Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A jaki jest cennik geodety?

singapoor

Recommended Posts

Prawdopodobnie pisząc o wytyczeniu działki masz na myśli: wznowienie granic - czyli generalnie wskazanie przez geodetę gdzie będzie twoje ogrodzenie. Według mnie cena 1000 zł za wznowienie granic jest w dolnych granicach (jeżeli działka jest typu kwadrat lub prostokąt czyli typowo cztery punkty) . Jeżeli działka jest wielobokiem bardziej pogmatwanym to wydaje sie nawet tanio. Przy wznoiweniu granic geodeta musi powiadomić wszystkich właścicieli sąsiednich działek i załatwic jeszcze parę innych formalności urzedowych.

• 2 weeks później...

Za wznowienie 100 zł punkt-ale polegało na tym ze odsłonil trawę przy paliku :-)

za tyczenie budynku 600-no było wiele osi ale sąsiad miał kilka i tyle samo.

za uzgodnienia ZUD 250/medium-z tego co wiem sam ZUD bierze 150

6 mapek do celow projektowych 350.

Więcej nie pamiętam-ale i tak zarobił na mnie dotychczas około 3kzł-a to nie koniec.

Pomózcie prosze, powiedzcie ile mniej wiecej placiliście za wytyczenie działki, u nas w Oświecimiu geodeta zawołał sobie 1000 zł, to niemało zwazywszy na fakt, że dzialka jest bardzo mała i "pocieta" przez drogę krajową.

Cena zależna jest od ilości wznawianych punktów i materiałów archiwalnych, na podstawie których można te Twoje punkty wznowić.

Jeśli na forum można powiedzieć o kwocie za punkt, to już nie bardzo można się wypowiadać o materiałach jakimi dysponuje lokalny ośrodek dokumentacji geodezyjnej ... chyba, że się jest geodetą z Oświęcimia.

Sugeruję wykonanie kilku telefonów po firmach miejscowych, odrzucenie najtańszej i najdroższej oferty i wybranie spośród pozostałych 8)

Jestem geodetą sx1100 mówi zgdnie z prawdą.

Cena wznowienia jest zależna od rodzaju materiałów w GODiK . Jezeli działka była wydzielana kilka lub kilkanaście lat temu to cena u mnie max 100 zł za granicznik. natomiast podziały sprzed 30 lat bądź też działki nigdy nie dzielone mogą kosztować znacznie więcej. Czasami jest tak, że kamienie graniczne nigdy nie były tam wstawiane i wówczas jest mowa o ustaleniu granic - czasami rozgraniczeniu, a nie o wznowieniu znaków granicznych.

Co do innych cen to mapa syt-wys 1:500 - około 500 zł ( w zależności od ilości zmian )

wytyczenie budynku 4 narożniki, ławy drutowe, reper roboczy, wpis do dziennika - 300 zł

pomiar powykonawczy budynku wraz z przyłączami 450 zł

podział - wydzielenie pierwszej działki 1000 zł, następna 200 zł.

okolice Gdańska w stronę Kartuz

Proszę nie mówić , że drogo bo ceny jedne z niższych i zawierają opłatę ODGiK i VAT.

• 4 weeks później...

czy ktoś z forumowiczów orientuje sie ile bierze geodeta za wytyczenie granic domu w okolicach Łodzi?(Chodzi mi o te sznurki i kołki ,które sa potrzebne żeby zacząć budowę...)Znajomy powiedział ,że geodeta bierze 200 zł za punkt...Więc jesli tych punktów na planie jest 8 to... To chyba jest to niemozliwe...

Pozdrawiam

• 9 months później...
Jestem geodetą sx1100 mówi zgdnie z prawdą.

Cena wznowienia jest zależna od rodzaju materiałów w GODiK . Jezeli działka była wydzielana kilka lub kilkanaście lat temu to cena u mnie max 100 zł za granicznik. natomiast podziały sprzed 30 lat bądź też działki nigdy nie dzielone mogą kosztować znacznie więcej. Czasami jest tak, że kamienie graniczne nigdy nie były tam wstawiane i wówczas jest mowa o ustaleniu granic - czasami rozgraniczeniu, a nie o wznowieniu znaków granicznych.

Co do innych cen to mapa syt-wys 1:500 - około 500 zł ( w zależności od ilości zmian )

wytyczenie budynku 4 narożniki, ławy drutowe, reper roboczy, wpis do dziennika - 300 zł

pomiar powykonawczy budynku wraz z przyłączami 450 zł

podział - wydzielenie pierwszej działki 1000 zł, następna 200 zł.

okolice Gdańska w stronę Kartuz

Proszę nie mówić , że drogo bo ceny jedne z niższych i zawierają opłatę ODGiK i VAT.

Dakot, mam nadzieję, że już podniosłeś ceny, bo za darmo nie mam ochoty robić. Pozdrawiam

PS. Ja za mapę biorę 750zł, wytyczenie budynku 500zł, powykonawczy 600zł + 100zł za każde przyłącze. Podziałów nie robię.

• 4 months później...

ceny w łodzi - polecona osoba

wytyczynie granic (ponowne) - ktoś 'zabrał' sobie słupki - 400 (5 narożników)

mapka do celów projektowych - 600

wytyczenie narożników domu - 450 zł (8 punktów)

co powinna zawierać dobrze zrobiona mapa do celów projektowych?

tj. za co płacę geodecie.

czy media które mam w ulicy powinny być odpowiednio przez geodetę wzięte pod uwagę - czy już osobno wodociągi, gazownia, elektrownia nanoszą na mapę te elementy (wewnątrz mojej działki) - po podpisaniu umów na wykonanie przyłączy?

a także jak prawidłowo powinien być wytyczony fundament przed jego zalaniem?

jak prawidłowo powinien być wytyczony fundament przed jego zalaniem?

tak jak sobie zazyczy wykonawca

moj chcial w osiach fundamentu a w projekcie byly wymiary na sciany zewnetrzne wiec musial geodeta troche poprzeliczac

budynek mial 10 punktow do wytyczenia - przedluzony garaz w piwnicy i wysunieta klatka schodowa

jesien 2006

mapka do celow projektowych w kilku egzemplarzach - 250 zeta

to dam sobie rękę uciąć że ten geodeta w terenie nie był :)

to tak jakby mechanikowi zapłacić za "przegląd" samochodu - a on by tylko sobie go obejrzał (czyli przejrzał) ;)

nie doceniacie Państwo znaczenia mapy do celów projektowych - to nie jest "zwykła" mapka - i nie powinna być zrobiona na "odwal się"

tak jak i nie doceniacie kwestii wyznaczenia granic działki...

przykład: apartamentowiec (malutki bo tylko kilkanaście mieszkań) ale budowany na malutkiej działce (ca 700m2) w ostrych granicach...nie chciało się inwestorowi wcześniej wyznaczyć granic, projektant uznał że działka jest prostokątem :) a się okazało że to trapez...

zaoszczędził na geodecie - stracił ze 3 razy więcej na przeprojektowaniu budynku plus nie wiem ile stracił na tym że budynek się zmniejszył o kilkanaście metrów powierzchni całkowitej (zaoszczędził na materiałach ale stracił na metrażu mieszkań a metr kosztuje kilka ładnych tysięcy)

a wystarczyło poprosić geodetę o mapę w wersji numerycznej - projekt powstawał w autocad więc mógł sobie projektant podgrać mapę...no ale to była "tania" mapa więc tylko papierek z pieczątkami ;)

sugeruję metodę podaną przez sx1100 - obdzwonić kilka firm i odrzucić najtańszą i najdroższa ofertę ...

pozdrawiam

• 2 months później...

Nie martwcie się . Taniej nie będzie. Oto wyznania wołomińskich geodetów

Proponuję aby wspólnymi siłami ustalić cennik za usługi, który stosowalibyśmy od nowego roku. Oczywiście przymusić nikogo nie można ale chyba trzeba zacząć dbać o prace bo mapa do projektu za 400 zł to chyba przesada.

Tylko ja chciałbym mapę za 400 zł. Zazwyczaj musze dodać jeszcze jedno zero.

• 6 years później...