kawika 19.04.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 no tak coś w tym jest ale muszę coś zrobić z tym wydeptanym przez mojego "okruszka" hihihbo nie moge na to patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 19.04.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 no i przyznam że jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o roślinywiec nawet nei wiem co by tam ładnie rosłoskarpa jest od strony południowo zachodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 19.04.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 mam nadzieję że Ala nie pogniewa się że się tu tak rozpanoszyłam ale do mnie nikt już nie zagląda...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulatomczyk 19.04.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Alu wysłałam Ci fotki:) troche dużo, ale najwyżej pokasujesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.04.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 no i przyznam że jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o rośliny wiec nawet nei wiem co by tam ładnie rosło skarpa jest od strony południowo zachodniej wszelkie byliny, róże okrywowe, jałowce plożace, irgi, ziola- roslin na skarpy jest olbrzymia ilosc. ja tylko bym te skarpe powiekszyla zeby nie byla taka stroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 19.04.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 ja powiększac juz nie będę jest tak ubita że nic jej już ie da rady tylko te schody zrobię ale nawet nie wiem czy w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 19.04.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 tez marzy mi się ją jakoś ubarwić ale ciągle coś wazniejszego jest do zrobienia podsibitkę musze w tym roku zrobić no i balkon skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 19.04.2012 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 hejka, po koleji.. Paula, narysowałam na twoim planie moją ogólną propozycję. Na poszczególnych jej elementach muszę dłużej przysiąść. Mam nadzieję,że rysunek jest w miarę czytelny. Główne elementy: teren utwardzony, rabata mieszana, rabata bylinowa, pnącza ( k.bud. gospodarczego i okolice tarasu) , żywopłot z tuji lub cisów po północnej stronie, las daglezjowy na zachodzie, skalniak pod słupem i trochę trawnika. Co się tyczy tego co już masz to mam kilka ogólnych uwag: 1. daglezje na rabacie południowej można zostawić pod warunkiem ich formowania na wysoki żywopłot w kolejnych latach. Wg mie z czasem trzeba będzie je rozsadzić ( co drugą w rzędzie zostawić) 2. zwróciłam uwagę,że w kilku miejscach niższe rośliny rosną za wyższymi np. liliowce + tuja, szczepiony świerk, szczepiony żywotnik za rododendronem, tulipany w głębi rabaty, płożące jałowce za głęboko w rabacie 3. wrzosy powinny być posadzone w grupach, a nie pojedyńczo i też powinny być na froncie rabaty. Myślę,że fajnie byłoby zrobić duże wrzosowisko, jako osobną wyeksponowaną rabatę (na moim planie tego jeszcze nie ma) mam nadal kilka pytań: jakie drzewa i krzewy są na rabatach i skaniaku? czy konieczne jest utrzymanie obwódek z żywotników i bukszpanu?Paula_propozycja1.zip Kawiko, migdałek fajnie wyglądałby na miejscu, gdzie teraz jest ten samotny jałowiec skalny (koło domu) prześlij na mój mail lub umieść w moim wątku plan działki,a wymyślę co jeszcze można u ciebie zrobić ... na przyszłość Tarcia, fajna ta wierzba i będzie ładnie prezentowała sie na twoim skalniaku mam u siebie wierzbę szwajcarską 'Ober Donar'. Polecam ponieważ jest równiez formą karłową i ma bardzo ciekawe srebrne aksamitne liście i żółtą korę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.04.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 jeszcze pod jednym wzgledem ta wierzbinka jest ladna, jej galazki sa takie troche powyginane jak manzdzurskiej, pzez to nawet bez lisci jest ladnie ozdobna. Alu szukam ladnego okazu acrocony, w aurze przepiekny okaz jest po 400 zl ale dla mnie to za duzo, jakbys gdzies sie natknela to daj info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 19.04.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 hej Alu dzięki kochana poszukam planu działki może gdzies mam chociaż nie wiem najbardziej mi zalezy na tej długiej części gdzie są te wierzby no i kiedyś na skarpie tam gdzie stoi jałowiec póki co nic nie będę robić poieważ jest to "przepust" do dziekiej gonitwy moich dzieci i psa i powiedz mi kochana co u ciebie tak ładnie zarosło ogrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 19.04.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Tarcia, dam znać jak trafię...no problem co myślisz o tych pięknościach? 1. świerk pospolity 'Frohburg' 2. świerk biały 'Pendula" Kawiko, na płocie miałam zwykłego wilca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.04.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 ten drugi zdecydowanie w moim typie , frohburga ostatnio gdzies widzialam, ale juz nie pamietam gdzie. i mialam dopisac: w aurze mieli cudnego wezowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.04.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Ala a ten u ciebie na rabacie z przodu, patrzac na front po prawej stronie, to bialy pendula czy cos innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 19.04.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 wilec powiadasz..ide poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 19.04.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 a jak myślisz sprawdziłby się u mnie na tych sztachetach czy ogólnie nie polecasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 19.04.2012 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Ala a ten u ciebie na rabacie z przodu, patrzac na front po prawej stronie, to bialy pendula czy cos innego? Inversa a jak myślisz sprawdziłby się u mnie na tych sztachetach czy ogólnie nie polecasz?? wilec to roślinka jednoroczna, rośnie bardzo szybko. Nie miałam z nią żadnych problemów. Jedyny minus to zrywanie suchych pędów wiosną. Zalezy ci na szczelnym odizolowaniu się po tej stronie? Możesz zamontować maty bambusowe na płocie lub zrobić żywopłot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 19.04.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 no właśńie żywopłot tylko z czego?? a z drugiej ztrony wkurza mnie że ludzie idąc widzą moje cielsko w lecie wywalone na trawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 19.04.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 czyli co roku trzeba siać od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 19.04.2012 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 ja nie wysiewałam co roku ponieważ wilec sam się rozsiewał- efekt zostawienia nasion na pędach. Niestety wtedy mamy dużo roboty wiosną. Chyba lepszym rozwiązaniem będzie żywopłot.Może być z liściastych - bardziej kłopotliwy, bo trzeba formować,grabić opadłe liścielub z iglastych - żywotnik zachodni, cis pospolity,jałowiec skalny, cyprys, choina kanadyjska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 19.04.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 nie chcę chyba nic iglastego zresztą przy moim psie który by je regularnie podlewał nie ma to chyba sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts