Bonzai 27.06.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Z czego macie zrobione odwodnienie z rynien. Czy sa to gotowe rozwiązania z osadnikiem czy też sami robiliście z rur PCV bez orginalnych akcesoriów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 27.06.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 W skrócie zrobiłem to tak. Ryny wchodzą do studzienek z osadnikiem zanieczyszczeń (liści). Od studzienek rura PCV ok. 1,5 m pod brukiem (opaską). Od rur pcv odchodzą rury z dziurkami (używane do np. odwadniania owinięte włókniną). Od każdej rynny ok 7 m rury. Rury ułożone na głębokości ok 70 cm. Przed położeniem rur wykopy wysypane grubym żwirem. Rury też obsypane żwirem tak. ok 5cm i zakopane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LamiaReno 01.07.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 czy te 70 cm wystarczy, aby nie przemarzało? wiosenne roztopy na dachu ale ziemia jest długo zmarznięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawa 02.07.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Mam szczwany plan. Z rynny prez studienkę filtrującą i rurą PCV nad drenażem, jakiś metr pod ziemią, ruru wokół budynku i na tyły domu, a tam zbiornik na deszczówkę. Tego ostatniego jeszcze nie ma ale w planie jest plastikowy 3-4 m3 przepływowy. Jeśli się przeleje to stokiem w dół 70 m i do strumyka okresowego. Taki jest plan a jak to będzie działać to napiszę za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 02.07.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Ja zrobie tak: /materiały juz kupione-czekam na powrót do zdrowia by móc kopać/Odprowadenie z rynien do studzienek drenarskich wykonanych z rury karbowanej typu Wavin 315mm z osadnikiem.Studzienki będą na głębokości około 50cm a osadnik w dnie/na liście i innuy syf/ około 75cm.Studnia taka będzie przykryta betonową kratką chodnikową o wymiarze 0,5mx0,5m i przysypana ziemią.Lokalizacja około 1m od ściany fundamentowej w każdym z narożników budynku/tam gdzie są rynny.Połaczenie pomiędzy studzienkami rurami drenarskimi dn113mm z odprowadzeniem wód do wykopanej studni z kręgów betonowych na głębokość ca. 5m -5 kręgów po 1 mb.Przy powierzchni dachu około 250m2 jestem w stanie zagospodarować wodę w ilości około 70m3/rok.Zakładając podlewanie w okresach suchych czyli od maja do września wychodzi ponad 15m3 na miesiąc.Rozwiązanie takie kosztuje około 2tys zł +praca własna...taniej się ni da a przy okazji mam wykonany drenaż opaskowy budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek8 05.07.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Z czego zrobić zbiornik na wodę deszczową. Mam kilka pomysłów ale wszystkie maja słabe punkty. Chciałbym zebraną wodę wykorzystać do podlewania itd. Zbiornik na deszczówke z kregów wydaje mi sie nieszczelny i nie bedzie można w nim przechowac wody w dłuzszym czasie, stalowy niepraktyczny bo rdzewieje nie mam zamiaru go konserwować. Plastikowy wydaje się najpraktyczniejszy ale nie mam pojęcia skąd w rozsądnej cenie zdobyc taki o pojemnosci ok 3- 5 m3. Może ktos ma dobry pomysł na zakopany zbiornik na deszczówkę, proszę o radę z ewentulna ceną zbiornika i praktycznymi wskazówkami eksploatacyjnymi. Z góry dziekuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 06.07.2006 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Witam Ja mam 3 zbiorniki po 1000l zakopane w ziemi. Kupiłem je w swoim zakładzie, za 50 zł/szt. Zobacz na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 06.07.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Mymy kupili zbiornik betonowy 6m3 za 1600 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuperMario 06.07.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Przymierzam się obsadzić swój dom oknami PCV firmy Wilke&Wilke, czy ktoś już ma u siebie założone okna tej firmy albo czy może na ten temat coś powiedzieć? http://wilke.pl/pvc.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts