sara_78 26.03.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Super że klinetów przybywa i tak jak Aka napisała- będziesz robić to co lubisz i jeszcze Ci za to zapłacą....Moje zakupy ogrodowe to też właśnie spontan przewaznie....a później przesadzam....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara_78 26.03.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Alu a jakie nawozy polecasz? Jakiej firmy? To chyba już pora na nawożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 26.03.2012 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) akuś, wielkiej rewolucji od razu nie będzie...no chyba że nastąpi cudowne moje ozdrowienie i znowu będę zapierdzielać jak mały robocik. W chwili obecnej nie jestem w stanie pracować dłużej niż godzina, dwie, a i z tym jest problem :( W sobotę zrobiłam opryski olejowe na przędziorki i mszyce, a wczoraj podciełam z góry żywotniki i jałowce. Ściełam też zasuszone wrzośce. Więcej nie dałam już rady...a tyle jeszcze roboty jest. Z wertykulacji nic nie wyszło, bo osoba która przede mna miała wypożyczony wertykulator oddała zepsuty. Drugie podejście mam w najbliższą sobotę. Potrzem nawożenie i niech rośnie trawka. Co do rabat starożytnych...miałam wykład o stylach i historii ogrodów. Prześlę ci na maila ..może się przyda. Szerzej o założeniach historycznych będę miała na zjeździe majowym. Wtedy też mamy mieć zajęcia praktyczne we Wilanowie. Saro, zgadza się...już czas na pierwsze nawożenia. Do trawnika polecam FLOROVIT z żelazem. Do iglaków przeciw brązownieniu igieł stosuję nawóz FRUCTUS. Do wrzosowatych, rh, azalli i hortensji stosuje sprecjalistyczny nawóz Substrala. Do róż i innych kwitnących - Supstral. Stosuję nawozy w formie granulatu, który trzeba starannie wymieszać z ziemią ( oprócz tego do trawy oczywiście ) Edytowane 26 Marca 2012 przez Alunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 26.03.2012 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Super że klinetów przybywa i tak jak Aka napisała- będziesz robić to co lubisz i jeszcze Ci za to zapłacą....Moje zakupy ogrodowe to też właśnie spontan przewaznie....a później przesadzam.... Pozdrawiam rozumiem cię, ciężko nad tym zapanować...tyle jest pokus. Znam ten ból Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara_78 26.03.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 a co to sa te opryski olejowe na przędziorki?? Ty je stosujesz profilaktycznie? bo moje conici wyglądają coś mizernie........może bym je jakoś podkleczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 26.03.2012 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Oprysk środkiem na bazie oleju parafinowego ( Promanal ) zrobiłam poraz pierwszy. Jamles polecał. Saro, koniecznie zrób oprysk. Conica to przysmak przędziorków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara_78 26.03.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 a możesz podać przepis na ten oprysk? CZY TO JAKIS GOTOWIEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 26.03.2012 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Promanal to koncentrat, który miesza się z wodą wg instrukcji na opakowaniu. W zasadzie oprysk ten robi się do 15 marca....więc musisz pospieszyć się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara_78 26.03.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 ok...dzięki za info.....może jeszcze się nic nie stanie jak popryskam teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 26.03.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 sara raczej sie nie stanie, ja tez jeszcze dzis spryskam moja karagane bo zauwazylam na niej miseczniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 26.03.2012 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 nic się nie stanie..najważniejsze,żeby deszcz nie zmył po oprysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 26.03.2012 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 cześć Tarcia, jak weekend minął? Byliście w Rewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 26.03.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 nie bylismy, bo nasza knajpka rybna nie jest jeszcze czynna (nie zdazyli skonczyc remontu) wiec nie bylo sensu teleptac sie ponad 60 km, za to poszalelismy na ogrodzie T. tanczyl z grabiami na trawniku, ja w ogrodniczym, a Kastos tanczyl pomiedzy nami . pokazalam lupy u siebie. Alu, bede potrzebowac pomocy przy komponowaniu jeszcze jednej rabaty (na razie nie mialam na nia pomyslu i wsadzone jest tam wszystko co bylo powywalane przy modyfikacjach innych rabat) jest to rabata na wprost/bok tarasu i chcialabym by byla reprezentacyjna. Minusy: grunt do bani, pod czarnoziemem piach, miejsce sloneczne, niestety wietrzne, graniczy z sasiadem, tymczasowo rosnie tam lilak, sliwa nigra, snieguliczki, tawlina, jasminowiec, żylistek, perukowiec, bez czarny Eva i wiaz holenderski, mahonie z ktorymi nie wiedzialam co zrobic. po prostu taka przechowywalnia. te rosliny mozna zachowac i przeniesc jakby co w inne miejsca - uzupełnienie nasadzeń. potrzebuje jakiegos sensownego pomyslu wlasnie na tego mojego tzw. trapeza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 26.03.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Ala pięknie dziękuję, baaaaardzo przyda mi się wykład! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 26.03.2012 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Tarcia, myślałam że wiatrzyko Was odstraszyło Zaraz zerknę do ciebie i oczy nacieszę twoimi zakupami. Do rabatki potrzebuję poglądowych zdjęć. Jak się opatrzę, to coś może wymyślę. Niestety nie mogę obiecać,że zrobię to od ręki,bo zarobiona jestem. W weekend najwcześniej, oki? Akuś, cieszę się,że mogłam pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 26.03.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Alu, luzik, to nie wczesniej bede robic jak w kwietniu/maju, znajde jakies zdjecie i zrobie rys z wymiarami i wysle Ci na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 26.03.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Hej Alicjo, wyczytalam, ze bedziesz na Wyspie...do Dublina po sasiedzku nie wpadniesz?:D Nakrzyczalam na Pana Meza wczoraj...pojechal na rowerze i wrocil do domu z bukietem zakili...moje w ogrodzie slabe byly w tym roku i ciagle o to marudzilam, wiec dostalam kradzione ze skweru:eek:...ja juz nie mam zadnego kwiatka w ogrodzie. Bambusy - cholerki - chyba oslabily mi kwiaty....nie zebym duzo ich miala, ale krokusy wcale nie mialy kwiatow w tym roku, a zakile moze z 5 i to takie obgryzione...za to bambusy zaczynaja mi sie panoszyc po ogrodzie...chwasty pierunskie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 27.03.2012 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Wpadłam tylko przywitać się i uciekam na dwa dni - lecę do Danii Mayu, może innym razem... p.s. mimo wszystko zazdroszczę ci tych bambusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.03.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Udanej zabawy i szczesliwego powrotu. Alu mam juz pomysl na rabate trapezowa, ni mniej ni wiecej zrobie z niej skalniak. ziemia na tej rabacie nie jest najlepsza i brak mi na nia pomyslow. skalniak jest najlepszym rozwiazaniem. i bede miala cudny widok z tarasu na ciagle zielone/kolorowe rosliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 29.03.2012 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 jestem już z Wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts