Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kot biurowy - :((((((((( zabity?

Mufka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mufka, polecam strone http://www.miau.pl , jezeli decydujesz się na dołączenie do grona zakoconych :D

podstawowe wiadomości na temat opieki nad kotem http://abckota.pl/iok.html

informacje dla alergików

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=20512&sid=56085df66c137cfb47abeef3f8e1d796

dziekuje bardzo :)

:D jak mi zdrowie pozwoli to oczywiscie kotek zostanie

whiskas i Kitekat, to najgorsze smieci, jakie sobie można wyobrazić

tym sie NIE karmi kotów :evil:

Dokladnie - tym bardziej ze - o dziwo - dobrej jakosci karma z gabinetu weterynaryjnego (czy sklepu dla zwierzat NIE JEST DROZSZA!!!!!

Dobre, zbilansowane karmy - typu Purina, Hills, czy Royal Canin - to nie tylko jedzenie ale tez duzo wieksza szansa ze nasz kot nie bedzie mial problemow z nerkami, zoladkiem watroba itp. (na leczenie ktorych naparwde wydamy duzo wiecej kasy)

Whiskas, Kitty Cat ze zwyklego sklepu to taki ociekajacy tluszczem hamburger z Mc Donadlsa, bialko w nich jest najgorszej jakosci , mieso tez - tluste i niezdrowe , a koszt wcale nie mniejszy!!! a nawet wiecej sie wydaje karmiac niby "tanim" whiskasem

(Inna rzecz ze Ty decysujac sie na McDonaldsa robisz to swiadomie, Twoj kot nie ma wyboru - musi jesc to co mu dasz :-? )

Dla porownania :

saszetka Whiskasa kosztuje od 2 zl - do 3 zl (zalezy czy hipermarket czy osiedlowy sklepik jest miejscem zakupu )

Dorosly kot je ok 3 (4) saszetek => licze najtanszym kosztem

2 x 3 = 6 zł dziennie

A teraz dobra, zbilnasowana karma, (min. zabezpieczajaca przed kamieniami nerkowymi,majaca odpowiednie proporcje tluszczu bialek i witamin itp - stanowiaca kompletny zbilansowany posilek )

worek 2 kg Royala kosztuje ok 65-70 zł , stosujemy scisle okreslona dawke karmy - np. dla zdrowego doroslego kota o prawidlowej wazde - jest to ok 60- 65 gramow dziennie = czyli taki wor starcza na okolo 30 dni czyli miesiac spokojnie.... Koszt dziennego wyzywienia kota to ok. 2,3- 2,5 zł !!!. Dziennie!

I teraz pytanie - wolisz karmic kota niezdrowym jedzeniowym g.... za 6 zl dziennie, czy swietnej jakosci karma za 2-3 zł dziennie?

Kochane babki :D

Po zapoznaniu sie z literatura tematu, moje koty jedza pokarm przygotowany przeze mnie wg przepisu podanego przez pania weterynarz, tak wiec jedza piers kurczaka z warzywami i ryzem (przy czym ryz, warzywa to dodatki), raz na jakis czas tunczyka, twarozek , lyzeczke jogurtu, mintaja. Piers zastepuje czasem zoladkami kurzymi. maja chrupki kocie ale to tylko do podjadania, nie jest to ich danie dnia ;). Maja sie o wiele lepiej niz ja :o .

Kochane babki :D

Po zapoznaniu sie z literatura tematu, moje koty jedza pokarm przygotowany przeze mnie wg przepisu podanego przez pania weterynarz, tak wiec jedza piers kurczaka z warzywami i ryzem (przy czym ryz, warzywa to dodatki), raz na jakis czas tunczyka, twarozek , lyzeczke jogurtu, mintaja. Piers zastepuje czasem zoladkami kurzymi. maja chrupki kocie ale to tylko do podjadania, nie jest to ich danie dnia ;). Maja sie o wiele lepiej niz ja :o .

karmienie po "domowemu" o ile jest prawidlowe- tez jest ok

tyle ze wiecej czasu zajmuje

ja mam kota z "syndromem urologicznym" czyli robia mu sie kamienie w nerkach i ma problemy z siusianiem :( , tak wiec jest skazany na specjalna lecznicza karme (i po domowemu karmic go nie moge) - od czasu do czasu ulegam jego blagalnym "miaukom" i dostaje kawaleczek surowego miesa czy jogurtu (choc teoretycznie nie powinnam tego robic )

aha - krewetki tez uwielbia :wink: