym banku.

Aha i najważniejsze-przy braniu kredytu korzystałem z profesjonalnego doradcy kredytowego - mojego dobrego kumpla.Przeanalizował mi warunki kredytowe we Wszystkich możliwych bankach i wybraliśmy razem najlepszą ofertę.Na sierpień 2005r takową miał Millenium.

Wszystkie ew. inspekcjie przed i w trakcie kredytu w Ge sa bezplatne. Dla mnie plusem bylo to, ze nie wymagali wyceny nieruchomosci do wniosku kredytowego (tylko taie banki bralismy pod uwage - mozna negocjowac!). Za co mam placic 600 zł! skoro nawet nie wiem czy w danym banku wezme kredyt! :wink:

Wpis do księgi wieczystej w 90% przypadków otrzymuje się około 3miesiące po złożeniu wniosku o wpis.Za mnie to zrobił bank.

dyz napisał

Bardzo ciekawe to co piszesz ... Przepytaj kolegę dokładnie jak sobie ustalił wysokość transz, jaki ma udział własny i parę innych detali i wtedy porównuj. Ja mam kredyt w GE i powiem Ci że wygląda wszystko to tak jak opisałeś dla millenium (przy czym zdjęcia robi pracownik banku). Dodatkowo nie jestem zmuszony do posiadania kolejnego konta, jak chcę wykonać nadpłatę nie muszę osobiście pojawiać się w oddziale tylko wykonuję przelew nie ruszając się z domu. Jeszcze parę zalet by się znalazło ale suma sumarum oferty GE i milenium są na tyle podobne, że mieliśmy niezły ból głowy z wyborem. Przeważyło to, że w GE zaniosłem papiery i załatwili wszystko za mnie a w M okazało się że musiałbym wziąć ze 3 dni urlopu ...

Napisałem ,że nie pamiętam jaki to był bank.Może GE może inny...Wklad własny kumpla to powyżej 50% .Nie on ustalał wysokość transz tylko bank mu "zaproponował".

BTW. czy pracownik banku GE robi zdjęcia nieodpłatnie? To tylko tak z ciekawości.U mnie jest tak ,że wypłacili w 90% kredyt a przed ostatnią transzą zjawia się "ynspekcja" z banku co kosztuje mnie 200zł i dopiero wtedy wypłacają ostatnią ratę.

Co do osobnego konta to jak dla mnie jest to jak najbardziej korzystne.Wiem ile mam na "swoim" a ile na bankowym.Poza tym wiem dokładnie ile mnie kosztował dom bo wydaje tylko tamtych pieniędzy.

:dyz Wybrałeś GE i bardzo dobrze.!!! Mnie w millenium wnerwiają obowiązkowe ubezpieczenia życiowe i majątkowe .Chyba w przyszłości wezme konsolidacyjny w innym gdzie takowe jest wliczone w rate.No chyba,że po kalkulacji mi wyjdzie,że taka rata jest większa niż w obecnym banku.

Aha i najważniejsze-przy braniu kredytu korzystałem z profesjonalnego doradcy kredytowego - mojego dobrego kumpla.Przeanalizował mi warunki kredytowe we Wszystkich możliwych bankach i wybraliśmy razem najlepszą ofertę.Na sierpień 2005r takową miał Millenium.

I to są święte słowa, bierze się to co w danym momencie jest najlepsze na rynku a że sytuacja zmienia się z dnia na dzień i banki starają się pozyskać klienta to raz jeden jest lepszy raz drugi :) Np ubezpieczenia czy załatwienie spraw fiskalno sądowych. W momencie kiedy ja szukałęm to millenium nie baiło się w takie działania i sam musiałbym (jak już wspomniałem) załatwiać wszystko.

Wysokość transz bank może oczywiście proponować, zwłaszcza wysokość pierwszej której wielkość jest ograniczona różnymi względami ale poza tym to zarówno ilość jak i wielkość transz to sprawa klienta. Pracownik GE zdjęcia robi nieodpłatnie. Ostatnia inspekcja jest również nieodpłatna. Jest jeden chaczyk, miesiąc po uzyskaniu pełnej kwoty ostatnij transzy musisz mieć odbiór domu. Są jednak na to metody. Zostawia się z ostatniej transzy symboliczną kwotę i wyciąga jak już odbiór jest o krok :)

Co do osobnego konta to akurat nie mogę się zgodzić że posiadanie osobnego konta umożliwia lepsze zarządzanie pieniędzmi, no chyba że budujesz tylko za kredyt i nic nie dokładasz z aktualnych oszczędności. Mi się to nie udaje :)

Co do osobnego konta to akurat nie mogę się zgodzić że posiadanie osobnego konta umożliwia lepsze zarządzanie pieniędzmi, no chyba że budujesz tylko za kredyt i nic nie dokładasz z aktualnych oszczędności. Mi się to nie udaje :)

Świete slowa - kasa leci jak woda niestety :wink:

Co do osobnego konta to akurat nie mogę się zgodzić że posiadanie osobnego konta umożliwia lepsze zarządzanie pieniędzmi, no chyba że budujesz tylko za kredyt i nic nie dokładasz z aktualnych oszczędności. Mi się to nie udaje

Wydałem xxxtys ze swoich -teraz kredyt xxxtys + na koncie rosną oszczędności.Jak zbraknie /komu nie zbraknie:):)/ będziemy opróżniać :lol: :lol:

Twierdzę ,że taki sposób jest dla mnie najlepszy na kontrolę wydatków.Przy moim rozrzutnym trybie wydawania kasy/dochody przeciętne ,żaden ze mnie Kulczyk :):)/ + bonus w postaci posiadania równie rozrzutnej małżonki nie upilnowałbym finansów w inny sposób... Co innego tzw. "oszcżędni z natury" /chwała i podziw!!!/ -dla nich faktycznie lepiej wydawać z jednego konta,gdyż kontrola dwóch może przerastać zdolności kontrolowania big :):)