Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawa moja przedstawia sie w nastepujacy sposob:

Posiadam dwie dzialki na ktorych chce postawic dwa budynki(domy jednorodzinne). Swoja przygode zaczalem rok temu jak owa decyzje z rodzina podjelismy i od tego mometu zaczal sie moj przylaczeeniowy horror...

Mianowicie nasze dzialki to typowe "golasy", czyli brak jakichkolwiek mediow. Poczatkowy pomysl byl prosty:

wystapimy o jak najszybsze przylaczenie do sieci gazowej, wystapimy do gazowni o budowe gazociagu(okolo 80 m) i wykopiemy wlasna studnie.... hipotetycznie pomysl byl extra, w praktyce mam juz caly segregator papierow, uzgodnien, analiz itd. itp. a mediow jak nie bylo tak nie ma :(

Niestety okazalo sie rowniez, ze na obydwu dzialkach nie ma pokladow wody, co sprawilo ze musze pobudowac na wlasny koszt rurociag....

Niestety w naszym pieknym kraju nikt nie potrafi mi precyzyjnie odpowiedziec na moje pytania, wiec mozee zapytam Was drodzy forumowicze o Wasze doswiadczenia. Aby to zrobic podziele pytania na grupy: prad, gaz, woda.

1. Prad

Aby uzyskacc szybsze przylaczenie postanowilismy sami wykonac dokumentacje techniczna w zamian elektrownia dala nam termin wykonania 6 m-cy od daty zlozenia wszystkich papierow. Oczywisciee polecono nam projektanta z elektrowni, ktory nam obiecal calos do konca grudnia 2005 r. a opoznilo sie wszystko do czerwca tego roku.

I tu moje pytanie:

Ogloszono dopiero przetarg na wykonanie, ile czasu srednio od przetargu trwa wykonanie???? Podobno wykonawca musi miec pozwolenie na wyjscie w teren itd...

Jak wyglada odbior instalacji po0 przylaczeniu i po jakim czasie zobacze prad w swoim gniazdku ???

2.Gaz

Gazownia na umowie wpisala termin przylaczenia wrzesien 2006r. ale niee wiem czy mozna im wierzyc.

Jak bylo w waszym przypadku??? Czy dotrzymuja terminow??? Jak wyglada odbior instalacji ???

Ps. Jesli w umowie mam zapisane ze musze ustawic na wlasny koszt szafki pomiarowe, a na drugiej dzialce dopiero bede stawial budynek, to czy tez musze ustawic tam szafke???

3.Woda

Jak uzyskam pozwolenie na budowe wodociagu to czy bede mogl odrazu budowac go, czy rowniez musze miec pozwolenie na wyjscie w teren ???

Czy wodociag ma rowniez swoj odbior???

Strasznei duzo jest tych pytan ale mam nadzieje, ze bedzie mogl mi ktos pomoc z Was.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/56443-przy%C5%82%C4%85cza-gaz-woda-prad-pozwolenia-ustalenia-ob%C5%82%C4%99d/

1. Prad

Ogloszono dopiero przetarg na wykonanie, ile czasu srednio od przetargu trwa wykonanie???? Podobno wykonawca musi miec pozwolenie na wyjscie w teren itd...

Jak wyglada odbior instalacji po0 przylaczeniu i po jakim czasie zobacze prad w swoim gniazdku ???.

Termin wykonania przyłącza powinien być oznaczony w podpisanej przez ciebie umowie przyłączeniowej. W wariancie "z projektem na własny koszt" jest on określony na 6 miesięcy od daty użyczenia przedsiębiorstwu kompletnej dokumentacji. Dlatego projekt należy złożyć na dziennik wraz z pismem przewodnim (potwierdzonym na kopii). Jeżeli dokumentacja jest ich zdaniem niekompletna - w ciągu 14 dni przyślą wezwanie do uzupełnienia. Jeżeli milczą - termin zaczyna biec.

U mnie wykonali przyłącze w ostatnim dniu terminu - ale po ostrej interwencji u Bardzo Ważnego Dyrektora. Nie interesowały mnie bowiem odsetki karne tylko prąd dla ekipy.

"Odbiór" wykonali ci, co robili przyłącze - licznik przyszedł następnego dnia po robocie i od razu popłynął prąd. Do tego dostałam do łapki protokół odbioru i umowę sprzedaży.

2.Gaz

Gazownia na umowie wpisala termin przylaczenia wrzesien 2006r. ale niee wiem czy mozna im wierzyc.

Jak bylo w waszym przypadku??? Czy dotrzymuja terminow??? Jak wyglada odbior instalacji ???.

Nie wierzyć!!!

Widzę że mamy tę samą gazownię - absolutnie nie wierzyć! (I dowiedzieć się na wszelki wypadek czy sprawa nie trafiła w łapy niejakiego pana Frejtaga - jeśli tak: od razu zażądać zmiany)

Mieliśmy termin przyłączenia na 20 październik zeszłego roku. Do tego dnia projektant z gazowni (ów Frejtag) nawet nie zaczął projektować. Po naszej interwencji zaczął robotę. Zud uzyskał na początku grudnia, pozwolenie na wejście w teren w połowie stycznia. Odcinek do płota wykonał pod naszą nieobecność i bez uprzedzenia. (Na szczęście koparka nie przeskoczyła przez nasz płot). Zażądaliśmy zmiany wykonawcy. Następny dokończył robotę po Wielkanocy. Od tamtej pory trwa "odbiór". Wszystko jest gotowe a gazu nie ma.

Nie interweniujemy, bo w przypadku gazu bardziej zależy nam na odsetkach, które na dziś wynoszą 3340 zł. 8) Gaz na razie nie jest nam potrzebny. :lol:

Jesli w umowie mam zapisane ze musze ustawic na wlasny koszt szafki pomiarowe, a na drugiej dzialce dopiero bede stawial budynek, to czy tez musze ustawic tam szafke???.

Tak, jeśli ma ona oddzielne przyłącze.

3.Woda

Jak uzyskam pozwolenie na budowe wodociagu to czy bede mogl odrazu budowac go, czy rowniez musze miec pozwolenie na wyjscie w teren ???

Czy wodociag ma rowniez swoj odbior??????.

Teoretycznie tak, ale mogę polecić ci wykonawcę, który załatwi to szybko sprawnie i bez zbędnych dupereli. Ma przy tym bardzo rozsądne ceny. Byliśmy baaardzo zadowoleni.

P.S. Niektóre gminy w Warszawie próbują naciągać mieszkańców na dodatkowe coroczne opłaty za posadowienie rur w ich gruncie. Nie daj się na to nabrać. Nie mają podstaw.

Dziekuje bardzo za ta odpowiedz !!! Moja sprawe w gazowni prowadzi p. Poczman.

Mam jeszcze pytanie odnosn ie przylacza gazowego. Czekam wlasnie na pozwolenie wykonania instalacji wewnetrznej i przylacza na terenie mojej dzialki. Czy jak uzyskam to pozwolenie to moge juz wykonac ta instalacje czy musze jeszcze cos z gazownia zalatwic ???

Pytanie drugi: Moge na drugiej dzialce miec sama szafke bez instalacji ???

I moja mala sugestia: Odsetki karne nie moga przekroczyc 100 % waszej wplaty, wiec na tym sie nie zarobi ;) Chyba ze sie myle, ale taki zapis mam w umowie.

Ps. Chyba ze wplata byla na tyle duza, ze warto czekac. Pierwsza kalkulacja dla mnie wynosila 10 tysiecy mojego udzialu w budowie gazociagu. Po interwencji urzedu regulacji okazalo sie ze zaplace tylko oplate przylaczeniowa.

Dziekuje bardzo za ta odpowiedz !!! Moja sprawe w gazowni prowadzi p. Poczman. .

p. Poczman nie wykonuje fizycznie tego przyłącza tylko zleca je podwykonawcy. Dowiedz się kto jest fizycznym projektantem i wykonawcą Twojego przyłącza.

Czekam wlasnie na pozwolenie wykonania instalacji wewnetrznej i przylacza na terenie mojej dzialki. Czy jak uzyskam to pozwolenie to moge juz wykonac ta instalacje czy musze jeszcze cos z gazownia zalatwic ???.

Po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę inst. wewn. musisz już tylko zgłosić w PINB ul. Bagatela 14 rozpoczęcie robót, odczekać 7 dni i do dzieła. Gazownia już nic do tego nie ma.

Moge na drugiej dzialce miec sama szafke bez instalacji ??.

Możesz. Tylko to bez sensu. Właśnie wchodzą przepisy, że koszt szafki wchodzi w skład opłaty przyłączeniowej, czyli to o co tak długo walczyliśmy. Nie kupuj teraz dwóch szafek. Szczególnie jeśli ma stać pusta. (Jeśli masz dwie umowy przyłączeniowe to tę drugą należałoby zmienić)

Odsetki karne nie moga przekroczyc 100 % waszej wplaty, wiec na tym sie nie zarobi ;) Chyba ze sie myle, ale taki zapis mam w umowie.??.

A przyłącze za darmo to nie zarobek? 8)

Swoją drogą do mojej umowy ten zapis się nie wpejstował. :lol: :lol: :lol:

Pozdro!

ania napisała

p. Poczman nie wykonuje fizycznie tego przyłącza tylko zleca je podwykonawcy. Dowiedz się kto jest fizycznym projektantem i wykonawcą Twojego przyłącza.

Projektantem jest p. Żebrowska, a wykonawca ma byc jakas firma z Błonia....

Co do umowy, to mam niestety jedna na dwie dzialki.

ania napisala

A przyłącze za darmo to nie zarobek?

Swoją drogą do mojej umowy ten zapis się nie wpejstował.

A no to jesli nie masz tego zapisu to super :) Niestety w mojej sytuacji zalezy mi na tym aby miec jak najszybciej podlaczenie.

Dziekuje jeszcze raz za Twoje odpowiedzi. Rozjasnilas mi troche spraw. Szkoda, ze zyjemy nadal w takim kraju, w ktorym od osob odpowiedzialnych za dane sprawy, niczego sie nie dowiemy.

Nieraz mam wrazenie, ze oni wszyscy kreca i dzialaja tak aby niczego nie zalatwic ;/

Może ktoś ma informacje?. Warunki i umowę na wykonanie przyłącza energetycznego podpisałam w listopadzie 2004r, czy mogę zmienić "warunki przyłączeniowe", ponieważ jeszcze nie przystąpiono do wykonania zamówienia, czy nadal będę płacić za szafkę energetyczną?/po staremu/.
Może ktoś ma informacje?. Warunki i umowę na wykonanie przyłącza energetycznego podpisałam w listopadzie 2004r, czy mogę zmienić "warunki przyłączeniowe", ponieważ jeszcze nie przystąpiono do wykonania zamówienia, czy nadal będę płacić za szafkę energetyczną?/po staremu/.

Możesz ale ci się to zupełnie nie opłaca.

1. Stracisz przedpłatę (czyli połowę opłaty przyłączeniowej, którą wniosłaś przy podpisywaniu umowy

2. Stracisz czas - czekanie 18 miesięcy od nowa.

A szafka kosztuje kilkaset złotych. Moim zdaniem nie warto.