wicekK 22.11.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Na mapce sat wygląda to tak http://maps.google.com/maps?q=warsaw+poland&t=h&hl=en&ie=UTF8&om=1&z=18&ll=52.271785,21.150135&spn=0.001083,0.004152&iwloc=addr Nasz don będzie po środku obrazka - pomiędzy tymi istniejącymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 23.11.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Cześć, łądne miejsce, trochę daleko od nas. My budujemy się dalej wzdłuż ulicy Czwartaków. PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 25.11.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Na razie to gołe pole - dziś zamierzam wykonać pierwsze nasadzenia .Jadę po brzózki - posadzę je od północnego wschodu - tak aby zasłonić pobliskie bloki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekIza 25.11.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witamy wszystkich Forumowiczów. Będziemy budowali nasz domek (Murator D09b dom na 102 wariant III) za Nadarzynem przy trasie katowickiej i pewnikiem będziemy częstymi bywalcami na forum. Serdecznie pozdrawiamy wszystkich użytkowników. Sorki to przywitanie to troszkę nie tu. Post już przenieśliśmy w bardziej odpowiednie miejsce, a moderatora prosimy o usunięcie tego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 25.11.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 My budujemy sie blizej Wygody. Start budowy planowany na wiosne. Dzielka mala 700m, dom tez nie bedzie wielki 108m. Jestesmy na etapie wybierania projektu. Czujemy lekki zawrot glowy. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 25.11.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witamy wśród Rembertowiczów .Wybór projektu to niezła zagwozdka > my obejrzeliśmy kilka setek , do tego wcześniej ileś domów .Jeżeli mogę doradzić - jak chcecie wiosną zacząć to musicie się z tym projektem pośpieszyć .O wyborze ekipy nie wspomnę - lepsi i niedrodzy są już do wakacji pozajmowani . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 25.11.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Na podstawie naszych doświadczeń dam wam bardzo dobrą radę: jeżeli chcecie zacząć na wiosnę, to z urzędem musicie zacząć przeprawy już teraz! Najpierw decyzja o warunkach zabudowy, potem wybór projektu, potem pozwolenie. Na dezyzję czekaliśmy ponad miesiąc. Na pozwolenie ponad 2 miesiące! Od otrzymania pozwolenia musieliśmy czekać kolejny miesiąc na uprawomocnienie.... Wniosek: zacznijcie jak najszybciej z papierami w urzędzie! Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 25.11.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Wicek... czy mógłbyś wkleić nieco mniejsze zdjęcie w podpisie? Zajmuje mi pół ekranu ... Dzięki!M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 25.11.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Wicek... czy mógłbyś wkleić nieco mniejsze zdjęcie w podpisie? Zajmuje mi pół ekranu ... Dzięki! M Właśnie nad tym pracowałem - zmieniłem trochę zdjęcie i jakoś mi się za duże wkleiło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 26.11.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Witamy wśród Rembertowiczów . Wybór projektu to niezła zagwozdka > my obejrzeliśmy kilka setek , do tego wcześniej ileś domów . Jeżeli mogę doradzić - jak chcecie wiosną zacząć to musicie się z tym projektem pośpieszyć . O wyborze ekipy nie wspomnę - lepsi i niedrodzy są już do wakacji pozajmowani . projekt już w sumie wybralismy. Teraz chcemy zlozyc wniosek o odrolnienie. Z tej okazji zastanawiamy się, czy plan zagospodarowania dzialki mielibysmy szanse stworzyc wlasnorecznie zamiast placic architektowi. Czy jest to akceptowane i wykonalne. (to bedzie dom plus szambo plus studnia). O szambach i studniach nie mamy wiekszego pojecia... Jak sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 26.11.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Myślę, że to bezcelowe... Plan zagospodarowania działki (chyba?) powinien być podpisany i opieczętowany przez projektanta/architekta z odpowiednimi uprawnieniami i stanowi część projektu budowlanego. Lepiej upewnijcie się zadając pytanie w części forum poświęconej kwestiom prawnym (link tu). Ponadto koszty nie są ogromne. My więcej zapłaciliśmy geodecie za mapy (ok. 600 zł) niż architektowi za plan zagospodarowania (część usługi "adaptacji" projektu). No i na koniec: sami wspominacie, że średnio stoicie z wiedzą o studniach i szambach, a oba te elementy wyposażenia muszą być umieszczone w ściśle określonych odległościach od siebie na wzajem, od granic działki, od domu... Lepiej przemyślcie sprawę jeszcze raz i poszukajcie możliwości obcięcia kosztów w innym miejscu! Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 26.11.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Oj tak -Ela_i_Maciek zdecydowanie mają rację . Poza tym odrolninie działki , a co za tym idzie projekt zagospodarowania , jest potrzebne przy wniosku o pozwolenie ( niedawno to przechodziłem-od dnia złożenia w AR do decyzji równo 2 tygodnie) . Architekta i tak będziecie musieli zatrudnić - ten powinien wraz z adaptacją projektu wykonać projekt zagospodarowania - robi kopię , koniecznie poświadcza za zgodność z orginałem i wypełniacie wnoisek do AR .W tym czasie możecie złożyć dokumentację i wniosek o pozwolenie z informacją że doniesiecie decyzję odralniającą .I właśnie taki scenaruisz jest chyba najtańszy .Dodatkowo - jeżeli macie sprecyzowane wymagania i wybrany projekt mogę polecić swoją metodę : znalazłem architekta który za 3.000 zł zrobił mi projekt indywidualny ( oczywiście plan zagosopodarowania działki też w to wchodził ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 26.11.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Nie mamy jeszcze mapy od geodety, wiec najpierw zajmiemy sie odrolnieniem (na kserówce mapy, kt. dolaczylismy do wniosku o warunki zabudowy)...i pewnie zrobimy tak jak radza Ela i Maciek. Tak jak juz pisalismy wybralismy gotowy projekt i nie bedziemy szalec z modyfikacjami. Zastanawiamy sie tylko o ile koszt budowy dachu podniesie obecnosc lukarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 26.11.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Jaki projekt wybraliście? Niestety nie potrafię pomóc wam w ocenie wysokści dodatkowych kosztów w związku z budową lukarny. Kiedy sami rozważaliśmy dom ze skosami, planowane wole oko miało w ocenie wykonawcy zwiększyć koszty o ok. 10 tys. w stosunku do lukarny... Liczyłbym zatem, że lukarna - zależnie od jej wielkości i rozmiarów / kształtu okna - będzie kosztować kilka tys. zł. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 26.11.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 dzieki za informacje. Wybralismy Dziekanowice z Dom-Projektu.http://www.gazetadomprojekt.pl/strona.php?ajd=99Zmienimy jakies detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 01.12.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Hej Sąsiedzi - czy w waszej okolicy są może działki na sprzedaż - znajomi szukają czegoś w rozsądnej cenie ( ciekawe ile teraz wynosi rozsądna cena ? )Jak by co - to poproszę o jakiś sygnał > dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 02.12.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 rozsądnej ceny nie ma. Ostatnio mój sąsiad zza płotu kupił działkę przy Kadrowej ze 300 zł / mkw... Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 02.12.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Te 3 stówki to chyba nie mało .ale jak byście coś słyszeli to dajcie znać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 03.12.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 no way! jak coś znajdziemy, to sami kupimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 05.12.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Sasiedzi Jakby ktos potrzebował stempli budowlanych o dł. 2,9-3,0 m to mam na zbyciu ok 150 szt po atrakcyjnej cenie Wiadomosc na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts