ensignx 18.10.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Witam w grupie . Coś ta nasza grupa rembertowska mało aktywna . Oczywiście w miarę możliwości służe pomocą , radą i wszelkimi namiarami . Co do Twoich problemów z usytuowaniem domu - wydaje mi się , że 15 stopni to niewielka odchyłka i po aranżacji działki może nie być zauważalna . Spróbuj sobie naszkicować na planie działki obie sytuacje . Możesz także się pokusić i wypalikowanie na działce . Wszystko jednak zależy od kształtu i wymiarów działki . No i powodzenia w dązeniu do celu . Cześć, dzięki za radę. Rzeczywiście - biorąc pod uwagę wielkość dzielnicy Rembertów i okolic, to ta grupa jest mało aktywna. Może lokalizacja tematu na forum jest niewłaściwa ? Może należałoby poprosić moderatora o przeniesienie jej do "Grup budujących" ? Co do lokalizacja mojego przyszłego domu, to zrobiłem takie symulacje na działce, a pani architekt który robi adaptację projektu na papierze i wygląda to dobrze. Mam jakąś wyobraźnię i nie wydaje mi się, żeby to wyglądało niekorzystnie. Ale zastanawiałem się nad tym, czy takie ustawienie nie łamie jakichś niepisanych zasad albo czy ktoś kto tak ustawił dom nie wali teraz głową w mur... Nie udało mi się znaleźć podobnych tematów na forum muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 18.10.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Co do lokalizacja mojego przyszłego domu, to zrobiłem takie symulacje na działce, a pani architekt który robi adaptację projektu na papierze i wygląda to dobrze. Mam jakąś wyobraźnię i nie wydaje mi się, żeby to wyglądało niekorzystnie. Ale zastanawiałem się nad tym, czy takie ustawienie nie łamie jakichś niepisanych zasad albo czy ktoś kto tak ustawił dom nie wali teraz głową w mur... Nie udało mi się znaleźć podobnych tematów na forum muratora. Tak jak pisałem poprzednio - 15 stopniowe przesunięcie linii frontu prawdopodobnie nie będzie zauważalne . Czasem tylko urzędy mają dziwne pomysły : jeżeli masz plan miejscowy to poczytaj dokładnie czy nie ma tam jakichś linii zabudowy itp . jeżeli go nie ma - pofatyguj się do urzędu - przeprowadź rozmowę z inspektorem od warunków zabudowy i drugą od pozwoleń na budowę . Oni pomogą Ci w kwestiach prawnych takiego przedsięwzięcia . A może wystąpić o odstępstwo ( zmniejszenie wymaganych odległości ) i wtedy nie będzie trzeba obracać chaty ?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 19.10.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Co do lokalizacja mojego przyszłego domu, to zrobiłem takie symulacje na działce, a pani architekt który robi adaptację projektu na papierze i wygląda to dobrze. Mam jakąś wyobraźnię i nie wydaje mi się, żeby to wyglądało niekorzystnie. Ale zastanawiałem się nad tym, czy takie ustawienie nie łamie jakichś niepisanych zasad albo czy ktoś kto tak ustawił dom nie wali teraz głową w mur... Nie udało mi się znaleźć podobnych tematów na forum muratora. Tak jak pisałem poprzednio - 15 stopniowe przesunięcie linii frontu prawdopodobnie nie będzie zauważalne . Czasem tylko urzędy mają dziwne pomysły : jeżeli masz plan miejscowy to poczytaj dokładnie czy nie ma tam jakichś linii zabudowy itp . jeżeli go nie ma - pofatyguj się do urzędu - przeprowadź rozmowę z inspektorem od warunków zabudowy i drugą od pozwoleń na budowę . Oni pomogą Ci w kwestiach prawnych takiego przedsięwzięcia . A może wystąpić o odstępstwo ( zmniejszenie wymaganych odległości ) i wtedy nie będzie trzeba obracać chaty ?????????? Dzięki za sugestie. Kontaktowałem się z UM Rembertów i powiedzieli mi, że mogę ustawić dom równolegle do jednej albo drugiej drogi. Ale podania o odstępstwo nie sugerowali i w ogóle mi o takiej możliwości nie powiedzieli ... PS. Z innej beczki: właśnie śledze przejazdy treningowe F1 przed GP Brazylii. Myślę, że to będzie wyjątkowy wyścig! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 19.10.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Ja F1 tylko jednym okoem śledzę .Fakt- walka o pierwsze miejsce prawdopodobnie bedzie ciekawa .A jak jeszcze pogoda będzie kiepska to i reszta stawki może być interesująca .Mój starszy syn jest fanem motoryzacji i na pewno nie odpuści . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 22.10.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Hej ! Przenieśliśmy wątek na forum Grupy Budujące. Mamy nadzieję, że będzie go teraz łatwiej znaleźć, a budowlańcy i mieszkańcy Rembertowa, Wygody, Olszynki Grochowskiej, Marysina, Kawęczyna, Ząbek i reszty Wszechświata się w nim uaktywnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 22.10.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 No to gratulacje i czekamy na dynamiczny rozwój grupy rembertowskiej .W końcu na pewno jest nas sporo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 22.10.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_koziol 25.10.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam, Jestem nowy na tym forum i zaczynam budowę w Rembertowie na wiosnę 2008. Mam kilka pytań: Czy możecie polecić jakąś ekip budowlaną? Czy macie sprawdzonego inspektora budowlanego? Czy możecie polecić jakiś dobry i tani skład budowlany w okolicy? Za info będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 25.10.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam, Jestem nowy na tym forum i zaczynam budowę w Rembertowie na wiosnę 2008. Mam kilka pytań: Czy możecie polecić jakąś ekip budowlaną? Czy macie sprawdzonego inspektora budowlanego? Czy możecie polecić jakiś dobry i tani skład budowlany w okolicy? Za info będę wdzięczny Cześć, miło, że napisałeś. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na żadne z Twoich pytań, bo też zaczynam wiosną 2008, ale porozmawiam z moją ekipą i zapytam czy byliby zainteresowani 2gą robotą w jednej okolicy. Gdzie dokładniej będziesz budował ? Tak jak napisałem gdzieś powyżej - ja w okolicach Chełmżyńskiej Stelmachów Szerokiej na Wygodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_koziol 25.10.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Dokładnie lokalizacja to Stary Rembertów ul. ZawiszakówJak bys mial jakies info daj znac, nawet do celów informacji o kosztach takiej ekipy. Jeden gosciu to mi zaspiewal niezla kwote za stan surowy otwarty bez polozenia dach. Dlatego szukam rowniez przyblizonych kosztów robocizny. Powierzchnia netto domu 160m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 25.10.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam w grupie .Co do składu - ja większość materiałów brałem z Domuru na Chełmżyńskiej .Ceny można ponegocjować , obsługa sympatyczna i fachowa ( szczególnie pan Mirek ) .No i niezaprzeczalna zaleta : dostawy praktycznie na każde życzenie ( mały samochód można zamawiać raz dziennie ) .Jeżeli chodzi o ekipę zadzwoń do moich budowlańców Marian 603-568-773 .Są niedrodzy i w miarę solidni .I mogę również polecić swego kierbuda pan Zbyszek 602-605-988 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_koziol 29.10.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Dzieki za info.Cena ekipy budowlanej ok ale brak terminów. ;(a z panem Zbyszkiem jesteśmy omówieni na dzisiaj. Mam jeszcze jedno pytanko: Złożyłem w BOK Waszyngtona 100a o warunki przyłącza gazu (gaz mam po drugiej stronie ulicy) i nieprzyjemna pani u której to składałem wniosek powiedziała ze termin jest 3 miesiące i odbiór na ul. Kruczkowskiego 2. Kientka BOK która siedziała koło mnie podpowiedziała mi żebym podjechał na Kruczkowskiego i tam pogadał co do przyspieszenia terminu. Czy mieliście jakieś doświadczenia z tym? Jakaś porada gdzie uderzyć??? m_koziol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 29.10.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Ja warunki przyłączeniowe załatwiałem już dawno - pamiętam , że akurat się przeprowadzili i papiery mieli gdzieś poupychane .Poprosiłem jednak panią i za 2 czy 3 dzni miałem sprawę załatwioną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 29.10.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 My na gaz czekamy od lutego 2006. Najbliższy termin, jaki nam gazownia podała jako "prawdopodobny", to maj 2008. Zatem w najlepszym przypadku na gaz poczekamy 2 lata i 3 miesiące... Do przyłącza mamy może ze 100 m Z prądem podobnie. Też nie mieliśmy na działce i musieliśmy załatwiać wszystko od zera. Z tym, że akurat prąd prawie już zrobili (jest szansa, że do końca listopada będziemy w końcu "zelektryfikowani")... Czekaliśmy podobnie, jak z gazem: od lutego 2006. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 29.10.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 My na gaz czekamy od lutego 2006. Najbliższy termin, jaki nam gazownia podała jako "prawdopodobny", to maj 2008. Zatem w najlepszym przypadku na gaz poczekamy 2 lata i 3 miesiące... Do przyłącza mamy może ze 100 m Z prądem podobnie. Też nie mieliśmy na działce i musieliśmy załatwiać wszystko od zera. Z tym, że akurat prąd prawie już zrobili (jest szansa, że do końca listopada będziemy w końcu "zelektryfikowani")... Czekaliśmy podobnie, jak z gazem: od lutego 2006. M A ja gaz zacząłem załatwiać przed jakimiś dwoma miesiącami i jutro przychodzi ekipa sprawdzić co i jak jest do zrobienia . Fakt - jak poszedłem do gazowni to mi panienka powiedziała , że jeżeli zdam się na nich , to będzie trwało niewiadomo jak długo . Zaproponowała wzięcie sprawy w swoje ręce ( sam mam wszystko załatwić i sfinansować ) , gazownia zwróci mi za to różnicę pomiędzy kosztami faktycznie poniesionymi a ich wyceną . Tak też zrobiłem : znalazłem projektanta , załatwiłem ZUD , znalazłem firmę która mi to wykona . No i wychodzi na to ,że za kilka dni będę miał ten gaz . Zobaczę co mi jutro powiedzą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 30.10.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Cześć, do m_koziol - będę w weekend rozmawiał z szefem swojej ekipy i popytamo ich plany. Jak duży będzie Twój dom, jakieś nietypowe rozwiązania ?Możesz mi podać swój tel. na PW. Do wszystkich.Mam wyrzuty sumienia, że na tym etapie jest w stanie tylko pytaća nie udzielać się w dyskusjach merytorycznych ... mam nadzieję, że to starym budowlańcom nie przeszkadza. Pytanie1: czy ktoś z Was miał Insp. nadzoru bud. z okolic Rembertowa?Zasugerowano mi, żebym szukał inspektora nadzoru znanego i polecanegoprzez pracowników UD Rembertów. Pytałem w dziale architektury i w dzialepozwoleń na budowę, ale nie polecono mi nikogo. Może mają teraz zakaz. Czy mieliście jakieś problemy z odbiorem budynku ? Czy możecie polecić mijakiegoś inspektora z okolicy ? Pytanie2: Czy ktoś z Was kupował beton w firmie Icobet w Ząbkach ?Czy to solidna firma ? Jakieś inne propozycje dostawcy betonu ? Pytanie3: Czy możecie polecić ekipę do stawiania więźby ?2 specjalistów zgodnie doradziło mi, żeby to powierzyć to specjalistom od więźby, a kogo innego zatrudnić do ułożenia dachu, ze względu na skomplikowanie konstrukcji dachu. Kupię barak na budowę.Gdybyście widzieli jakieś ogłoszenie, to b. proszę o info. Kupię deski po budowie na szalunki, stemple itp. Dzięki z góry za informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 30.10.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Pytanie1: czy ktoś z Was miał Insp. nadzoru bud. z okolic Rembertowa? Zasugerowano mi, żebym szukał inspektora nadzoru znanego i polecanego przez pracowników UD Rembertów. Pytałem w dziale architektury i w dziale pozwoleń na budowę, ale nie polecono mi nikogo. Może mają teraz zakaz.! Popatrz kilka postów wyżej - wydaje mi się naprawde solidny i niedrogi Pytanie2: Czy ktoś z Was kupował beton w firmie Icobet w Ząbkach ? Czy to solidna firma ? Jakieś inne propozycje dostawcy betonu ?! Ja brałem beton z Majdanu 789-02-08 Pytanie3: Czy możecie polecić ekipę do stawiania więźby ? 2 specjalistów zgodnie doradziło mi, żeby to powierzyć to specjalistom od więźby, a kogo innego zatrudnić do ułożenia dachu, ze względu na skomplikowanie konstrukcji dachu.! U mnie poprawiał dach - według mnie świetny fachowiec - młody gość a podejście do roboty ma w stylu starych , dobrych fachowców . Mariusz 502-599-896 Kupię barak na budowę. Gdybyście widzieli jakieś ogłoszenie, to b. proszę o info.! Nie wiem kiedy zaczynasz - u mnie ekipy mieszkały w przyczepie kempingowej . Wkrótce będzie do sprzedania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 30.10.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Wicek, dzięki za szybką odpowiedź ! Pytanie1: czy ktoś z Was miał Insp. nadzoru bud. z okolic Rembertowa? Zasugerowano mi, żebym szukał inspektora nadzoru znanego i polecanego przez pracowników UD Rembertów. Pytałem w dziale architektury i w dziale pozwoleń na budowę, ale nie polecono mi nikogo. Może mają teraz zakaz.! Popatrz kilka postów wyżej - wydaje mi się naprawde solidny i niedrogi Czy chodzi Ci o tego pana Zbyszka ? Czy on ma uprawnienia do nadzoru ? Zadzwonię i sprawdzę - dzięki. Kupię barak na budowę. Gdybyście widzieli jakieś ogłoszenie, to b. proszę o info.! Nie wiem kiedy zaczynasz - u mnie ekipy mieszkały w przyczepie kempingowej . Wkrótce będzie do sprzedania . Czy myślisz, że 4 facetów się tam zmieści ? Chcę zacząć wczesną wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 30.10.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 My braliśmy beton z Bosta Beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 31.10.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Czy myślisz, że 4 facetów się tam zmieści ? Chcę zacząć wczesną wiosną. U mnie spało tam czterech - jak chcesz to możesz wpaść , zobaczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts