Grzegorz63 14.03.2003 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Smok ma rację. Dwie brzozy to pikuś w porównaniu z plątaniną kilkuset gałęzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 15.03.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Cały problem polega na tym że powinny być sprzedawane brykiety wyprodukowane ze zrębek wierzby szybkorosnącej, a same plantacje mają być w założeniu zapleczem produkcyjnym wierzby dla brykieciarni i w związku z tym mają dać szansę rolnikom którzy nie mają na dziś z czego żyć a mają pola. Dlatego bardzo ważne w tym wszystkim to by powstało jak najwięcej brykieciarni w Polsce i żeby brykiet kosztował np nie więcej niż 200 zł za tonę. Wtedy kupią go chętnie wszyscy a przede wszystkim ci co palą miałem, węglem czy koksem bo ogrzanie domu będzie kosztowało np 1000-1200 zł rocznie. Na takie ogrzewanie stać będzie wszystkich. Zbiór na własne potrzeby wierzby jest kłopotliwy bo trzeba ją ściąć i przechowywać jakiś czas (odparowanie wody) tak by nadawała się do palenia. Dodatkowo trzeba ją rozdrobnić na kawałki bo trudno sobie wyobrazić palenie witek 6 m !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.03.2003 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Ścięcie dwóch brzóz o masie drzewnej rzędu 3 m3 (w sumie), ich okrzesanie z gałęzi, pocięcie na kawałki a następnie zrębkowanie na zrębki wielkości 2-4 cm (bo takimi się pali w tych technologiach) trwa tyle ile ścięcie przez kombajn i natychmiastowe ich rozdrobnienie ok. 0,5 ha pola wierzby, kosztuje też więcej (i to dużo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 16.03.2003 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Forest, toż to pisałem, że opłaca się tylko zakładać duże plantacje i zbierać maszynowo. Na pół ha kombajn nie przyjedzie ( z wielu względów), więc uprawa na własne potrzeby jest nieopłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.03.2003 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Jeżeli na własne potrzeby to nie liczysz wtedy robocizny (tylko własny czas) a to już zmienia postać rzeczy.Ale porównywalnym paliwem są trociny. Wiele tartaków pozbywa się ich za darmo! Wystarczy odpowiedni piec i za 50 zł miesięcznie (dowóz trocin ciągnikiem) masz ogrzewanie. Trzeba tylko "pogadać" z właścicielem tartaku. Po tym często boli głowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 16.03.2003 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 ha ha ha Forest. Skąd to znam ? Trocin nie obgadałem, ale drewno na więźbę. Nota bene trocin tam sterta leży. Czy takie ogrzewanie jest bardzo absorbujące ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 17.03.2003 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Witajcie!Zrobiła się ciekawa dyskusja.Odejście od SYSTEMU w rozsądnych granicach to jest to!Nie trzeba być odrazu dziadem!A chleb domowy jest przepyszny , jak tylko mam czas , to wypiekam!Wracając do wierzby i jej cięcia, to jest urządzenie podobne do kosiarki z tarczą, które świetnie radzi sobie z wierzbą.Póżniej tylko pociąć w wiązki i do suszenia!Po co chodzić do siłowni, można popracować na powietrzu i zrobić coś pożytecznego przy okazji.Nie tylko chodzi o oszczędności , ale o działanie proekologiczne , które opisałam na wstępie.Pzdr-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 17.03.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Wszystkie nowości są bardzo reklamowane po to by zdobyć potencjalnych nabywców. Plantacja wierzby nie jest to takie oczywiste. Do tego trzeba mieć odpowiednio dużą działkę, oraz jak mniemam jakiś magazyn na przechwanie paliwa zimą. No bo nie wyobrażam sobie cięcia wierzby w takich zaspach jak ostatnio.Ja podszedł bym do tego bardzo ostrożnie. Wydaje się że alternatywą mogą być piece na miał, lub trociny.Ja mam w projekcie kotłownię gazową.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 widziałam taki watek "gaz czy olej" znajdzcie i poczytajcie i napiszcie swoje opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 17.03.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Czyzby nikt nie zauwazyl kto tu sie naprawde oblowi. Cena sadzonek wierzby jest nieporozumieniem i prawdopodobnie o to chodzi. Lekko kalkulujac zwrot nakladow na taka plantacje , niezaleznie od arealu, to mnin 10 lat. A na areale rzedu kilkunastu ha mowimy o koszcie wstepnym rzedu kilkuset tysiecy zlotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 17.03.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 O to chodzi. Sadzic nie bede ale gotowe brykiety za rozsadna cene kupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.03.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Mieszkam jak to sie mówi o "kamieniem rzucić od siedziby firmy Jero" (Dąbrowa G. - Sławków)w związku z tym, że posiadam spory kawałek gruntu zainteresowałem się propozycją "zielonego węgla" ale po lekturze strony internetowej (wiosna ubiegłego roku) oraz rozmowie z przedstawicielką firmy na targach budowlanych w Katowicach ostudziłem sie w swoim zapale. Firma nastawiła się na sprzedaż sadzonek. Obietnica skupu wychodowanej wierzby nie była do końca dla mnie oczywista. Relacja cen sprzedaży i ewentualnego skupu była moim zdaniem niekorzystna. Dlatego też zrezygnowałem. Kupiłem tylko na targach 2 sadzonki (patyki bez korzenia każdy długości ok 30 cm w cenie 1 zł/szt) zasadziłem je w pobliżu rowka melioracyjnego i widzę, że od kwietnia ub. r. wyrosły dwa ok. 170 cm wysokości cieniutkie drzewa. Traktuję je jako ciekawostkę.Powtarzam, że swoją wiedzę na ten temat posiadłem wiosną ubiegłego roku i od tego czasu nic nowego na ten temat nie starałem się dowiedzieć.Pytałem się fachowców od kominków (4 różnych wykonawców)czy coś wiedzą na temat spalania takiego drzewa w kominkach ale wzruszali ramionami, ten temat nie był im znany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 17.03.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 engi, bardzo spodobała mi się Twoja wypowiedź, zwłaszcza z tym chlebkiem. Odejście od SYSTEMU oczywiście w rozsądnych granicach, wszak z czegoś wypadałoby czerpać dochody. Nie zamierzam ogłosić się pustelnikiem. Pitbull, a jaka wg Ciebie byłaby rozsądna cena za brykiet drewniany ? Z tego co wiem w detalu tona brykietu kosztuje ok. 400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 17.03.2003 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Wowka, gratulacje, może należałoby przyciąć drzewka to się rozkrzewią, ale to tylko mój pomysł, nie mam pojęcia o hodowli wierzby. Poza tym masz szansę zostać dystrybutorem sadzonek . Życzę powodzenia w dalszej hodowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 18.03.2003 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Nie rozumiem niektórych ludzi.Nic się nikomu nie opłaca, czy to wynika z lenistwa???Mając nawet trochę ziemi,dawniej, pred wojną bezrobotny hodował trochę królików, parę kurek , uprawiał zagonek ziemniaków i warzyw i nie zginął!!A teraż najlepiej w proteście na drogę!Pomoc państwa - dobra rzecz, ale coś samemu też trzeba zrobić.Myślę, że jest też sporo zaradnych i pracowitych.Co do wierzby po trzech latach (przyrost jednoroczny nadaje się na sadzonki) gałęzie uzyskują 4-5 cm średnicy i sadzę nadają się do kominka. Zawsze to można wspomóc ogrzewanie własnym drewnem.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.03.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Ja z kolei nie rozumiem sarkazmu pewnych wypowiedzi. To, że mi się nie opłaca uprawa uprawa wierzby wynika z tego, że nikt mi nie zagwarantuje skupu. A na targ z tym nie pojadę. Jak już napisałem zakup 2 sadzonek potraktowałem ciekawostkowo. Podobnie jak ktoś, kto posadził w swoim ogrodzie miłorzęb czy tuję. Co do możliwości spalania wierzby w kominku to sądzę, że szybki przyrost masy w połączeniu z faktem, ze wierzba ma swoje stanowiska na terenach podmikłych czyni z tego drewna kiepski surowiec energetyczny wymagający długiego okresu suszenia i ewentualnego ciągłego dokładania patyczków do kominkaPozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2003-03-18 08:25 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.03.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Wowka, calkowicie sie zgadzam z Toba. Prawdopodobniez tego powodu w procesie technologicznym produkcji jest suszenie i brykiety.Smok 350 PLN - moge kupic - bedzie taniej niz tona wegla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 18.03.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Pitbull, ale brykiet jest mniej energetyczny. Myśle, że powinien być tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Czy ktoś spotkał się z wiarygodną informacją gdzie się kupuje takie gotowe brykiety?Może się mylę, ale na razie wygląda to na pomysł w rodzaju "składanie długopisów" lub "adresowanie kopert" - pomijam plantacje na własne potrzeby chociaż ich opłacalność też wygląda na problematyczną. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 18.03.2003 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Powiedział co wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts