Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

widzicie a moj jest maly ale tez bardzo czujny i potrafi zajazgotac, wiec taki dodatkowy alarmik w domku posiadam, Okrunio lubi po ogrodzie hasac ale nic nie niszczy, bardziej go interesuje jak my kopiemy dol a on wlazi pod reke i jak taki ciekawski dzieciak zaglada, mowie wam sadzenie z Okruniem trwa 2 razy dluzej, uwielbia zraszacz a roslinek nie niszczy. zawsze tez dajemy mu kawalki galezi do ostrzenia zabkow , wtedy nie tyka drzewek.

• Odpowiedzi 5,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zaraz do domku zmykam, nawet sloneczko wyszlo wiec moze jeszcze dzis cos powsadzam, mam 18 bratkow do posadzenia w donicach, migdalek tez niecierpliwie czeka i te nieszczesne cebulki czosnkowe - zapomnialam kompletnie.

musze podosadzac lawendy na skalniak, bo przemarzla i floksow tez. krokusow z 80 wyszlo mi 6 niestety wylazly za wczesnie i zmarzly im glowki. szkoda

u mnie również słońce wygląda zza chmur ...a najważniejsze ,że nie pada

codziennie wychodzę do ogrodu choćby na godzinę/ dwie i robię porządki. Wczoraj, jak zchodziłam to było już ciemno...ale skończyłam ważną robotę,czyli ścinanie suchych traw

miłego wieczoru:bye:

Witam serdecznie jeżeli jest to aktualne z centrami ogrodniczymi to zapraszam do Bartoszowa koło Legnicy można tam pospacerować i zrobić zakupy ,a troszkę dalej w stronę Jeleniej Góry dosłownie z 6 km za Legnicą jest Koiszków i tam jest już szkółka i też niesamowity wybór roślin .Życzę udanych zakupów.:bye:

Dzisiaj u mnie pół dnia padało, trawnik dobrze podlany. A teraz się przejaśnia, ale jeszcze czekam z opryskami, przydałoby się parę godzin bez deszczu...

Alu, ja pisałam u Jamlesa, że wracam w niedzielę 29.04., potem już mam czas i chętnie poszkółkuję, jeśli będziesz się wybierać...

Alunek napisał:
hejka,

po koleji..

Paula, narysowałam na twoim planie moją ogólną propozycję. Na poszczególnych jej elementach muszę dłużej przysiąść. Mam nadzieję,że rysunek jest w miarę czytelny. Główne elementy: teren utwardzony, rabata mieszana, rabata bylinowa, pnącza ( k.bud. gospodarczego i okolice tarasu) , żywopłot z tuji lub cisów po północnej stronie, las daglezjowy na zachodzie, skalniak pod słupem i trochę trawnika.

Co się tyczy tego co już masz to mam kilka ogólnych uwag:

1. daglezje na rabacie południowej można zostawić pod warunkiem ich formowania na wysoki żywopłot w kolejnych latach. Wg mie z czasem trzeba będzie je rozsadzić ( co drugą w rzędzie zostawić)

2. zwróciłam uwagę,że w kilku miejscach niższe rośliny rosną za wyższymi np. liliowce + tuja, szczepiony świerk, szczepiony żywotnik za rododendronem, tulipany w głębi rabaty, płożące jałowce za głęboko w rabacie

3. wrzosy powinny być posadzone w grupach, a nie pojedyńczo i też powinny być na froncie rabaty. Myślę,że fajnie byłoby zrobić duże wrzosowisko, jako osobną wyeksponowaną rabatę (na moim planie tego jeszcze nie ma)

mam nadal kilka pytań: jakie drzewa i krzewy są na rabatach i skaniaku?

czy konieczne jest utrzymanie obwódek z żywotników i bukszpanu?[ATTACH]112332[/ATTACH]

Kawiko, migdałek fajnie wyglądałby na miejscu, gdzie teraz jest ten samotny jałowiec skalny (koło domu)

prześlij na mój mail lub umieść w moim wątku plan działki,a wymyślę co jeszcze można u ciebie zrobić ... na przyszłość:rolleyes:

Tarcia, fajna ta wierzba i będzie ładnie prezentowała sie na twoim skalniaku

mam u siebie wierzbę szwajcarską 'Ober Donar'. Polecam ponieważ jest równiez formą karłową i ma bardzo ciekawe srebrne aksamitne liście i żółtą korę

Alu po pierwsze bardzo Ci dziękuję za plan:)

Opis poszczególnej rabaty postaram się dziś wysłać, miałam wyjazd słuzbowy na weekend i nie miałam jak:(

Obwódki z żywotników chciałabym utrzymać- co do bukszpanu- może ale nie musi być.

wysłałam Ci fotkę skarpy przed tarasem- chciałabym ją w pierwszej kolejności zagospodaować- narazie posadziłam na niej 4 floksy obok siebie i nie mam dalszej koncepcji- napewno bym chciała, żeby tam się znalazła rogownica kutnerowata, bo jak się rozrośnie to fajnie będzie wyglądała.

Kasia_Grzes napisał:
Witam serdecznie jeżeli jest to aktualne z centrami ogrodniczymi to zapraszam do Bartoszowa koło Legnicy można tam pospacerować i zrobić zakupy ,a troszkę dalej w stronę Jeleniej Góry dosłownie z 6 km za Legnicą jest Koiszków i tam jest już szkółka i też niesamowity wybór roślin .Życzę udanych zakupów.:bye:

bardzo dziękuję za informację :) Szkółek szukam dla mojej klientki z tego rejonu.

sure napisał:
Alu, ja pisałam u Jamlesa, że wracam w niedzielę 29.04., potem już mam czas i chętnie poszkółkuję, jeśli będziesz się wybierać...

pojedziemy do Franka...a może jeszcze odwiedzimy inne okoliczne szkółki. Jak tylko w pracy określą się kiedy mamy wolne , to będziemy umawiać się...

TAR napisał:
u nas sie teraz zaczyna rozpogadzac ale ja dzis nic nie robie w ogrodzie, bo zgieta w scyzoryk i lecze bol, ogarne tylko troszke chatke

po wczorajszych wygibasach w ogrodzie ja dzisiaj wyglądam jak scyzoryk ;)

TAR napisał:
Alu, Madzialenka sie okreslila, jeszcze czekam na Twoje info.

mam nadzieję,że jeszcze dzisiaj będzie wiadomo co i kiedy :)

Paula, na skarpie chciałabyś mieć skalniak?

TAR napisał:
ja o dziwo dzis dobrze sie czuje, poza zwyklymi zakwasami rak to jest fajnie, stopy mnie tylko bola przez weekend kilometry schodzilam ;)

w ogrodzie te kilometry zrobiłaś?

paulatomczyk napisał:
Alu,

Chciałabym, żeby bylo tam zielono również wiosna i jesienią kiedy nie kwitną kwiaty, i kolorowo wiosną i latem:) tylko tam patelnia latem jest:(

może być skalniak z kamieniami?

..a tak wogóle Paula, ty chyba mieszkasz w rejonie , na którym szukam szkółek b.dobrze zaopatrzonych (wyżej o tym pisałam). Nawet będę w Twojej okolicy wkrótce....Jutro wyjeżdżam na audyt do naszej siostrzanej firmy (okolice Zielonej G.), wracam w piątek wieczorem. Jeżeli znajdę czas to chciałabym zrobić rekonesans okolicy ;)