Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W-wa Rembertów również wśród budujących ...

linnieff

Recommended Posts

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A i owszem - tempo budowania zimą często maleje do zera .

Pozostaje jednak czas na przemyślenia , dyskusje , przygotowania , często negocjacje - w styczniu ceny materiałów budowlanych osiągają wartości najniższe -> można więc co nieco kupić .

W nowym roku wszystkim budującym ( choć nie tylko im ) życzę spełnienia marzeń - oby zamiary i plany się ziściły .

Nasza końcówka roku wypada nieco blado. Dzisiaj właśnie legły w gruzach plany uruchomienia kredytu jeszcze przed końcem roku...

Wydaje mi się że nie ma nad czym zbytnio rozpaczać .

Z uzyskanych informacji wynika że ulga dotyczy tylko wykorzystanej części kredytu .

Zakładając kredyt 200 tys , pierwsza transza 50 tys i oprocentowanie kredytu 5% mamy w plecy około 500 zł na rok - szkoda tej kasy -> ale cóż , siła wyższa .

Jeśli to może być pocieszeniem to ja także kredytu nie załatwiłem .

Powodzenia w Nowym Roku .

Ja niestety nie pomogę w kwestii składów. Nie wiem skąd bierze materiały nasz wykonawca. Sąsiad natomiast jeździ do jakiegoś składu w Ząbkach (przy Chełmżyńskiej, niedaleko skrzyżowania z ul. Strażacką; tam gdzieś jest zakład betoniarski, z którego ja brałem beton).

Pozdr.

M

• 2 weeks później...

Witam. Jestem od 4 miesięcy szczęśliwym posiadaczem działki 798 m2 w Rembertowie. Na razie czytam sobie i przechodzę przyśpieszony kurs budowlanki. Myślałem, że budowę rozpocznę wiosną 2007, ale jeszcze wiele muszę się nauczyć i dowiedzieć. Wstępnie odpowiada mi projekt ELF 2G z pracowni Dominanta

http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_elf2g.html

Działkę mam o dwie dalej niż wicekK, którego pozdrawiam z nadzieją na spotkanie i wymianę doświadczeń w najbliższej przyszłośći.

Witam. Jestem od 4 miesięcy szczęśliwym posiadaczem działki 798 m2 w Rembertowie. Na razie czytam sobie i przechodzę przyśpieszony kurs budowlanki. Myślałem, że budowę rozpocznę wiosną 2007, ale jeszcze wiele muszę się nauczyć i dowiedzieć. Wstępnie odpowiada mi projekt ELF 2G z pracowni Dominanta

http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_elf2g.html

Działkę mam o dwie dalej niż wicekK, którego pozdrawiam z nadzieją na spotkanie i wymianę doświadczeń w najbliższej przyszłośći.

Domek owszem , owszem - u mnie brak tego 2-stanowiskowego garażu .

Mam za to gabinet na dole ( chciałem go mieć ) .

Jeżeli Ci ten projekt pasuje i nie wymaga zmian ( w praktyce większość jednak coś tam przerabia ) to go kup , składaj o pozwolenie ( a pierwsze są warunki zabudowy - składając napisz ze sporym zapasem ) .

Jeżeli natomiast masz wizję domu i nie ma go w gotowcach -> proponuję projekt indywidualny . Służe namiarami na taniego architekta .

Ja tam bym z budową nie zwlekał - wszystko jednak sukcesywnie drożeje .

mnie też przydałby się gabinet i większy salon, ale co zrobić jak działka jest wąska. Jedank 3/4 projektow to na dzialki pow 20m szerokości. Ja chcę dom prosty, minimalistyczny, w elfie pewnie przerobiłbym elewację. Na razie ELF to mój faworyt, ale szukam dalej. Opcja projektu na zamówienie też wchodzi w grę. Co do terminu rozpoczęcia, to najwcześnie po wakacjach, a realnie to niestety pewnie wiosna 2008. Szykuje się pewnie dłuższy wyjazd i nie byłoby komu [pilnować robotników.

ruszasz w styczniu??

Zakładam jeszcze 2 tygodnie bez mrozu - to mi pozwoli wyść z ziemi .

Jutro tycznie domu , od poniedziałku pełną parą .

Dziś mam już studnię , ekipa będzie od piątku wolna , u mnie zaczynają w poniedziałek .

Może trochę nadrobię opóźnienie - planowałem przecież przed zimą stan surowy pod dachem , może się uda stan zero .

Prognozy są optymistyczne .