Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W-wa Rembertów również wśród budujących ...

linnieff

Recommended Posts

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy wszystkich Forumowiczów. Będziemy budowali nasz domek (Murator D09b dom na 102 wariant III) za Nadarzynem przy trasie katowickiej i pewnikiem będziemy częstymi bywalcami na forum. Serdecznie pozdrawiamy wszystkich użytkowników.

Sorki to przywitanie to troszkę nie tu. Post już przenieśliśmy w bardziej odpowiednie miejsce, a moderatora prosimy o usunięcie tego postu.

Witamy wśród Rembertowiczów .

Wybór projektu to niezła zagwozdka > my obejrzeliśmy kilka setek , do tego wcześniej ileś domów .

Jeżeli mogę doradzić - jak chcecie wiosną zacząć to musicie się z tym projektem pośpieszyć .

O wyborze ekipy nie wspomnę - lepsi i niedrodzy są już do wakacji pozajmowani .

Na podstawie naszych doświadczeń dam wam bardzo dobrą radę: jeżeli chcecie zacząć na wiosnę, to z urzędem musicie zacząć przeprawy już teraz! Najpierw decyzja o warunkach zabudowy, potem wybór projektu, potem pozwolenie. Na dezyzję czekaliśmy ponad miesiąc. Na pozwolenie ponad 2 miesiące! Od otrzymania pozwolenia musieliśmy czekać kolejny miesiąc na uprawomocnienie....

Wniosek: zacznijcie jak najszybciej z papierami w urzędzie!

Pozdr.

M

Witamy wśród Rembertowiczów .

Wybór projektu to niezła zagwozdka > my obejrzeliśmy kilka setek , do tego wcześniej ileś domów .

Jeżeli mogę doradzić - jak chcecie wiosną zacząć to musicie się z tym projektem pośpieszyć .

O wyborze ekipy nie wspomnę - lepsi i niedrodzy są już do wakacji pozajmowani .

projekt już w sumie wybralismy. Teraz chcemy zlozyc wniosek o odrolnienie. Z tej okazji zastanawiamy się, czy plan zagospodarowania dzialki mielibysmy szanse stworzyc wlasnorecznie zamiast placic architektowi. Czy jest to akceptowane i wykonalne. (to bedzie dom plus szambo plus studnia). O szambach i studniach nie mamy wiekszego pojecia... Jak sadzicie?

Myślę, że to bezcelowe... Plan zagospodarowania działki (chyba?) powinien być podpisany i opieczętowany przez projektanta/architekta z odpowiednimi uprawnieniami i stanowi część projektu budowlanego. Lepiej upewnijcie się zadając pytanie w części forum poświęconej kwestiom prawnym (link tu).

Ponadto koszty nie są ogromne. My więcej zapłaciliśmy geodecie za mapy (ok. 600 zł) niż architektowi za plan zagospodarowania (część usługi "adaptacji" projektu).

No i na koniec: sami wspominacie, że średnio stoicie z wiedzą o studniach i szambach, a oba te elementy wyposażenia muszą być umieszczone w ściśle określonych odległościach od siebie na wzajem, od granic działki, od domu...

Lepiej przemyślcie sprawę jeszcze raz i poszukajcie możliwości obcięcia kosztów w innym miejscu!

Pozdr.

M

Oj tak -Ela_i_Maciek zdecydowanie mają rację . Poza tym odrolninie działki , a co za tym idzie projekt zagospodarowania , jest potrzebne przy wniosku o pozwolenie ( niedawno to przechodziłem-od dnia złożenia w AR do decyzji równo 2 tygodnie) . Architekta i tak będziecie musieli zatrudnić - ten powinien wraz z adaptacją projektu wykonać projekt zagospodarowania - robi kopię , koniecznie poświadcza za zgodność z orginałem i wypełniacie wnoisek do AR .

W tym czasie możecie złożyć dokumentację i wniosek o pozwolenie z informacją że doniesiecie decyzję odralniającą .

I właśnie taki scenaruisz jest chyba najtańszy .

Dodatkowo - jeżeli macie sprecyzowane wymagania i wybrany projekt mogę polecić swoją metodę : znalazłem architekta który za 3.000 zł zrobił mi projekt indywidualny ( oczywiście plan zagosopodarowania działki też w to wchodził ) .

Nie mamy jeszcze mapy od geodety, wiec najpierw zajmiemy sie odrolnieniem (na kserówce mapy, kt. dolaczylismy do wniosku o warunki zabudowy)...i pewnie zrobimy tak jak radza Ela i Maciek. Tak jak juz pisalismy wybralismy gotowy projekt i nie bedziemy szalec z modyfikacjami. Zastanawiamy sie tylko o ile koszt budowy dachu podniesie obecnosc lukarny.

Jaki projekt wybraliście? Niestety nie potrafię pomóc wam w ocenie wysokści dodatkowych kosztów w związku z budową lukarny. Kiedy sami rozważaliśmy dom ze skosami, planowane wole oko miało w ocenie wykonawcy zwiększyć koszty o ok. 10 tys. w stosunku do lukarny...

Liczyłbym zatem, że lukarna - zależnie od jej wielkości i rozmiarów / kształtu okna - będzie kosztować kilka tys. zł.

Pozdr.

M