Alunek 16.03.2011 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 jestem bardzo ciekawa twoich rolet;) ogródkowo działasz już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara_78 16.03.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ogródkowo...już coś zaczęłam działać...trochę posprzątałam, w sobotę będę przycinać tawułki i inne krzaczorki...tylko nie wiem czy wrzosy już można...czy raczej poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 16.03.2011 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 poczekaj do kwietnia ze strony Muratora:Cięcie. Wrzosy powinny być co roku przycinane. Wtedy tworzą zwarte, ładne kępy i obficiej kwitną. Rośliny przycina się w kwietniu, odcinając pędy poniżej miejsca, z którego wyrastały kwiaty. Małe rośliny można przycinać zwykłymi nożyczkami, duże wygodniej jest ciąć nożycami do żywopłotu. i kilka przydatnych informacji:Jakie wrzosy wybrać? Większość odmian wrzosów ogrodowych dorasta do 40 cm wysokości, ale są też odmiany niskie (do 25 cm) i wysokie (do 60 cm). Odmiany o fioletowych kwiatach:'Boskoop' – pomarańczowożółte liście, zimą przebarwiają się na czerwono'Cuprea' – żółtozielone liście, zimą przebarwiają się na czerwonobrązowo'Heidezwerg' – rośliny niskie i płożące'Mullion' – rośliny niskie o zwartym pokroju'Orange Queen' – pomarańczowożółte liście, zimą przebarwiają się na czerwono'Silver Knight' – seledynowoszare, omszone liście Odmiany o różowych kwiatach:'Annemarie' – pełne kwiaty'Elsie Purnell' – pełne kwiaty, szarozielone liście'J.H. Hamilton' – pełne kwiaty, rośliny niskie i szerokie'Peter Sparkes' – pełne kwiaty, rośliny tworzą szerokie kępy'Wickware Flame – żółte liście, jesienią przebarwiają się na czerwono Odmiany o czerwonoróżowych kwiatach:'Allegretto' – żółtozielone liście, rośliny wysokie'Carmen' – rośliny wysokie'Darkness' – rośliny niskie o zwartym pokroju'Red Favorit' – pełne kwiaty, rośliny niskie o zwartym pokroju'Tib' – pełne kwiaty pojawiają się już w czerwcu Odmiany o białych kwiatach:'Alba Praecox' – zaczyna kwitnąć już w czerwcu'Beoley Gold' – cytrynowe liście'Gold Haze' – żółte liście'Long White' – rośliny wysokie'Spring Cream' – jasnozielone liście'Velvet Fascination' – srebrnoszare, omszone liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara_78 16.03.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 oooooo....dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 16.03.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 A propos - szukam dobrego źródła wrzosów i wrzośców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 18.03.2011 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Famelio - zapytaj Sure i Dorbie. Dziewczyny mają sporo wrzosów . Ja kupuje gdzie popadnie tj. Frank, Brico, Nomi i inne sklepy ogrodnicze... takie znalazłam:) http://www.majewscy.com.pl/ http://www.wolski.com.pl/ http://www.wrzosy-szkolka-rudnicki.webpark.pl/ http://www.winiarczyk.pl/ http://www.wrzos.polagro.ru/pl.html Edytowane 18 Marca 2011 przez Alunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 18.03.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Polecam. Zamawiałam i jakość superhttp://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=10181957 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 18.03.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Dziękuję pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara_78 18.03.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ja swoje wrzosy kupiłam w pobliskich szkółkach...jeszcze nigdy żadnej rosliny na allegro nie kupiłam.....muszę się rozejrzeć jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 20.03.2011 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Polecam. Zamawiałam i jakość super http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=10181957 Ja również dziękuję Widzę,że ofertę ma bardzo dużą a i ceny niewygórowane. Piękny słoczeczny dzionek zapowiada się dzisiaj. Mam zamiar pościnać resztę tego czego jeszcze nie pościnałam i poczesać trawnik. Zmykam do roboty. Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 20.03.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Witam dziewczynki:) ja również skorzystałam z linka.......i nabrałam ochoty na wrzosowisko:) Prosze Was o radę, bo jesteście już doświadczone ogrodniczki:).......czy już można sadzić wrzosy?? jaką glebę przygotować??? czy mogą rosnąć koło świerków i funki??? po ile sztuk kupić jednego gatunku żeby jakos wygladało??? zasypać zaraz korą??? co jeszcze powinnam wiedzieć??? pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 20.03.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Kaluś, zachęcam do wrzosowiskaPosadź w specjalnej ziemi na wrzosowiska - może być jak do rododendronów czy azalii Jedna odmiana min 5 sztuk. Posadź nie tylko wrzosy a i wrzosćce - beda kwitly w kwietniu, brukentalie - kwitnie w lipcu, jalowce skalne - ja mam Blue Arrow, moze byc Sky Rocket- zobacz u mnie, obok mam pierisy, a z drugiej strony rododendrony, blisko mam azalię, modrzewnice.Zasyp kora naokolo. Ja kupiłam taka drobną kore i pozbierałam szyszki sosnowe. Mam też obok golterię rozesłana i Hebe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 20.03.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Mogę ten gotowy przepis sobie skopiować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 20.03.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jasne! Zobacz na zdjęciach moje wrzosowisko - moza sie wzorować Jak się komus podoba oczywiscie:-) https://picasaweb.google.com/115395675507700769209/1009# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 20.03.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jeżeli można - z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 20.03.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jello!! Melduje poslusznie, ze u nas wiosna pelna para...zakili pelno, krokusy juz przekwitly, drzewa kwitna jak oszalale...tylko moja forsycja jakos malo kwiatow ma na badylach...od razu u gory dostala zielone liscie....moze stara juz jest cholipa? Sasiada forsycja ma kwiatow jakby oszalala....musze poczytac co z nasza jest nie tak.... wiosennie po Partykowo, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 20.03.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Kaluś, zachęcam do wrzosowiska Posadź w specjalnej ziemi na wrzosowiska - może być jak do rododendronów czy azalii Jedna odmiana min 5 sztuk. Posadź nie tylko wrzosy a i wrzosćce - beda kwitly w kwietniu, brukentalie - kwitnie w lipcu, jalowce skalne - ja mam Blue Arrow, moze byc Sky Rocket- zobacz u mnie, obok mam pierisy, a z drugiej strony rododendrony, blisko mam azalię, modrzewnice. Zasyp kora naokolo. Ja kupiłam taka drobną kore i pozbierałam szyszki sosnowe. Mam też obok golterię rozesłana i Hebe wwwwoooowwwww, ale pieknie to u Ciebie wyglada!!! Mam teraz motywacje! Dorbie, Ty juz dzialalas ogrodowo jak panowie budowlancy ciagle sie u Ciebie krecili, czy poczekalas az sobie pojda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 20.03.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jasne! Zobacz na zdjęciach moje wrzosowisko - moza sie wzorować Jak się komus podoba oczywiscie:-) https://picasaweb.google.com/115395675507700769209/1009# dorbie.........dodalam Twój album na picasa do ULUBIONYCH !!! CUDNIE u Ciebie to wyglada!! napisz mi czy juz mozna sadzić wrzosy?? czy za szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 20.03.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 wwwwoooowwwww, ale pieknie to u Ciebie wyglada!!! Mam teraz motywacje! Dorbie, Ty juz dzialalas ogrodowo jak panowie budowlancy ciagle sie u Ciebie krecili, czy poczekalas az sobie pojda? Wprowadzilismy sie w pazdzierniku, zaczelam dzialac na wiosne nast roku, teraz bede miala 3ci sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 20.03.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jello!! Melduje poslusznie, ze u nas wiosna pelna para...zakili pelno, krokusy juz przekwitly, drzewa kwitna jak oszalale...tylko moja forsycja jakos malo kwiatow ma na badylach...od razu u gory dostala zielone liscie....moze stara juz jest cholipa? Sasiada forsycja ma kwiatow jakby oszalala....musze poczytac co z nasza jest nie tak.... wiosennie po Partykowo, Maja A przycinałaś po kwitnieniu rok temu? Bo jak nie przycinalas, to nie bedzie kwitla po kilku latach w ogole. A mozesz ja sobie odmłodzic wycinając po kwitnieniu stare, grube gałęzie, te co się krzyżują lub sa przerosniete, maja za dużo odnóg. A tak w ogóle to u Ciebie juz pękły pąki? U mnie jeszcze długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts