engi 14.03.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Wczoraj obejrzałam płytę z Targów Ekologicznych na temat eko- paliw.Jest inicjatywa rozpowszechnienia "zielonego węgla" czyli po prostu uprawy na nieużytkach specjalnej wierzby o bardzo szybkim przyroście.Z jednego hektara uprawy - 40 ton masy do spalenia.Dodatkowych korzyści jakimi są tlen w atmosferze i oczyszczanie gruntu przez system korzeniowy tej rośliny nie będę rozwijała.Można tym się zajmować jako rodzaj działalności rolniczej na gruntach nieopłacalnych.Ja mam wolne 8 arów i bardzo poważnie zastanawiam się na przeznaczenie ich pod taką uprawę na cele własne.Czy ktoś z was ma doświadczenia w tym względzie.Chociażby na opał do kominka!!!Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 14.03.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Zasmiecisz tylko dzialke. Szkoda zachodu.Poczekaj az ruszy to na szeroka skale i dopiero wtedy poznasz plusy i minusy. Na razie to zarobic na tym chca sprzedawcy sadzonek i specjalistycznego sprzetu do zbiorow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 14.03.2003 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Mam działkę (byłe pastwisko), która leży odłogiem .Chyba lepiej żeby rósł tam las wierzbowy!(nie trzeba kosić łąki)Moim zdaniem to dobra idea.W przydomowym ogródku nie zamierzam sadzić tej wierzby.Może odezwie się ktoś kto ma jakieś doświadczenia w tym względzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 14.03.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 patrz: http://www.jero.pl wg powyższego dla potrzeb własnych potrzebny obszar to 20-30a.jesli do kominka to trzeba min. 3 lat dla osiagnięcia odpowiedniej grubości pnia. z cieńszych można produkować brykiety.uwaga pitbula słuszna jesli chodzi o mała działkę.jeśli chodzi o biznes - to ten kto zacznie pierwszy - wygra (o ile biznes się uda)pionierzy nie pytają innych o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 14.03.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Z biopaliwami tez bylo wszystko jasne - co bardzie zaradni kupili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 14.03.2003 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Właśnie ptezentację tej firmy oglądałam.Gdybym chciała ogrzewać wierzbą musiałabym mieć kilkadziesiąt arów.Ja chciałabym je wspomóc ogrzewaniem kominkowym z własnego lasu wierzbowego.jestem na etapie budowy, więc te trzy lata są akurat w sam raz - prędzej się nie wprowadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 14.03.2003 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Pitbul!Wejdż na stronę Jero - może się przekonasz.Z biopaliwami to nie ma nic wspólnego.Drewno jako opał jest ekologiczne - nie zawiera siarki jak węgiel a porownywalny jest z miałem węglowym.W górach gdzie buduję o tej porze zamiast świerzego powietrza rozciąga się smog z opalanych miałem najgorszego gatunku (miejscowi mówią na to muł) pieców. ZGROZA!!!Będę właśnie tam propagowała to ogrzewanie, bo nieużytków tam jest sporo, chociażby zasadzić na sadzonki i dać je im za darmo!Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 14.03.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 pitbull - biopaliwa to był skok na kasę (naszą). Ponieważ biopaliwa (olej + spirytus) sa droższe od produktów rafinerii konieczne są dotacje z budżetu. I chodziło o to kto to chapnie.A wierzby nikt nie dotuje. Przy rosnacej ilości kominków i pieców na drewno może zabraknąć w okolicy grabu, choć to chwast, nie mówiąc o dębie.Krótko mówiąc - jak kto widzi w tym interes, niech działa, może będę jego klientem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 14.03.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Slusznie - macie racje. Kto pierwszy ma najwieksza szanse w "zgarnieciu puli" Ale i tak mi sie wydaje ze "karty zostaly rozdane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 14.03.2003 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 O co Ci chodzi z tą kasą.Sam zasadzisz, zetniesz, to sam będziesz paliłza darmo nie szkodząc środowisku.Bez pracy nie ma kołaczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 14.03.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Nie chciałbym krakać, ale jak znam czerwonego luda, to takim co se na własny użytek sieją i zbierają państwo dowali jakiś podatek. Tak jak prądu nie możesz sobie produkować na własny użytek. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.03.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Możesz sobie prąd produkować na własny użytek. Sprzedawać tylko nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 14.03.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Jesteś pewien?Bo mi się wydaje, że na byle wiatrak trzeba już jakichś pozwoleń (z energetyki ?). Ale pewien nie jestem. To ma pewien sens z punktu widzenia państwa. Bo jak firma A produkuje prąd i sprzedaje firmie B to od tego idą podatki. A jakby się firmy połączyły to taka firma AB produkowałaby prąd na własny użytek i nie płaciłaby. Chociaż w sumie to przychód firmy A jest kosztem firmy B i podatkowo to się neutralizuje... Nie, no nie wiem jak to jest. Jest tu jakiś ekspert? Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 14.03.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Może nie w tym miejscu ,ale było troszkę o ekologi ,chciałbym żeby ktoś stworzył wątek o ogniwach paliwowych ,cena ,kiedy,i uroki tego rozwiązania .Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 14.03.2003 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Kochani. Już wcześniej analizowałem pomysł zielonego węgla. Wg mnie inwestycja może być opłacalna przy założeniu wielkohektarowej plantacji (>200 ha), zmechanizowaniu zbiorów i budowie własnej brykieciarni. Oto dlaczego.1 m3 drewna kupowanego w lesie (na pniu) kosztuje ok. 30 zł (jeśli sami zetniemy, ułożymy i wywieziemy. Własne wierzby też musimy sciąć), a zatem korzyść z uprawy na własne potrzeby z 1ha to 30 m3 x 30 zł = 900 zł. Poza tym o wiele łatwiej jest ściąć 2 brzozy niż setki gałązek wierzby, aby uzyskać 1 m3 opału i może okazać się, że zajęło nam to wielokrotnie więcej czasu niż zakup drewna w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 14.03.2003 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Te wierzby to dobre dla rolników i to takich, którym pole leży odłogiem. Pytanko do tych którzy jeszcze mają pracę. Jak zamierzacie czasowo pogodzić pracę zawodową, robotę przy utrzymaniu domu (drobne naprawy, trawniczek i kupa innych) a do tego jeszcze uprawa wierzby! Może zakładając plantację wierzby "na własne potrzeby" zaczniemy również po pracy sami piec chleb, hodować kury, świnie i krowy... Niech plantacją wierzby zajmą się zawodowo wielkie gospodarstwa rolne (produkt hurtowy będzie zawsze tańszy) a Ci co mają po parę hektarów mogą sobie kupić trochę brykietu za otrzymane dotacje unijne do pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 14.03.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 A wiesz Grzegorz, że z tym chlebem to niezły pomysł. Moim marzeniem nie jest własny dom, ale ucieczka od tego co nazywam SYSTEMEM. Ale to rozmowa na inną okazję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 14.03.2003 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Znam takiego jednego, co uciekł od SYSTEMU w Bieszczady (w latach 80- tych piastował wysoki stołek w wielkim przedsiębiorstwie). Żyje teraz jak dziad ze stadem owiec. Może i jest teraz szczęśliwy na swój sposób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.03.2003 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Oj Smoku, Smoku.W całej sprawie chodzi o to że przy wierzbie tę samą masę drewna zbieramy co drugi rok (nie co 3 bo tak jest tylko za pierwszym razem) a jeżeli drewno jest z "lasu" to co ok. 10-20 (taki jest średni czasokres wkraczania w drzewostany z cięciami pielęgnacyjnymi, z których pozyskuje się jakąkolwiek masę drzewną).Poza tym bnie ma tutaj żadnego porównania jeżeli chodzi o nakłady pracy (na korzyść wierzby oczywiście).W Tychach jest elektrownia, która właśnie zmienia technologię na "wierzbową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 14.03.2003 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Forest, sugerujesz, że łatwiej ściąć kilkaset gałęzi, niż dwie brzozy ? Może nie rozumiem czegoś, jeśli możesz to wytłumacz i przekonaj mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts