aka z Ina 24.11.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 cudne widoki!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 25.11.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Tolu, ale o czym tu opowiadać. To był krótki, bo trzydniowy wyjazd służbowy. W lipcu również tam byłam, ale wtedy temperatury były w okolicy 40 st. Zdecydowanie jesienna Marsylia bardzie mi przypadła do gustu Powiem szczerze ,że nie jestem zachwycona Marsylią. Tam jest tak brudno wszędzie : na ulicach, lotnisku, korki gdziekolwiek się ruszysz. Nie wspomnę o Francuzach,dla których nauka języków obcych jest czymś abstrakcyjnym, co powoduje,że trudno z nimi dogadać się, nawet w tak powszechnym angielskim. Jedyną rzeczą, która przykuła moją uwagę to oczywiście tamtejsza roślinność. Olbrzymie Miskanty, które rosną tam jak chwasty, oraz przepiękne klomby z lawendą w roli głównej. Latem zapach lawendy miesza się z olejkami sosnowymi... a w tle cykają cykady Zdecydowanie wolę Chorwację http://images8.fotosik.pl/134/6da8fbb4f610e306.jpg http://images6.fotosik.pl/575/01ef4a7dca642bec.jpg http://images8.fotosik.pl/134/022fd4b12d9bab53.jpg http://images6.fotosik.pl/575/f5a18febb6429de9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 25.11.2009 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Akuś -dziękuję za otwarcie nowej stronki Małymi kroczkami zbliżają się święta. Koleżanka podesłami mi kilka przepisów na ciasteczka (ponoć pysznych ).W tym roku chcę je wypróbować. W naszym domu pieczenie świątecznych przysmaków to już tradycja Z moimi pociechami co roku pieczemy pierniczki i kruche ciastka. Największą frajdę sprawia im oczywiście ich dekorowanie. A oto i przepis nr 1: BLÜTENMAKRONEN Składniki: 250g pomielonych migdałów 250g cukru 4 białka 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji: 25g wiórków migdałowych i kandyzowane wiśnie Piekarnik rozgrzać do 150C. Migdały razem z cukrem i jednym białkiem wsypać do garnka, tak długo mieszać Az powstanie kluska, odstawić żeby ostygło. Pozostałe trzy białka ubić a następnie dodać wraz z sokiem z cytryny do tej masy migdałowej. Blachę wyłożyć papierem. Z wilgotnymi rękoma formować małe kuleczki ( wielkości grosza), układać kwiatki . Udekorować kandyzowanymi wiśniami i migdałami. Piec ok. 20 min. Przepis nr 2 HASELNUSS-ZITRONEN-HERZEN Składniki: 3 żółtka 100g cukru 1 cukier waniliowy Potarta skorka cytryny 1 łyżeczka proszku 250g orzechów laskowych pomielonych Piekarnik rozgrzać do 180C. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć. Zagnieść następnie ze skorka cytryny, proszkiem i orzechami. Dodać tyle orzechów by ciasto nie było za rzadkie i dało się dobrze rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na ok.12; cm grubość. Wycinać serca, wyłożyć na blachę i piec 15 min. Lukier zrobić z 200g cukru pudru, i soku z polowy cytryny. Polukrować serca takim gęstym lukrem i ozdobić kandyzowanymi wiśniami. Przepis nr 3 MÜSLIMAKRONEN Składniki: 250g masła 100g cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soli 3 jajka ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku 350g płatków owsianych 100g migdałów w płatkach Kilka suszonych śliwek Piekarnik nagrzać do 150 st.C. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Dodawać po jednym jaju ciągle miksując. Następnie dodać cynamon, proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz migdały. Śliwki pokroić w kostkę i dodać tez do masy. Blachę wyłożyć papierem , formować małe kulki i kłaść na blachę. Piec ok. 20-25 min. Przepis nr 4 SCHOKO-WALNUSS-WÜRFEL Składniki: 4 jajka 300g cukru 400g gorzkiej czekolady 120g maki 180g posiekanych orzechów włoskich Polewa czekoladowa + 6o połówek orzechów do ozdoby. Piec rozgrzać do 170 st.C. Jajka zmiksować, dodać cukier. Tak długo miksować Az się cukier rozpuści i masa będzie kremowa. Czekoladę połamać na małe kawałki dodać 4 łyżki wody i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do tej czekolady masło i tez rozpuścić. Masę czekoladowa dodać do jajek. Na sam koniec dodawać po trochę maki i orzechów. Blachę wyłożyć papierem. Ciasto wyłożyć na blachę , dobrze rozprowadzić na blaszce. Piec ok. 20 min. Wyciągnąć z pieca i gorące ciasto pokroić na 3-4 cm kostki. Każdą kostkę polać polewa i ozdobić orzechem, Przepis nr 5 SPITZBUBEN Składniki: 200g masła 125g cukru 300g maki Szczypta soli 1 łyżeczka potartej skorki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Masło utrzeć z cukrem. Dodać make, sol i skórkę cytrynowa. Zgnieść rękoma. Dodać sok z cytryny i uformować kule. Nie zagniatać za długo żeby ciasto nie było za twarde. Włożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do 150 st.C. Blachę wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2mm. Wycinać okrągłe placki. Piec ok. 15 min, nie maja być brązowe tylko lekko zarumienione. Kolka bez otworów przesmarować marmolada i kłaść na to te z kółeczkami. Obsypać cukrem pudrem, Przepis nr 6 VANILLEKIPFERL Składniki: 300g maki 1 cukier waniliowy 100g cukru 3 żółtka 250g masła 125g pomielonych migdałów Przesiać make do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka i zmiksować. Masło pokroić w kostkę i dodać razem z migdałami do masy. Składniki zagnieść. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Blachę wyłożyć papierem. Z ciasta uformować cienkie walki. Walki pokroić na ok. 12; cm kawałki i te kawałki formować w półksiężyce. Piec ok. 10 min . 100g cukru pudru wymieszać z dwoma paczuszkami cukru waniliowego. Smacznego Ponieważ nie udało mi się skopiować zdjęć, a byłyby one zapewne pomocne. Dla chętnych mogę przesłać mail'em. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 25.11.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 bardzo prosze o fociaki mailem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 25.11.2009 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Proszę podaj mi adres mailowy. Przepisy ze zdjęciami są w pliku word. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 25.11.2009 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Dzisiaj mam seksualne podejście do pracy.... i tak oto odkrywał taką stronę z inspiracjami do domu http://www.boz-design.pl/meble,pokaz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 25.11.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Proszę podaj mi adres mailowy. Przepisy ze zdjęciami są w pliku word. prosię [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 25.11.2009 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Wklejam ku pamięci: to na przyszły rok Juz cas zarabiac ciasto! Pierniki: -1 kg maki -2 jaja -4 lyzeczki sody -1/2 szklanki mleka -20 dkg cukru -50 dkg miodu plynnego -1 kostka masla prawdziwego -30 g przyprawy do piernika -1 plaska lyzka kakao Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow. Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc). Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie. Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly). Przed pieczeniem http://i37.tinypic.com/34i4ehj.jpg Po upieczeniu http://i36.tinypic.com/n4v0b9.jpg http://i38.tinypic.com/2zjm8as.jpg http://i34.tinypic.com/v82zr5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 25.11.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 oho, tez sobie zapożyczyłas pierniczki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 25.11.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Alunek, wygląda na to, że mnie z Marsylii wyleczyłaś i dobrze, bo daleko ona jest Przepisów na pierniki stanowczo za wiele, nie potrafię się zdecydować i pierników nie będzie. A w dzieciństwie zawsze piekłam z mamą, na każde święta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 25.11.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 łoł, ale mi smaka dziewczyny narobiłyscie, czyzby już pora zabrac się za pierniczki???????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 25.11.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Alunek, przypadkiem zajrzałam - i zauważyłam przynajmniej dwa podobieństwa : -mam taki sam" komplet wypoczynkowy " bardzo praktyczny ( szczególnie przy dwóch psach ) , nic się go nie ima - a jak już, to schodzi z wilgotną szmatką -bywam w Marsylii kilka razy w roku , też służbowo i też nie przepadam (raz trafiłam na tygodniowy strajk śmieciarzy w 40C upale - pierwszy raz widziałam wtedy szczury biegające po ulicach.. Ale polecam , przy okazji zajrzeć do innych prowansalskich miasteczek w okolicy - np ochrowe Roussillion. Pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 26.11.2009 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Alunek, przypadkiem zajrzałam - i zauważyłam przynajmniej dwa podobieństwa : -mam taki sam" komplet wypoczynkowy " bardzo praktyczny ( szczególnie przy dwóch psach ) , nic się go nie ima - a jak już, to schodzi z wilgotną szmatką -bywam w Marsylii kilka razy w roku , też służbowo i też nie przepadam (raz trafiłam na tygodniowy strajk śmieciarzy w 40C upale - pierwszy raz widziałam wtedy szczury biegające po ulicach.. Ale polecam , przy okazji zajrzeć do innych prowansalskich miasteczek w okolicy - np ochrowe Roussillion. Pozdrawiam:D Materiał obiciowy jest rzeczywiście rewelacyjny. Też mam psa, a nawet kota i zdarza się,że po powrocie do domu wydać ślady ich bytności na kanapie. Wtedy, tak jak mówisz mokra szmatka i po kłopocie Wracając do Marsylii - na szczury też natknęłam się w samym sercu miasta, czyli w okolicy portu. Okropieństwo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 26.11.2009 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Alunek, wygląda na to, że mnie z Marsylii wyleczyłaś i dobrze, bo daleko ona jest Przepisów na pierniki stanowczo za wiele, nie potrafię się zdecydować i pierników nie będzie. A w dzieciństwie zawsze piekłam z mamą, na każde święta. Tolu - nie poddawaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 03.12.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 i TU też Ci złożę Wszystkiego Naj, Naj Alinko!!!!!! http://kartki.onet.pl/_i/d/Krowka_z_kwiatami_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 03.12.2009 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 a ja podziękuję jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 03.12.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 O, życzenia! Ale tu nie ma wpisu? To albo nie urodziny, albo macie jakies tajne źródło informacji! to w takim razie ja też życzę wszystkiego najlepszego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 04.12.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 a bo My tam jeszcze nie traiłyśmy tym samym okazuje się, że WU jest też z 30.11, więc o d tej pory jest nas 3 Alinko, chyba sie nie pogniewasz, ale ciebie tez przy okazji swego wpisu wpisuję na liste dzięki Sure! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 04.12.2009 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Alinko, chyba sie nie pogniewasz, ale ciebie tez przy okazji swego wpisu wpisuję na liste dzięki Sure! dzięki ...dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 04.12.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 hmm... ..chyba też powinnam się tam w końcu wpisać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.